Dulcegării

Cozonac Babka cu nutella homemade

aprilie 28, 2021

Există atât de multe variante de cozonac încât…nu ne mai săturăm de pregătit variante noi. Așadar, astăzi venim cu un preparat marca Two hungry little brothers – mai multe rețete de la ei aici și aici.

Ingrediente:
▪️500g faina Caputo (250 g Manitoba+ 250 g Pasticceria; sau doar Manitoba ) – in lipsa ei, folositi o faina de calitate, bogata in proteine. Manitoba are 14 g proteine).
▪️7 g drojdie uscata sau 25g drojdie proaspata
▪️230 ml lapte gras caldut
▪️2 oua la temp camerei (daca doriti o culoare mai galbena, folositi doar galbenusuri – 5 buc)
▪️70g miere (pt mine era suficient si 50-60g)
▪️Coaja de la 1 portocala bio (eu am folosit ulei esential de portocala)
▪️Vanilie
▪️80g unt gras (min 82% grasime)
▪️Ulei pt suprafata de lucru
▪️1 ou pt uns

Umplutura:
▪️Nutella homemade
-150g unt de alune (sau alte oleaginoase. Eu am folosit de arahide de la Papamigdal)
-40g sirop de curmale
-20g cacao (5ani+) sau carob pt cei mici

Modul de preparare:

Se cerne faina de doua ori apoi se amesteca impreuna cu drojdia uscata (daca se foloseste drojdie proaspata se amesteca drojdia cu putin lapte caldur si o lgt miere si se lasa 15 min sa se activeze). Separat se amesteca ouale cu laptele (atentie, sa fie caldut nu fierbinte), mierea, vanilia (optional) si extractul de portocala (sau coaja bio).

Se toarna amestecul lichid peste faina si se framanta vreo 10 min.
Dupa aceea incepeti sa incorporati untul topit cate 1-2 linguri odata, in timp ce framantati. Partea aceasta ar trebuie sa dureze inca vreo 12-15 min.

Faceti de doua ori strech and fold dupa care puneti aluatul inapoi in bol, acoperiti cu folie alimentara si lasati la dospit pana isi dubleaza cel putin volumul. Timpul de dospire depinde in functie de drojdia folosita si temperatura ambientala (la mine a durat aprox 1,5 ore)

Dupa prima dospire mai faceti de doua ori strech and fold si lasati din nou la dospit pana se dubleaza volumul.

Cozonacul se poate rula in mai multe moduri; eu va prezint doua:
1. Intindeti aluatul intr-un dreptunghi cam de 35-25, ungeti cu umplutura dorita, rulati, apoi taiati rulada in jumatate pe vericatala (ca sa obtineti doua fasii lungi). Cu grija impletiti cele doua fasii (ca o spirala) si puneti cozonacul in tava cu hartie de copt, acoperiti cu folie alimentara si mai lasati la ultima dospire cam 20-30 min.
2. Taiati aluatul in 2 parti egale si intindeti-le in doua dreptunghiuri. Ungeti-le cu umplutura dorita, rulati-le si impletiti-le ca la pct 1. Puneti cozonacul in tava cu hartie de copt, acoperiti cu folie alimentara si mai lasati la ultima dospire cam 20-30 min
Cozonacul se coace in cuptorul bine incins la 180 grade caldura sus si jos, pt 20 min, apoi reduceti temperatura la 170 grade si continuati coacerea pt 30 min. Daca vi se pare ca se arde deasupra cozonacul, il puteti acoperi cu haryie de copt prinsa cu scobitori. Eu am pus hartia dupa primele 12-15 min.

Cand e gata cozonacul, el trebuie scos imediat din tava si lasat pe un grill la racit. Oricat de tentant ar fi, nu il taiati cald”

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.