Carrot cake!! Ce poate fi mai potrivit atunci cand vine vorba de o aniversare, decat un carrot cake, babyfriendly? Morcov, mar, crema de branza! Mniom-mniom! O adaptam pentru pitici, renuntand la zahar si reducand cantitatea de ulei, destul de mare – in retetele traditionale. Morcoveii si merele sunt suficient de dulci, iar daca mai avem nevoie de inca putin dulce (pentru cei mai marisori ai casei) optam pentru fructele uscate. Oricum, nu uitati: dulcele il oferim cu masura, da?🙃
Eu am facut un carrot cake atipic, in sensul ca am inlocuit doar dovleacul din checul dovlecos, cu morcovi:). Si bine am facut!🙈
Hai sa vedem ce a iesit!
Ingrediente:
- 80 gr faina 650
- 140 gr amestec morcov si mar (razuite), 1:1 sau cum preferati (am pus in total 170 gr amestec, astfel incat dupa ce-l incalzesc putin in tigaie mai scap de apa din el, si ramane ~ 140 gr)
- 50 gr nuci (nuci braziliene am folosit eu – hidratate, rasnite)
- 3 lg ulei de cocos presat la rece (lichid)
- 4 oua
- optional: 2 curmale sau o lingura pasta de curmale (hidratate si blenduite)
- un praf de scortisoara Ceylon
- 1 picatura ulei portocala (Doterra, am folosit eu)
- 1 praf de vanilie pudra sau semintele unui baton de vanilie
- optional: praf de copt bio (1/2 lingurita) sau bicarbonat de sodiu stins cu putina zeama de lamaie
Crema de branza:
- 300 gr ricotta
- 2 linguri smantana de cocos (la temperatura camerei)
- ulei de lamaie (sau coaja d lamaie bio)
- 2 linguri fulgi de cocos
Topping:
- 100 ml lapte cocos
- 1 morcov mic razuit
- vanilie pudra Sonnetor
- optional: 1 varf de cutit agar-agar bio
- optional: o curmala maruntita
Puteti renunta la topping si sa presarati niste faina de migdale/cocos deasupra.
Cum am procedat:
- am razuit morcovul si marul, apoi le-am” incalzit” pret de 5-7′ intr-o tigaie antiaderenta – fara ulei, la foc mic. Marul va lasa din suc, astfel incat la finalul celor cateva minute, morcovul se va inmuia si el, usor. Am stins focul, am adaugat scortisoara, uleiul de portocala, vanilia (si curmalele taiate marunt – daca alegeti sa le folositi) si am lasat amestecul la racit. Puteti pune amestecul intr-o strecuratoare, pentru a “scapa” de excesul de lichid, daca exista. La mine nu a fost cazul. Nu stoarceti in maini amestecul, pentru a scapa de sucul lasat – riscati sa puneti in blat un amestec mar : morcov concentrat iar checul sa iasa tare.
- intre timp, am pregatit „blatul”. Am batut albusurile spuma. Galbenusurile le-am mixat 2′, impreuna cu uleiul. Am amestecat usor galbenusurile cu spuma de albusuri, apoi am incorporat nucile rasnite si faina (amestecata cu praful de copt – daca il alegeti). La sfarsit, am incorporat si amestecul din morcov si mar. Miscarile de incorporare vor fi usoare pentru a pastra „pufosenia” albusurilor.
- am turnat compozitia intr-o tava ovala (25 cm) si am introdus-o in cuptorul preincalzit la 180*/40′
- odata scos blatul din cuptor, l-am lasat la racit, timp in care am pregatit crema de branza . Puteti opta pentru insiroparea blatului cu zeama de portocala, diluata cu apa. Eu nu considerat necesar acest lucru.
- crema de branza: 300 gr ricotta + 2 lg smantana de cocos + 1/2 lingurita ulei lamaie (sau coaja rasa de lamaie bio – spalata inainte cu apa + bicarbonat de sodiu) + 2 linguri fulgi de cocos
- toppingul l-am pregatit astfel: am fiert morcovul razuit in laptele cu vanilie si cu o curmala maruntita, pana cand a scazut din cantitatea de lapte si s-a ingrosat compozitia (max 15′). Puteti sa faceti crema mai ferma adaugand agar-agar sau o lingurita smantana de cocos (aceasta va intari usor topping-ul, la rece). Saaau, o lasati ca atare:)
- am asamblat prajiturica, am ornat-o cu mar si morcov ( puse in cuptor la 130*, timp de 40′) si am introdus-o la frigider:)
📌 In cazul copilasilor cu aplv, crema de branza se poate inlocui cu budinca de vanilie (facuta cu lapte vegetal), de exemplu.
📌 O alta reteta de tort aniversar, babyfriendly – gasiti aici.
Cu dedicatie pentru Alexandra😍, din casuta mybabyfood❤️
Sa avem copilasi sanatosi!
12 Comments
Buna 😊
Acest tort de mult am vrut sa.l fac dar din păcate nu am găsit smântâna de cocos🙁Cu ce as putea sa o înlocuiesc?multumesc mult pentru eventualul raspuns și pentru toate retetele acestea delicioase😊
Elena, scuza-mi raspunsul tarziu. Nu mi-a aparut comentariul tau pana acum:(
Poti sa o inlocuiesti cu unt de cocos sau poti renunta la ea, cu conditia ca ricotta sa fie bine scursa🤗
Buna! Daca folosesc o forma cu diametru de 10 cm, micsorez timpul de coacere? Multumesc!
Salut! Păstrezi timpul de coacere. Cu drag!
Buna. Ai dat marul si morcovul pe razatoarea mica sau mare? Cat bicarbonat ar trebui pus? Am incercat cu o lingurita rasa dar imi iese aluatul sarat. Oare trebuie mai putin bicarbonat? Am mai patit si cu alte retete tot la fel. Varianta facuta de tine in poze este cu praf de copt? As incerca fara praf de copt si fara bicarbonat dar cred ca ar iesi cam ingust. Multumesc!!
Oana, prefer praful de copt bio. Bicarbonatul da un gust aparte preparatelor, motiv pentru care il folosesc rar. Blatul iesit este cel din imagine. Sa-l coci intr-o forma mica, avand in vedere cantitatile.
Retete de pe site nu au iesit?
Inseamna ca e o problema cu bicarbonatul.
Iti tin pumnii sa iasa un super carrot cake!🤗
Buna! Ar merge facut doar cu mar in loc de mar+morcov/mar+dovleac? Multumesc!
Merge, insa se va schimba cantitatea de faina si cum nu am facut nu stiu sa va scriu exact in ce fel
Buna Simona! Ce dimensiune are tava pt blat? Multumesc!
Hey! Aprox. 15-16cm, diametru.😘
Din cantitatea descrisa se face un singur blat ce se taie in 2?
Da, Nico! Este un mini tort, recunosc! Pupici!