Daca sunteti niste impatimitori ai pastrarii traditiilor, cu siguranta cozonacii nu va vor lipsi din casa, la sarbatori. Iar daca aveti si pitici prin preajma, colindarea internetului in lung si-n lat in cautarea unor retete de cozonaci babyfriendly va fi iminenta!
In casuta #mybabyfood gasiti chiar mai multe variante babyfriendly, incercate cu succes de sute de mamici (da, da – stiu eu ce “zic”🙈). Cea mai accesata reteta de cozonac este cea cu nuci pecan si visine – reteta aici.
Daca nu aveti chef de framantat, puteti opta pentru varianta de cozonac fara framantare. Pregatim seara totul, iar dimineata la prima ora coacem minunatul – reteta aici.
Ambele variante merg adaptate foarte bine si in cazul copilasilor cu #aplv. Daca aveti copilasi alergici atat la proteine din laptele de vaca, cat si la ou, varianta de mai jos Ii va bucura cu siguranta. Reteta – aici.
Cat despre baby stollen, scriu doar atat: este o mare pierdere gustativa sa nu-l incercati. Il veti iubi, atat voi cat si piticii. Reteta – aici
Revenind la “oaia noastra”, adica la floarea de cozonac cu “ciocolata”, aceasta poate fi o varianta de impresionat🙈, aspectul minunat fiind invers proportional cu gradul de dificultate. Adica, nu-i mare lucru de facut cand vine vorba despre prepararea “dansei”😀
Ingrediente:
- 300 gr faina 650*
- 120 lapte (lapte vegetal – aplv)
- 3 galb
- 50 gr unt (margarina Aslan – aplv)
- 6 gr drojdie uscata bio
- optional: o lingurita miere certificata (1+)
- o lingurita coaja rasa de lamaie bio (lamaia spalata in apa cu bicarbonat de sodiu)
Umplutura:
- “ciocolata” este de fapt o crema de alune cu lapte de cocos si curmale – reteta aici
Puteti foarte bine sa optati si pentru pasta de nuci – reteta aici. Sau, pur si simplu pentru nuci sau mac.
* Atentie la tipul de faina folosit. Daca folositi un alt tip de faina cu gluten, este probabil sa fie nevoie de o cantitate usor diferita. Ca idee, bila de aluat rezultata la finalul framantarii trebuie sa fie compacta, nelipicioasa. Daca folositi mixer planetar, aluatul trebuie sa ramana “agatat” de carligul mixerului.
Cum am procedat:
- am amestecat (in bolul mixerului planetar) faina cu drojdia uscata si coaja de lamaie bio
- am incalzit laptele cat sa fie caldut si am adaugat in el untul, amestecand pana cand acesta s-a topit. Am adaugat si lingurita de miere (aceasta va ajuta la activarea drojdiei).
- in mijlocul fainii am pus cele 3 galbenusuri, apoi am pornit mixerul si am inceput sa adaugat treptat laptele caldut. Dupa ce am adaugat laptele, am mai lasat mixerul sa-si faca treaba pentru inca 4-5’. Daca nu aveti un mixer la indemana, puteti framanta cu mana, aluatul (5’).
- am lasat aluatul la dospit 30-40’, pana si-a dublat volumul (in loc caldut, ferit de curenti de aer)
- odata dublat volumul, am impartit aluatul in 4 bile. Am intins cu sucitorul fiecare bila de aluat sub forma unui cerc. Pentru a avea niste cercuri perfecte, puneti o farfurie deasupra foii de aluat si decupati-l dupa forma rotunda a farfuriei.
- asezati prima foaie de aluat pe masa si acoperiti-o cu umplutura. Adaugati foaia urmatoare si repetati procedura, pana terminati foile de aluat. Deasupra ultimei foi de aluat nu mai punem umplutura.
- asezam un pahar sau un bol rotund in mijlocul “turnuletului” din foi de aluat dospit si apasam nitelus, cat sa ramana forma rotunda a paharului impregnata in aluat, fara a-l sectiona.
- cu ajutorul unui pinten, am sectionat aluatul, exact ca in imaginile de mai jos.
- am apucat cate doua felii sectionate si le-am rasucit spre interior, pana cand am obtinut forma de floare a viitorului cozonac
- floricica rezultata am lasat-o la dospit pentru inca 20-25’, dupa care am uns-o cu un galbenus batut cu 2 lg de lapte si am introdus-o in cuptorul preincalzit la 180*/45’. Atat!
Sa avem copilasi sanatosi!❤️
No Comments