Ce gust poate avea un cozonac fara oua, unt sau lapte de vaca? Ei bine, va raspund eu chiar acum: unul foaaarte bun! Iar copilasii cu alergie la proteine din laptele de vaca sau la ou, se pot bucura cu gurita plina ochi de Mr. Egg-less Delicios🙈.
Ca sa testati ceea ce v-am scris, oferiti-l tatei (sigur un pretentios mai mare nu gasim cand vine vorba de cozonacul care insoteste paharul de vin, la sarbatori🙈). Pun pariu ca nu-si va da seama ca are de-a face cu un cozonac “altfel”😋.
Ingrediente:
- 200 gr faina 650
- 130 ml lapte vegetal
- 50 gr unt de cocos/smantana de cocos– la temperatura camerei
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie bio (lamaia se spala in prealabil cu apa + bicarborbonat de sodiu)
- semintele unei pastai de vanilie
- drojdie uscata bio 4 gr (scrie pe plic pentru ce cantitate de faina este, astfel incat sa puteti calcula de cata drojdie aveti nevoie pentru cantitatea de faina folosita)
- optional: o lingurita de miere certificata, 1+, (sirop/pasta curmale – pentru vegani) pentru activarea drojdie is
Umplutura:
- 100 ml lapte cocos
- 60 gr nuci (nuca romaneasca si alune am folosit)
- 1 lingurita carob
- 1 lg unt de arahide
- 1 lingura stafide
- optional: o lingurita pasta curmale
Pentru uns:
- 2-3 lg lapte vegetal
- optional: 1/2 lingurita pasta curmale
Am trecut drept „optional” pasta de curmale (curmale hidratate si blenduite), pentru a sti ca aceasta se poate adauga (fie in loc de miere, fie in umplutura sau in laptele cu care ungeti). Nu exagerati cu ea, cand e vorba de un preparat babyfriendly – nu este necesar. Eu am folosit 1/2 lingurita amestecata cu lapte, pentru a unge cozonacul.
Cum am procedat:
- am amestecat faina cu drojdia uscata, vanilia si coaja de lamaie, folosindu-ma de un mixer planetar. Puteti insa foarte bine sa faceti aluatul cu mana, desi recunosc ca, de cand am mixerul, munca mi s-a usurat considerabil:)
- laptele l-am incalzit usor (cat sa poti tine degetul in el😊). Am adaugat untul de cocos, amestecand continuu pana cand acesta “se topeste” in lapte. Tot acum puteti adauga mierea, daca alegeti sa o folositi.
- am adaugat amestecul din lapte peste faina, lasand mixerul sa framante compozitia pana cand aceasta ramane agatata frumos de carligul de framantare iar peretii vasului sunt curati.
- aluatul l-am lasat la dospit pana si-a dublat volumul (1/2h).
- intre timp am pregatit umplutura: am pus laptele la fiert cu stafidele. In momentul in care a dat in clocot, am adaugat carobul, untul de arahide si nucile macinate. Am mai lasat compozitia inca 2-3’ pe foc, dupa care am pus-o la racit
- aluatul gata dospit l-am impartit in doua bile. Am intins fiecare bila de aluat cu sucitorul, exact ca in imaginea de mai jos. Am repartizat umplutura de nuca pe cele doua dreptunghiuri de aluat
- am rulat cele doua fasii umplute de aluat, le-am sectionat cu un cutit pe mijloc si le-am impletit
- am transferat impletitura in tava de copt (Tupperware folosesc) si am lasat viitorul cozonac inca 1/2 ora la dospit
- dupa ce a mai crescut in tava de copt, am uns cozonacul cu putin lapte vegetal amestecat cu 1/2 lingurita pasta de curmale. L-am copt in cuptorul preincalzit la 180*/30’
- odata copt va fi lasat la racit. Nu-l taiati aproape imediat, asa cum am facut eu🙈. Macar motivul meu este unul intemeiat: se trezea piciu’ mare si pa-pa poza😃.
- pentru a-l pastra moale, il puteti inveli intr-in stergar curat si apoi il introduceti intr-o punga de plastic. Daca aveti o cutie Tupper speciala pentru paine/cozonac – folositi-o cu incredere. Eu o iubesc:)
Hai, sa avem copilasi sanatosi!❤️
2 Comments
Ce lapte vegetal folosești? Mulțumim pentru share
Laura, lapte vegetal de cocos si caju – ambele facute in casa. Din comert mai folosesc laptele de ovaz si mei The Bridge si Isola bio (1+)
Cu mare drag!🤗