Cate dintre voi va ganditi cu pofta la cozonac dar nu va vine a incerca sa-l faceti?🙈 Ba ca poate nu ati mai facut, ba ca vi se pare dificil, ba ca una, ba ca alta!😀 Noooo, reteta asta este pentru voi! Ca sa va faceti curaj! Un soi de “paine dulce”, coapta in forme de briose! Un fleac!🙈
Nici macar nu m-am “chinuit” cu reteta asta! Pentru ca, n-am facut decat sa iau reteta de aluat strengaresc si sa o fac “dulce”😊. Iaca cum!⤵️
Ingrediente:
- 460 gr faina 550
- 220 ml lapte caldut
- 1 ou intreg + 1 albus (la temperatura camerei)
- 50 ml ulei presat la rece
- 20 gr drojdie proaspata
- un praf de sare (2+)
- o lingura miere certificata, 1+, (sau pasta curmale, aceasta insa va schimba usor culoarea aluatului)
Umplutura: magiun, crema de nuci, mac, mere coapte, branza cu stafide, etc. Sau puteti sa le lasati fara umplutura, doar cu niste fructe uscate si nuci in aluat.
Cum am procedat:
- am pus faina in bolul mixerului, am facut o adancitura si am adaugat drojdia impreuna cu 1/4 din laptele caldut. Tot acum am adaugat si indulcitorul (mierea sau curmalele), pentru a facilita activarea drojdiei. Dupa 15’, cand s-a activat drojdia (a inceput sa “bolboroseasca”), am adaugat restul laptelui, uleiul, oul intreg + albusul si am pornit mixerul. L-am lasat pornit 5’, timp in care aluatul va deveni unul elastic si usor lipicios. Da, lipicios, asa trebuie sa fie. Nu mai adaugati faina. Si da, se intinde. L-am adunat intr-o bila si l-am pus inapoi in bolul mixerului (bol pe care l-am uns cu ulei, in prealabil). Am lasat aluatul la dospit 30-40’, pana isi dubleaza volumul. Am mai apelat si la varianta de dospit la rece, lasand aluatul peste noapte in frigider. Foarte ok si aceasta!
- odata dospit aluatul, l-am impartit in bile de dimensiunea unor prune. Apoi, am intins fiecare bila de aluat intr-un dreptunghi, am acoperit-o cu magiun, am rulat-o, dupa care am facut-o “melcisor” si am pus-o intr-o forma de briosa. Am procedat astfel cu toate bilele de aluat. Odata “impachetate”, le-am lasat inca o tura la dospit, aproximativ 25’. Apoi le-am uns cu ou si le-am introdus in cuptorul preincalzit la 180*/40’.
- odata coapte, am picurat deasupra lor putina miere si am presarat faina de migdale/cocos.
- tot farmecul sta in faptul ca sunt coapte in formele de briose! Puteti sa le impaturati si sub forma de cruffin, ies tare aspectuoase! Iar ca si umplutura, “ciocolata” da grozav de bine la gust! Puteti apela la varianta de “nutella” sau la crema cu alune
- noi le papam la micul dejun alaturi de un pahar de lapte de cocos sau de lapte cu carob.
Hai afara la briosaaa!
Hai degraba s-o papam!
Ca nu zilnic ni s-arata
O briosa “dezghetata”!
Hai afara la briosa!
Sau poate nu vii la briosa…😂🙈
Sa avem copilasi sanatosi!❤️
No Comments