Miroase tare placut a Craciun! Miroase a fapte bune si a bucuria daruirii! Este si normal sa ne simtim sufletul bucuros si mai bland in aceasta perioada, avand in vederea minunata semnificatie a acestei mari sarbatori, nu-i asa?
Cum turta dulce este deja pregatita sa completeze cadourile celor dragi, am considerat potrivit sa transferam aroma ei intr-un chec pufoso-lipicios, care sa ne dragaleasca papilele gustative!
Daca inca nu ati facut turta dulce, aruncati un ochisor la basicul de turta dulce. O varianta si mai babyfriendly este cea cu dovleac, potrivita a fi rontaita de dintisorii proaspat iviti in gingiutele rozalii a celor mici – aici o gasiti. Avem si varianta cu mar copt, a Andreei -uite aici. Daca o vreti glazurata, Sorina va propune o reteta minunata – aici. De asemenea, o alta varianta de gingerbread este cea a Sorinei, cu aroma de portocala si cu nuci.
Ingrediente:
- 200 gr de faina 550 (poate fi inlocuita partial cu faina de migdale, in raport de 1:1)
- 180 ml lapte integral animal sau lapte vegetal
- 100 gr unt
- 1 ou
- 100 gr curmale, fara samburi
- 25 gr Dulcisor (optional, 3+)
- un varf de cutit de ghimbir ras
- 1 lingurita rasa de amestec condimente turta dulce, eu am folosit Sonnentor
- 1/2 lingurita praf de copt bio
Cum a procedat:
- am inceput cu hidratarea curmalelor in apa calda, atat cat sa le acopere de doua degete. Jumatate de ora este suficient. Mai puteti sa le puneti in apa cu o seara inainte si sa le folositi a doua zi. Odata inmuiate, le-am strecurat printr-o sita astfel incat sa “scap” de apa in care s-au inmuiat. Le-am blenduit si am obtinut 130 gr “piure” de curmale
- intr-o craticioara am pus piureul de curmale, untul, Dulcisorul si le-am incalzit, pe flacara mica a aragazului pana cand s-a topit untul. Nu fierbeti amestecul! Incalziti-l bland, va rog! Ideea este sa se topeasca untul si atat. Am stins aragazul, am asteptat 3-4’ sa se racoreasca amestecul si am adaugat oul, pe care l-am incorporat cu un mic tel in amestec. Tot aici am adaugat si ghimbirul ras si am amestecat.
- am amestecat faina cu praful de copt si condimentele si le-am adaugat peste amestecul lipicios din curmale si unt impreuna cu jumatate din cantitatea de lapte. Am amestecat usor, apoi am adaugat restul de lapte, pe care l-am incorporat in compozitie, amestecand usor. Am turnat compozitia intr-o forma de chec si am introdus minunatia in cuptorul preincalzit la 180*/40’.
- l-am servit alaturi de o cana de lapte cu roscove. Si intentionam sa-l servim si pe Mos cu o felie in Ajunul Craciunului, avand in vedere ca numa’ biscuiti serveste saracutul, de sute de ani buni🙈. Cat despre “moi”, l-am servit mangaiat cu “caramel”. Daaa, caramel! Nesabuita de mine!😁
Sa avem copilasi sanatosi!❤️
No Comments