Dulcegării

Baby Stollen – cozonac nemțesc cu fructe uscate și nuci

ianuarie 13, 2019

Stiti ce este un stollen, nu-i asa? Daca nu, va scap eu de un google search. Este un cozonac nemtesc, facut cu ocazia Sarbatorilor de iarna. Sigur il stiti din vedere. Il  gasiti in cosurile cadou care se pregatesc cu ocazia Craciunului sau a Pastelui. Un baton tare, de ~ 20 cm, doldora de fructe uscate si presarat la greu cu zahar. Poate sa contina martipan. Sau, nu:). Asta la o prima vedere. Daca cititi ingredientele, o sa dati peste diverse, de la zahar din belsug la aditivi de tot felul. Chiar si facut in casa poate sa fie “prea mult” (mult prea mult unt/untura, zahar in el, zahar peste el). Prin urmare nici nu stiu daca sa ma mir de restul ingredientelor, in afara de aditivi.

Pai si nu-l babyfriendly-uim noi??😀 Ooo, ba da! Si inca in ce fel! Ba mai mult, il simplificam! Asa, ca pentru mamici. E foarte simplu, promit! Va dumiresc mintenas!

Ingrediente (pentru o tavita de 18 cm/10 cm):

  • 200 gr faina 650
  • 100 ml lapte
  • 60 ml ulei de cocos presat la rece (lichid)
  • 1 galbenus
  • drojdie (mai putin de jumatate de pachetel, fie ca folositi proaspata, fie folositi uscata bio – in cazul in care un pachetel este pentru 500 gr faina)
  • un praf de scortisoara
  • un varf de cutit cuisoare
  • 1/2 lingurita vanilie pudra Sonnentor
  • o lg zeama portocala
  • o lingurita coaja rasa portocala bio (spalata anterior cu apa+bicarbonat de sodiu)
  • optional – 1 picatura ulei esential de portocala
  • 80 gr fructe uscate* (eu am folosit urmatoarele: 2 smochine deshidratate, o lingurita stafide, o lingura visine deshidratate si infuzate in suc de mere, 6-7  Golden Berry (Physalis) si 2 capsunele deshidratate si infuzate in suc de mere) – fara sulfiti sau alti aditivi (va rog sa fiti atenti la acest aspect cand le achizitionati)
  • 20 gr nuci** (am folosit pecan) – maruntite la cutit

* In ceea ce priveste fructele uscate, eu am ales sa nu le hidratez intrucat visinele si capsunele sunt deshidratate si infuzate ulterior in suc de mere. Au un aspect carnos si nu am considerat ca ar fi necesar. Toate fructele uscate le-am maruntit cu un cutit.

Puteti hidrata fructele uscate, lasandu-le in apa ~ 2 ore. Ulterior, le tamponati cu un servetel.

Daca folositi fructe acrisoare, puteti strecura printre ele si 1-2 curmale.

** Pentru o mai buna absorbtie a nutrientilor, nucile se hidrateaza in prealabil (minim 2 ore). Ulterior, se tamponeaza cu un servetel, pentru a inlatura excesul de apa. Si se maruntesc cu un cutit sau se rasnesc.

Cum am procedat:

  • am pus faina intr-un vas, am facut o mica adancitura in ea si am adaugat drojdia si un varf de lingurita miere (pentru activarea drojdiei). Am incalzit foarte putin laptele, cat sa pot tine degetul in el. Am turnat un sfert din laptele caldut in adancitura in care am pus drojdia si mierea. Am lasat vasul deoparte, la loc caldut 10-15’

  • dupa cele 15’, am adaugat scortisoara, cuisoarele, vanilia si coaja de portocala

  • am amestecat restul laptelui cu galbenusul, uleiul esential de portocala si uleiul de cocos

  • am turnat compozitia din lapte peste cea de faina si am amestecat. La inceput cu lingura, apoi cand aluatul a inceput sa se adune, cu mana – aprox 1’.
  • nu l-am mai lasat la dospit, urmand ca mai apoi sa incorporez fructele uscate si nucile. De ce? Pentru ca, merge mai simplu🙈. Asa ca, am incorporat tot acum fructele (stropite cu o lingura zeama portocala) si nucile, framantand atat cat sa ma asigur ca acestea au fost incorporate uniform in aluat. In acest sens, puteti sa trageti de aluat in fel si chip😀, nu o sa se intample nimic rau. L-am modelat sub forma unui baton si l-am pus in tava. Acum, il lasam la dospit, la cald 45’, cat sa creasca nitelus.

  • din acest moment, avem la dispozitie, doua variante: prima ar fi sa-l lasam sa dospeasca la rece (frigider) peste noapte (sau minim 2 ore) – aceasta este reteta clasica. Puteti sa-l lasati peste noapte in frigider si sa-l coaceti a doua zi, la prima ora. Veti zambi larg la mirosul care va umple casa😊.  A doua varianta – cea pe repede inainte, este sa-l coaceti dupa ce l-ati lasat cele 45’ sa dospeasca la cald😀. Se abate de la reteta traditionala cu dospitul la rece, insa in lipsa de timp, merge foarte bine. Iaca nu i-oi mai zice “stollen”, daca il coc dupa 45’😀.
  • in cazul in care il lasati la frigider, inainte de a-l coace lasati-l 15’ sa se “dezmorteasca” la temperatura camerei. Apoi, il introduceti in cuptorul preincalzit la 180*/45’.
  • odata scos din cuptor, l-am uns cu ulei de cocos si l-am presarat cu faina de cocos siiiii…. spirulina:). Da, spirulina! Sa vedeti ce bine adera la micutul sas!😊 Mai multe despre spirulina la pitici – aici.

Da, este un cozonac caloric! Cu toate ca, am pus mult mai putine fructe uscate decat in retetele traditionale consacrate si am redus considerabil cantitatea de unt necesara. Ba mai mult, am inlocuit-o cu varianta de ulei de cocos presat la rece. Insa, daca am pofta totusi de un stollen, stiu ce mananc:). Si nu ma “inverzesc” doar citind lista de aditivi si zahar de pe eticheta unui produs luat la intamplare de pe raftul unui magazin. Asadar, se poate!

La final, va mai scriu doar atat: nu uitati, dulcele il oferim cu masura!

📌 In cazul copilasilor cu aplv, laptele animal se inlocuieste cu lapte vegetal (cocos, de exemplu)

📌 Il puteti pastra “descoperit”, la rece. Este fraged, din ce in ce mai bun pe masura ce “inainteaza in zile”😀

Sa avem copilasi sanatosi!❤️

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.