Daca pana acum ati evitat sa faceti cozonac din cauza framantarii, ei bine acum nu mai aveti nici o scuza🙈. Amestecati ingredientele, le lasati la frigider peste noapte iar dimineata, la prima ora va bucurati de o bucatica calda de cozonac, langa o cana cu lapte.
Nu sunt adepta pregatirii cozonacului doar la ocazii speciale sau sarbatori. Motiv pentru care, iacata ne putem bucura de minunatul preparat si in toiul verii. Ce-i drept, o zi ploioasa m-a determinat sa aprind cuptorul, insa promit ca merita.
Ingrediente:
- 300 gr faina 650
- 3 galbenusuri
- 150 ml lapte
- 60 gr unt
- 1/2 plic drojdie uscata bio*
- optional: coaja de lamaie
- optional: o lingurita miere certificata
- faina de lucru – pentru a presara pe blat.
* Insist ca, daca folositi drojdie uscata sa alegeti o varianta bio, intrucat aceasta contine doar drojdia, fara “celebrul” monostearat de sorbitan.
Umplutura puteti sa o alegeti in functie de preferinte. De data aceasta am apelat la 100 gr fructe uscate.
Alte variante:
1. Nuca macinata fiarta 1-2’ in lapte. Stafidele sunt optionale.
2. Nuca macinata + magiun prune
3. Unt de arahide (1 -2 lg), 2 banana si 1 lg carob.
Pentru uns: ou batut cu 2-3 lg lapte. Puteti folosi doar galbenusul amestecat cu 2-3 lg lapte.
Cum am procedat:
- am amestecat drojdia cu faina. Am incalzit usor laptele si am adaugat in el, untul – pana cand s-a topit. Apoi, am amestecat toate ingredientele cu o lingura de lemn.
- in cazul in care folositi drojdie proaspata, procedati astfel: amestecati drojdia (12-13 gr) in 3-4 linguri de lapte caldut. Adaugati o lingurita faina si gata maiaua. O lasati la crescut 15′. In restul laptelui caldut adaugati untul si am amestecati pana cand acesta s-a topit in lapte. In mijlocul fainii, adaugati maiaua, galbenusurile, coaja de lamaie si laptele. Amestecati pana cand incorporati toata faina si s-au omogenizat ingredientele.
- aluatul obtinut l-am asezat intr-un vas, l-am acoperit cu capac si l-am lasat peste noapte la rece (nu l-am lasat la dospit la temperatura camerei, nu e necesar). Mai exista varianta sa lasati aluatul la temperatura camerei – 1 ora, pana isi dubleaza volumul si abia dupa ce a crescut sa-l introduceti in frigider. Am incercat ambele variante si prefer varianta „scurta” – direct la frigider🙈.
- peste noapte, aluatul va creste putin, insa nu va asteptati la o crestere asemanatoare cu cea rezultata in urma framantarii. Cu toate acestea, cozonacul va fi unul minunat.
- dimineata, am scos aluatul din frigder (daca se lipeste, mai adaugati putina faina – cat sa obtineti o bila de aluat compacta, nelipicioasa) si am impartit aluatul in doua. Fiecare jumatate am intins-o cu un sucitor (nu uitati de faina pe blatul de lucru), am presarat-o cu fructele deshidratate, taiate marunt si am rulat-o. Apoi am impletit cele doua jumatati si le-am asezat in tava.
- o alta varianta de impletire este urmatoarea: intindeti aluatul intr-o foaie dreptunghiulara, asezati umplutura si rulati. Apoi, cu ajutorul unui cutit, taiati aluatul rulat pe lungime, in doua. Rasuciti cele doua jumatati cu partea taiata in sus. Si impletiti:). Aceasta impletitura este perfecta pentru umplutura cu nuca, de exemplu. Voi reveni cu imagini care sa “explice” practic, teoria.
- am uns cozonacul cu un ou batut cu 2-3 linguri de lapte si l-am introdus in cuptorul preincalzit la 180*/45’. Veti realiza cand este copt atunci cand se va rumeni frumos deasupra.
📌 In cazul copilasilor cu aplv, inlocuiti laptele animal cu un lapte vegetal (de ovaz, de exemplu) si untul cu ulei de cocos (~ 3 lg, topit si racit).
Sa aveti copilasi sanatosi!❤️
6 Comments
Cozonacul nu sta la crescut in tava? Il punem in cuptor direct?
Il poti pune direct:)
Bună, Simona! Eu de obicei folosesc în preparate drojdie proaspata. Este ok și pt rețeta aceasta? Mulțumesc!
Am văzut ulterior ca ai menționat și drojdia proaspătă. Hihi… Mulțimim
Pupici🤗😘
Bună, Simona! Poți posta imagini cu “teoria care explică” împletitura pentru varianta de umplutură cu nucă? Mulțumesc! 😘