Acum ceva ani, cand am plecat din Romania, ravneam la cozonac, ceva care sa imi aminteasca putin de cozonac. Am gasit acest desert, brioche, un aluat pufos, aerat, aromat. A devenit noul cozonac pentru mine, o perioada.
Brioche are un proces asemanator cozonacului nostru, ce imi place la el e ca atunci cand musti din el, parca e un norisor, asa e de pufos!
Ingrediente:
- 20 ml lapte
- 20 gr drojdie proaspata
- 350 gr faina tip 550
- 5 oua mici
- 3 lg miere (1a+)
- 170 gr unt taiat cubulete
- 1 lingurita de coaja de lamaie
- 1 lingurita coaja de portocala
- fulgi de migdale pentru topping
Cum am procedat:
- am incalzit putin laptele, am amestecat cu drojdia, mierea si am lasat 15’ sa se activeze drojdia
- in bolul robotului, am amestecat faina, drojdia ouale si am adaugat untul putin cate putin, amestecand continuu aproximativ 8’-10’; daca aluatul pare moale, nu mai puneti faina, e un aluat moale, alunecos
- dupa, am transferat aluatul intr-un alt bol, am acoperit cu un servet si am lasat in loc caldut pana cand si-a dublat forma initiala
- apoi, pe blatul infainat si cu mainile date cu putin ulei, am intins aluatul cu mainile in forma dreptunghiulara, l-am rulat, l-am asezat in tava de copt si l-am lasat acoperit pentru aproximativ inca 1h, pentru o noua dospire
- intre timp, am preincalzit cuptorul la 175 grade, iar cand dospirea a ajuns la final, am asezat fulgii de migdale deasupra si am copt aproximativ 30’, pana cand brioche a devenit usor auriu-maronie deasupra
Noi am servit cu iaurt la cina, dar alegerea servirii lui, va apartine!
Pofta buna!

No Comments