Kidscuiți

Turtã dulce cu dovleac copt și făină de migdale

decembrie 3, 2017

Astazi impartasesc cu voi o “altfel” de reteta de turta dulce🎉😍. Una cu dovleac copt si faina de migdale, doua din ingredientele mele preferate😍. Rezultatul a fost pe masura asteptarilor mele dar si pe gustul nazdravanului meu. Asa ca, daca sunteti in cautare de “ceva dulce”, cu care sa-l asteptati pe Mos Nicolae, this is it!🎉

Ingrediente:

  • 150 gr faina integrala spelta (daca doriti sa le faceti pufoase), 160-165 gr faina (daca intindeti aluatul in strat subtire de 2-3 mm, pentru a coace turta sub forma de biscuiti)
  • 70 gr faina migdale
  • 70 gr dovleac copt
  • 50 gr unt
  • 1 ou
  • 1 lingurita miere (1 +)
  • 1 varf cutit scortisoara
  • 1 varf cutit cuisoare
  • 1 varf cutit cardamon
  • 1 varf cutit coriandru
  • optional: 1 varf cutit bicarbonat stins cu lamaie/praf de copt bio

Referitor la confimente, amestecul folosit de mine nu este secretul turtei dulci supreme😊. Poate voi preferati alte gusturi. Asadar, jucati-va cu condimentele preferate. Puteti lua in calcul si nucsoara, dar si ghimbirul. La ce nu as renunta in nici intr-un chip?! La scortisoara😍

As trece “optional” la miere, dovleacul dand dulceata “turtei”. Insa, parca in gustul autentic de turta dulce, mierea e un “must” necesar:). Cu toate acestea, daca optati pentru o bucatica de turta in cazul copilasilor sub 1 anisor, mierea iese din discutie:). Si as pastra doar scortisoara. Alegerea mea:)

Cum am procedat:

  • am amestecat cele doua tipuri de faina cu untul la temperatura camerei. Rezultatul? Un aluat nisipos:)
  • intr-un bol, am batut bine oul si l-am amestecat cu dovleacul copt, mierea, bicarbonatul stins cu lamaie si cu condimentele. Amestecul rezultat l-am amestecat la randu-i, cu faina. Am lasat aluatul la rece pentru 1/2 ora. Apropo’ de ce va scriam la inceput, referitor la cantitatea de faina:📌 daca doriti sa coaceti turta sub forma unor bilute usor aplatizate, aveti nevoie de 150 gr faina spelta. In aceasta situatie, aluatul va fi usor lipicios. Rezultatul, va arata asa⤵️  📌 daca doriti sa coaceti turta sub forma de biscuiti, atunci mai adaugati 5-10 gr faina integrala spelta, astfel incat aluatul sa nu fie lipicios si sa puteti sa-l intindeti fara probleme cu sucitorul. Folositi, de asemenea faina de lucru – daca considerati ca este necesar. Rezultatul va arata asa⤵️

  • asadar, dupa 1/2 ora de stat la rece, modelam aluatul sub forma de bilute usor aplatizate sau il intindem si-l decupam sub forma de biscuiti. Cum preferati😋. Mai puteti face ceva: puneti umplutura intre doua forme decupate de biscuiti, tasati bine marginile si mai asezati odata forma dorita deasupra celor doua jumatati umplute. Asa, veti avea si turta dulce umpluta🙈⤵️.

  • ca umplutura, puteti folosi magiun (atentie sa nu fie moale – caz in care se amesteca cu nuca, pasta de curmale, unt de arahide sau ce va mai trece prin cap). Atentie insa la cat de „dulci” le faceti in acest caz, sa nu exagerati. O fi Mosul old school🍪🍩, insa piticii trebuie sa pape sanatos si echilibrat – mai ales cand vine vorba de „dulce”😋
  • am copt turtitele in cuptorul preincalzit la 170*/15-20’, maxim.

Asadar, ghetutele sunt pregatite, turta dulce gata-i coapta, cuminti – nu mai zic🙈. Sa vina Mosu’!!🤗

📌 Grija la tipul de faina folosit. Cantitatea de faina adaugata difera in functie de acest aspect. Cantitatile din reteta de mai sus se respecta in cazul in care folositi, asa ca mine faina integrala spelta. Vor diferi putin daca folositi faina 650 sau 550

📌 In cazul piticilor cu aplv, untul poate fi inlocuit cu margarina vegetala bio Alsan. Se respecta cantitatea.

