Dulcegării

Cozonac fără frământare

martie 23, 2018

Daca pana acum ati evitat sa faceti cozonac din cauza framantarii, ei bine acum nu mai aveti nici o scuza🙈. Amestecati ingredientele, le lasati la frigider peste noapte iar dimineata, la prima ora va bucurati de o bucatica calda de cozonac, langa o cana cu lapte.

Nu sunt adepta pregatirii cozonacului doar la ocazii speciale sau sarbatori. Motiv pentru care, iacata ne putem bucura de minunatul preparat si in toiul verii. Ce-i drept, o zi ploioasa m-a determinat sa aprind cuptorul, insa promit ca merita.

Ingrediente:

  • 300 gr faina 650
  • 3 galbenusuri
  • 150 ml lapte
  • 60 gr unt
  • 1/2 plic drojdie uscata bio*
  • optional: coaja de lamaie
  • optional: o lingurita miere certificata
  • faina de lucru – pentru a presara pe blat.

* Insist ca, daca folositi drojdie uscata sa alegeti o varianta bio, intrucat aceasta contine doar drojdia, fara “celebrul” monostearat de sorbitan.

Umplutura puteti sa o alegeti in functie de preferinte. De data aceasta am apelat la 100 gr fructe uscate.

Alte variante:

1. Nuca macinata fiarta 1-2’ in lapte. Stafidele sunt optionale.

2. Nuca macinata + magiun prune

3. Unt de arahide (1 -2 lg), 2 banana si 1 lg carob.

Pentru uns: ou batut cu 2-3 lg lapte. Puteti folosi doar galbenusul amestecat cu 2-3 lg lapte.

Cum am procedat:

  • am amestecat drojdia cu faina. Am incalzit usor laptele si am adaugat in el, untul – pana cand s-a topit. Apoi, am amestecat toate ingredientele cu o lingura de lemn.
  • in cazul in care folositi drojdie proaspata, procedati astfel: amestecati drojdia (12-13 gr) in 3-4 linguri de lapte caldut. Adaugati o lingurita faina si gata maiaua. O lasati la crescut 15′. In restul laptelui caldut adaugati untul si am amestecati pana cand acesta s-a topit in lapte. In mijlocul fainii, adaugati maiaua, galbenusurile, coaja de lamaie si laptele. Amestecati pana cand incorporati toata faina si s-au omogenizat ingredientele.
  • aluatul obtinut l-am asezat intr-un vas, l-am acoperit cu capac si l-am lasat peste noapte la rece (nu l-am lasat la dospit la temperatura camerei, nu e necesar). Mai exista varianta sa lasati aluatul la temperatura camerei – 1 ora, pana isi dubleaza volumul si abia dupa ce a crescut sa-l introduceti in frigider. Am incercat ambele variante si prefer varianta „scurta” – direct la frigider🙈.
  • peste noapte, aluatul va creste putin, insa nu va asteptati la o crestere asemanatoare cu cea rezultata in urma framantarii. Cu toate acestea, cozonacul va fi unul minunat.
  • dimineata, am scos aluatul din frigder (daca se lipeste, mai adaugati putina faina – cat sa obtineti o bila de aluat compacta, nelipicioasa) si am impartit aluatul in doua. Fiecare jumatate am intins-o cu un sucitor (nu uitati de faina pe blatul de lucru), am presarat-o cu fructele deshidratate, taiate marunt si am rulat-o. Apoi am impletit cele doua jumatati si le-am asezat in tava.
  • o alta varianta de impletire este urmatoarea: intindeti aluatul intr-o foaie dreptunghiulara, asezati umplutura si rulati. Apoi, cu ajutorul unui cutit, taiati aluatul rulat pe lungime, in doua. Rasuciti cele doua jumatati cu partea taiata in sus. Si impletiti:). Aceasta impletitura este perfecta pentru umplutura cu nuca, de exemplu. Voi reveni cu imagini care sa “explice” practic, teoria.
  • am uns cozonacul cu un ou batut cu 2-3 linguri de lapte si l-am introdus in cuptorul preincalzit la 180*/45’. Veti realiza cand este copt atunci cand se va rumeni frumos deasupra.

📌 In cazul copilasilor cu aplv, inlocuiti laptele animal cu un lapte vegetal (de ovaz, de exemplu) si untul cu ulei de cocos (~ 3 lg, topit si racit).

Sa aveti copilasi sanatosi!❤️

 

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply Anca septembrie 8, 2018 at 3:09 pm

    Cozonacul nu sta la crescut in tava? Il punem in cuptor direct?

    • Reply Simona septembrie 10, 2018 at 3:49 am

      Il poti pune direct:)

  • Reply Ana Gabriela decembrie 22, 2018 at 9:06 pm

    Bună, Simona! Eu de obicei folosesc în preparate drojdie proaspata. Este ok și pt rețeta aceasta? Mulțumesc!

    • Reply Ana Gabriela decembrie 22, 2018 at 9:07 pm

      Am văzut ulterior ca ai menționat și drojdia proaspătă. Hihi… Mulțimim

    • Reply Simona decembrie 31, 2018 at 9:43 am

      Pupici🤗😘

  • Reply Catană Lucia aprilie 25, 2019 at 2:56 pm

    Bună, Simona! Poți posta imagini cu “teoria care explică” împletitura pentru varianta de umplutură cu nucă? Mulțumesc! 😘

  • Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.