Da, da, miroase a sărbătoare! Noi am început deja sa ne raportam la Sărbătorile care se apropie. Parca e mai simplu, având in vedere situația actuala. Cred ca e important sa ne agățam de bunul si frumosul din jurul nostru, sa vedem jumătatea plină a paharului si sa țintim sus, nu-i asa?
Avem deja o rețeta de turta dulce cu dovleac pe site, pe care o si recomand piticilor sub 1 anișor – aici. Însă, poate nu toată lumea are dovleac copt la dispoziție atunci când vrea sa se apuce de pregătit turta dulce.
Voiam sa ma apuc de niste variante de turta fără gluten, mai bogate nutritiv decât varianta de mai jos, însă iarăși am revenit la gândurile mai sus exprimate, cum ca poate nu aveți fix acele ingrediente in apropierea Crăciunului, când pe ultima suta de metri se prea poate sa va doriți si niste turta dulce pentru copilași. Asa ca, acum a câștigat varianta clasica! Poate fi ușor “îmbogățită” nutritiv înlocuind parte din faina tip 550 cu faina de migdale.
Ingrediente:
- 180 gr faina tip 550 (pentru a-i creste valoarea nutritivă, puteți înlocui 50 gr faina tip 550 cu faina de migdale sau cu faina integrala)
- 100 gr miere certificata (se poate înlocui cu sirop de curmale), 1+
- 80 gr unt gras
- 1 gălbenuș
- amestec de condimente pentru turta dulce; scortisoara Ceylon, cuișoarel, cardamom, coriandru
- o lingurița rasa de bicarbonat de sodiu fără aluminiu
- optional – un praf de sare (2+)
Cum am procedat:
- intr-o crăticioară am topit pe jumătate untul. Am oprit flacara aragazului si am amestecat câteva secunde, astfel încât jumătatea de unt rămasă in stare solida sa se topească frumos. Am adăugat mierea si am continuat sa amestec pana la omogenizarea compoziției. Am așteptat 2-3’, cât sa ma asigur ca amestecul nu este prea cald, după care am adăugat gălbenușul, amestecând pana la încorporarea acestuia
- am amestecat faina cu bicarbonatul de sodiu si condimentele si am adăugat-o peste compoziția de miere si unt. M-am folosit doar de lingura pentru a incorpora faina in componentele lichide. A rezultat un aluat moale, lipicios. E normal, nu mai adăugați faina. Așezati aluatul intr-o folie alimentara si aplatizati-l frumos intr-un dreptunghi de 15/10 cm, cu grosimea de un deget (va ajuta sa-l întindeti mai bine după scoaterea din frigider). L-am introdus la frigider pentru câteva ore (minim 2, maxim peste noapte).
- odată scos aluatul din frigider, l-am uitat câteva minute pe blatul de bucatarie, pentru a se împrieteni cu atmosfera si a se înmuia puțin, cât sa-l pot întinde (pentru ca s-a întărit la rece). L-am întins cu sucitorul intr-un strat de 1/2 cm grosime si l-am decupat cu diverse forme avute la îndemâna. Rapid, nu va răsfățați cu timpul in ceea ce-l privește. Coacerea se face la 180*/15’. In functie de cuptorul folosit sau de programul de coacere, exista probabilitatea ca timpul de coacere sa fie mai mic de 15’. Motiv pentru care, va recomand sa stati cu ochii pe turta, intrucat se poate arde rapid.
- la scoaterea din cuptor, biscuitii vor fi moi. Se întăresc pe măsura ce se răcesc. In 25’ vor fi tari, crocanți, super mișto! Promit!:)
Sa avem copilași sanatosi!
4 Comments
Cu ce pot inlocui untul, pentru aplv? Poate altceva in afara de margarina Alsan, pe care nu am de unde sa o iau.. Multumesc!
Galbenusul merge inlocuit cu putina banana?
Oare cu ce pot înlocui gălbenușul? Untul cred ca merge înlocuit cu margarina alsan, nu?
Da, untul merge înlocuit cu Alsan. Gălbenușul nu prea ai cu ce aici, eventual sa il omiți.