Sa avem copilasi sanatosi!❤️

You Might Also Like

24 Comments

  • Reply Alina decembrie 4, 2017 at 7:20 pm

    Buna, nu am faina de migdale, am normala/ integrala..sau am nuci..le pot folosi?:)

    • Reply Simona decembrie 4, 2017 at 7:34 pm

      Hey, Alina. Poti folosi nuci rasnite, de ex. Sau poti pune doar faina.
      Insist pe faina de migdale, deoarece da atat un gust aparte preparatelor, in general cat si o textura deosebita. Merita sa o folosesti:). Te cei convinge singura.
      Pana atunci, as merge parca pe varianta de nuci/ migdale rasnite😍
      Sper sa fie pe gustul vostru😘

      • Reply Alina decembrie 8, 2017 at 7:20 pm

        Mersi 🙂

        • Reply Simona decembrie 8, 2017 at 7:51 pm

          Cu drag😘

  • Reply Luciana decembrie 7, 2017 at 8:33 am

    Buna Simona! Daca bebelusa mea are 10 luni jumate, merge să-i pun miere sau de unt la ea? Mulțumesc!

    • Reply Simona decembrie 7, 2017 at 12:22 pm

      Luciana, nu as pune miere daca are sub 1 anisor. Dovleacul ii da dulceata necesara. Mierea aici este strict pt gustul specific de turta dulce, gust pe care piticii inca nu-l stiu:). Ies super si fara miere, pe cuvant de mamica care a incercat. De asemenea, poti ramane doar la scortisoara😘
      Pofta bunuta❤️

  • Reply Diana decembrie 22, 2017 at 12:25 pm

    Buna Simona
    As putea pune sirop de artar în loc de miere? Sotul e alergic la miere si sigur va dori să mănânce și el biscuiți chiar dacă ii fac mai mult pt bebe. Daca nu am faina de migdale, as putea macina migdale întregi pana se formeaza o faina sau va fi prea uleioasa compoziția obtinuta? Si inca o intrebare. Cum as putea măsura cantitatea ingredientelor daca nu am un cântar?

    • Reply Simona decembrie 22, 2017 at 3:52 pm

      Hey, Diana🤗
      Daca bebe are sub 1 anisor – fara miere sau sirop de artar. Sa stii ca dovleacul da si el dulceata turtei, nu e nevoie de mai mult “dulce”. Ca idee, siropurile (ex artar, agave) au un indice glicemic ridicat si nu e musai sa ne grabim cu introducerea lor in alimentatia piticilor. Sotul se va putea bucura de dulcele dovleacului din turta, alaturi de bebe❤️.
      Daca totusi doresti sa fie o idee mai dulce, de dragul sotului, poti adauga 1-2 curmale maruntite:)
      Daca nu ai faina de migdale, poti folosi faina 650. Poti, de asemenea, sa rasnesti migdale. Nu as pune 70 gr, tocmai pentru ca rasnite, migdalele sunt usor uleioase. As pune 40-50 gr, deoarece dau un gust minunat preparatului. Sa nu ocolesti insa, faina de migdale. E perfecta (amestecata cu faina 650) pentru biscuiti, fursecuri, briose, etc.
      In ceea ce priveste gramajele, ca idee, o lingura cu varf de faina 650 = 25 gr (depinde de dimensiunea lg). In cazul fainii de migdale, 1 lg = 15 gr. 70 gr dovleac = aprox 2 lg cu varf dovleac copt.
      Ca idee, este firesc ca aluatul sa fie lipicios inainte de a-l introduce la frigider. Se fa intari, dupa timpul petrecut la rece si vei putea lucra perfect cu el, inainte de a-l transforma in turte si a-l baga la cuptor.
      Sper sa va placa. Te astept cu feedback.
      Sarbatori frumoase!❤️

  • Reply Diana Murășan noiembrie 17, 2018 at 2:14 pm

    Bună, am eu o întrebare.Auzisem că mierea devine toxică atunci când este gătită, ai idee dacă este adevărat? Aș fi vrut să încerc rețeta cu miere dar nu știu unde să mă documentez cu privire la acest aspect.

