Se apropie Sarbatorile Pascale si anumite preparate sunt nelipsite din casele romanilor. Traditionala sau reinterpretata, pasca imbujoreaza papilele gustative ale celor care o aleg. De obicei, o intalnim sub forma unui aluat de cozonac umplut cu branza si stafide. Astazi am apelat la aluatul strengaresc, atat de versatil, in care am pus traditionala umplutura branzoasa.
Despre aluatul strengaresc, numai de bine! Cu nitica imaginatie, imbraca diverse forme. Atat sarate, cum e cazul variantei umplute cu pesto – reteta aici, cat si dulci, cum o demonstreaza si briochele, care pot foarte bine sa inlocuiasca un cozonac – reteta aici.
Dar sa revenim la varianta nostra de azi!
Ingrediente:
- 460 gr faina 550
- 220 ml lapte integral – caldut
- 1 ou intreg + 1 albus (la temperatura camerei)
- 50 ml ulei presat la rece
- 20 gr drojdie proaspata
- o lingura miere salcam Solaris (1+) sau pasta de curmale (pasta de curmale va modifica culoarea aluatului)
- un praf de sare (2+)
Umplutura:
- 400 gr branza de vaci
- 2 oua
- 2 lg smantana dolofana
- o lg miere certificata de salcam (1+) Solaris – Bebetei
- o lingurita coaja de lamaie bio (spalata anterior in apa cu bicarbonat de sodiu)
- stafide brune Solaris – Bebetei
Cum am procedat:
- am pus faina in bolul mixerului, am facut o adancitura si am adaugat drojdia impreuna cu 1/4 din laptele caldut si mierea, care are si rolul de a facilita activarea drojdiei. Dupa 15’, cand s-a activat drojdia (a inceput sa “bolboroseasca”), am adaugat restul laptelui, uleiul, oul intreg + albusul si am pornit mixerul. L-am lasat pornit 5’, timp in care aluatul va deveni unul elastic si usor lipicios. Da, lipicios, asa trebuie sa fie. Nu mai adaugati faina. Si da, se intinde. L-am adunat intr-o bila si l-am pus inapoi in bolul mixerului (bol pe care l-am uns cu ulei, in prealabil). Am lasat aluatul la dospit 30-40’, pana isi dubleaza volumul.
- odata dospit, am rasturnat aluatul pe masa si l-am intins cu ajutorul unui sucitor. Are o multime de basicute, semn ca este ceea ce trebuie. Am impartit aluatul in mai multe bile, dimensiunea acestora o stabiliti voi, in functie de cat de mare doriti sa faceti pascutele. Eu le-am lasat de dimensiunea unor lamai. Jumatate din bilele de aluat le-am intins sub forma unor cercuri iar pe celelalte le-am impartit in doua (pe fiecare), le-am rulat sub forma unor snururi si le-am impletit. Apoi, peste fiecare cerc, am pus impletitura, inchisa la capete. Astfel “montate”, le-am lasat la dospit inca 30’, timp in care am pregatit umplutura
- crema de branza am pregatit-o mixand toate ingredientele, mai putin stafidele, pe care le-am adaugat la final.
- dupa a doua etapa de dospit, am umplut cosuletele cu crema de branza, am uns marginile de aluat cu ou batut si am introdus pascutele in cuptorul preincalzit la 180*/40’. Pentru o prezentare mai fancy, puteti presara niste fulgi de migdale pe margilinile de aluat. Yupppiiii! Gata de servit!
In cazul in care optati pentru o pasca fara aluat, mergeti pe mana Sorinei si incropiti rapid o pasca zebra – reteta aici.
Sau puteti incerca brioso-placintelele cu coaja de portocala si afine, tot marca Sorina, extrem de apreciate de cititoarele noastre – reteta aici
Sa avem copilasi sanatosi!❤️
No Comments