Dulcegării

“Caramel”

mai 23, 2021

Ne pregatim sa mergem in vizita si am hotarat sa ducem o bucurie “dulce” prietenilor nostri. Un cheesecake! Unul prietenos, gustos, cu “caramel”! Mno, scoate Simona caramelul! Daca ti s-a pus pata pe caramel! Sa fie si prietenos, sa nu contina nici crocobauri si sa “aiba” garantat gust de “caramel”!😄

Prima tentativa a fost sortita esecului!🤣 Nici ca va povestesc! Atat doar va scriu: nu incercati cu eritritol! Dar curmalele de ce nu ar merge? Stiu ca, ori de cate ori fierb curmale in lapte, obtin o “crema” dulceaga, tare bunuta. Si cum imi doresc sa respect cat de cat ingredientele din care se prepara caramelul, am apelat la smantana proaspata si la unt animal gras. Bineinteles ca ne orientam spre o smantana fara caragenan. Cat despre curmale, am folosit Medjool, tocmai pentru ca nu mai necesita hidratare in prealabil.

Rezultatul imediat a fost o “crema” cu un gust extrem de bun, de “caramel”. Atat doar ca nu “se intinde”. Odata racita, s-a transformat in “dulceata de lapte”. Geniala, promit! Daca doriti sa o folositi pentru a orna un cheesecake, fie o turnati calduta, fie o “dizolvati” ulterior in smantana lichida, la cald. Pe post de “dulceata”, o puteti folosi pentru a umple diversi biscuiti, in creme, in compozitia bombonelelor tip loly pops sau o transformati in nutella, alaturi de niste pudra de roscove. Nu mai scriu despre ce inghetata cu “caramel” puteti face! Ca tot vine sezonul!

Un lucru este cert: este un preparat care merita sa-l avem pe usa frigiderului! Just in case!

Ingrediente:

  • 130 gr curmale, “neaparat” Medjool😀
  • 130 ml smantana proaspata Laptaria cu caimac (smantana lichida pentru frisca)*
  • 40 gr unt gras
  • optional, un praf de sare (2+)

*Daca va doriti un “caramel” mai lichid, dupa racire, puteti apela la o cantitate mai mare de smantana, pana la 200 ml.

Cum am procedat:

  • am pus curmalele intr-un blender, impreuna cu smantana. Vrum-vrum si gata crema. Am transferat-o intr-o cratita pe foc, am adaugat un praf de sare (2+) si am amestecat continuu 4-5’. In acest timp, crema s-a ingrosat si a devenit mai lucioasa. La final, am adaugat untul, continuand sa mai amestec 1’, pana la integrarea lui completa in crema. Atat! Da, nici mie nu mi-a venit sa cred ca intr-un timp atat de scurt, voi obtine mult ravnitul “caramel”.
  • l-am depozitat intr-un borcanel si l-am pus pe usa frigiderului. Dupa 2 ore, s-a intarit si a devenit mai lipicios, capatand consistenta dulcetii de lapte. Norocu’ amatorului! Insa repet! Genial preparat!
  • in ce l-am folosit? In crema de branza a primului cheesecake si pentru ornarea celui de-al doilea! Pentru ca, da – a trebuit sa mai fac unul si pentru “acasa”😄. Eh, nu va imaginati succesul!😎

Sa avem copilasi sanatosi!❤️

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Carmen mai 23, 2021 at 10:17 pm

    Buna, oare reteta de cheesecake o gasesc pe site ? Mi-ai facut pofta doar din descriere 🙂
    Multumesc!

    • Reply Simona iunie 24, 2021 at 3:02 pm

      Sigur, Carmen! Introdu, te rog, cheesecake la Căutare! Vezi găsi mai multe retete!Cu drag!

  • Reply Bianca octombrie 29, 2021 at 10:41 am

    Oare daca o bag la cuptor se strica? Am vazut o reteta de prajitura rasturnata cu mere si caramel, dar vreau sa poata manca si copilul din ea.

    • Reply Simona ianuarie 9, 2022 at 12:56 pm

      Poți liniștita sa il folosești si la cuptor. Si eu l-am folosit la tortul cu mere. Delicios iese!

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.