    • Reply Simona noiembrie 18, 2018 at 5:21 pm

      Hey!🤗
      Ideal este sa se consume cruda (si in cantitati mici) pentru a beneficia de toate proprietatile ei. Prin incalzire, isi pierde din proprietati ramanand mai mult efectul de “dulce”. Da, prin incalzire creste cantitatea de 5-HMF (care se gaseste, in mod normal in cantitati mici in mierea naturala), insa nu intr-atat incat sa apara un pericol pentru sanatate. Nu exista studii pe subiecti umani care sa ateste acest lucru.

      • Reply Diana Murășan decembrie 4, 2018 at 2:28 pm

        Mulțumesc mult, abia acum am văzut răspunsul tău. Mâine vreau să fac și eu pentru Moș Nicolae, dar nu am făină spelta. Câtă făină 650 să pun?

        • Reply Simona decembrie 4, 2018 at 6:25 pm

          N-as sti sa-ti spun exact, deoarece inca nu am incercat varianta noua cu 650. Poti incerca aceeasi cantitate cu cea spelta si sa te orientezi la final. Daca e prea moale aluatul, mai adaugi faina, daca e prea tare (desi poti controla acest aspect adaugand treptat faina), mai adaugi putin dovleac copt. Aluatul trebuie sa se poate intinde cu sucitorul, fara sa se lipeasca (daca decupezi biscuiti).
          Spor la turtit!🤗

  • Reply Andra decembrie 3, 2018 at 5:16 pm

    Merge cu faina de mei ?

    • Reply Simona decembrie 4, 2018 at 6:57 am

      Merge de mers, insa iti va modifica cantitatile. Te poti ghida dupa obtinerea unui aluat compact, nelipicios – la final.

  • Reply Ioana Gîtlan decembrie 5, 2018 at 10:37 pm

    Ce înseamnă”se lasă la rece” se pune la frigider jumătate de oră? Mulțumesc!

    • Reply Simona decembrie 7, 2018 at 11:34 am

      Da, Ioana🤗

  • Reply Oana Mihaela decembrie 7, 2018 at 5:41 am

    Buna. Oare de ce aveam salvata reteta asta cu 70gr faina si nu 150gr? Oare sa fi aparut modificari de cand am salvat-o eu? Multumesc

    • Reply Simona decembrie 7, 2018 at 7:39 am

      Draga Mihaela, am simplificat reteta, astfel inca sa nu mai fie nevoie sa o lasati peste noapte la frigider. Am anuntat acest lucru pe grup. Daca preferai cealalta reteta, o pot rescrie😘

  • Reply Ana Gabriela ianuarie 7, 2019 at 8:55 pm

    Bună, tocmai ce am înlocuit oul cu banană și au ieșit super delicioși! Merci!

    • Reply Simona ianuarie 8, 2019 at 9:09 am

      Wiii!!🤗😘

      • Reply Ana Maria Porceanu decembrie 3, 2019 at 8:53 am

        Buna! Tare as vrea sa ii fac bebelusului preparate ca acestea, însă este alergic la ou. Am văzut ca a înlocuit cineva cu banana. Câta banana sa pun sa nu iasa umede?
        Am mai încercat preparate cu banana, dar nu ies deloc 😢.
        Mulțumesc frumos!

        • Reply Drd. nutriție pediatrică Hadmaș Roxana decembrie 8, 2019 at 8:50 am

          Se poate înlocui, dar noi nu am încercat. De obicei gramajul de banană trebuie să fie egal cu gramajul de ou (deci pentru fiecare 1 ou se pun 60 g banană). Totuși, nu putem garanta că va ieși ok deoarece nu am testat

  • Reply Ivan Anda octombrie 8, 2019 at 5:57 pm

    Buna seara, se poate pune doar faina alba in loc de spelta? Sau cantitatile sunt in functie de ce faina alegem? 🧐Multumesc!

    • Reply Simona octombrie 9, 2019 at 3:58 am

      Hey!🤗
      Da, se poate. S-ar putea sa-ti modifice putin cantitatea de faina, insa o adaugi putin cate putin pana ajungi la consistenta care trebuie (aluat nelipicios)

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.