Iacata si primul meu tort babyfriendly😀🙈! Nazdravanu’ a implinit 2 anisori si am considerat ca, este un bun prilej pentru a incepe sa ma antrenez in acest sens. Marturisesc ca, ma ingrozea oarecum cantitate mare de fructe uscate sau paste de fructe necesare pentru a face un astfel de tort care sa fie si bun, care sa contina si o cantitate rezonabila de „dulce” si care sa multumeasca atat adultii cat si copilasii mai mari, invitati. Cu toate ca, piticul nu ar papa decat o felie (cum ar fi normal😀) din intreg tortul, parca totusi nu m-am incumetat nici macar sa-l fac. Pana acum:).
Ingrediente:
Blat:
- 1 banana si jumatate – 180 gr
- 30 gr alune de padure (hidratate, uscate si rasnite). Eu le-am copt pret de 5′ la 17o*, cat sa le intensific gustul.
- 3 oua
- 70 gr faina 650
- 1 lg carob
- 1 lg smantana cocos – 25 gr
- optional: 1/2 lingurita bicarbonat stins cu lamaie/praf de copt bio
- optional: 1 lingurita pasta de curmale ( curmale hidratate si blenduite). Nu am pus, insa in cazul in care considerati ca e nevoie, puteti sa adaugati. Tineti cont si de faptul ca „dulce” veti avea si in crema. Si stiti si voi ca, dulcele il consumam cu masura:)
Crema 1, de vanilie:
- 100 ml budinca de vanilie+100 g mascarpone+1 lingurita smantana de cocos (optional – insa, daca o aveti in casa sa o folositi cu incredere – va da extra gust, plus va intari usor crema)
Crema 2, de zmeura:
- 50 gr „dulceata” de zmeura+150 gr mascarpone + 1 lingurita smantana cocos
Deasupra:
- crema+ fructe uscate in cuptor, fructe proaspete si alune. Fructele le-am uscat cu o zi inainte. Le-am spalat bine, le-am taiat rondele si le-am pus in cuptorul preincalzit la 140*/1 ora.
Cum am procedat:
Pentru blat:
- am separat galbenusurile de albusuri. Galbenusurile le-am mixat cu bananele, carobul si smantana de cocos. Albusurile le-am batut spuma. Am amestecat cele doua compozitii si am adaugat pe rand nucile rasnite si faina (cu bicarbonatul stins cu lamaie). Am copt blatul in cuptorul preincalzit la 180*/30-40′ – cat sa treaca testul scobitorii.
Crema 1: am amestecat budinca de vanilie cu mascarpone si smantana de cocos
Crema 2: am amestecat „dulceata” de zmeura cu mascarpone si smantana de cocos
Blatul racit l-am impartit in 3 si l-am umplut cu cele doua tipuri de crema. Deasupra, am mai intins un strat subtire de crema de vanilie si am decorat cu fructele uscate si cele proaspete. Am dat tortul la rece pana in momentul servirii:)
📌 Atentie la cantitate de fructe uscate folosite. Va reamintesc ca, dulcele se ofera ocazional la copilasi. Pasta de curmale puteti sa o preparati in casa: puneti curmale la hidratat in putina apa si le blenduiti. De asemenea, cand alegeti fructele uscate, urmarti eticheta – sa contina doar fructe, sa fie deshidratate, nu confiate (confiat=infuzat in lichid cu zahar) si sa fie fara aditivi (fara sulfiti).
📌 Luati in calcul hidratarea oleaginoaselor (min 2h), pentru a indeparta acidul fitic si a beneficia de o mai buna absorbtie a nutrientilor.
Dragii mei, sa aveti copilasi sanatosi si papaciosi!❤️
18 Comments
Buna, Simona! Ce diametru are tava pe care ai folosit-o? Merci :*
Hey, Amalia!
18 cm🤗
Multumesc mult 🤗 il fac si eu pentru pitica mea, maine este ziua ei. Revin cu poze pe grup 😀
Wiii!! La muulti ani!!❤️ Te asteptam!
Buna Simona, cu ce putem inlocui smintina de cocos, sunt din Moldova si nu gasesc in vinzare !
Olesea, o poti omite😘
Daca voi pune unt in loc de smintina in crema nr.2 de zmeura nu voi da gres? Sau sa nu pun deloc?
Alunele hidratate si uscate pot sa le razuiesc in loc sa le risnesc? Cu ce le risnesti caci eu cind le risnesc cu blenderul se lipeste totul de peretele acestuia! Eu ii dau fetitei mele alune hidratate apoi spalate si razuite prin razuitoare fina. Scuze de atitea intrebari, pur si simplu vreau sa gatesc tort la aniversarea fetitei si nu am toate ingredientele necesare si nici de unde le cumpara!
Nu gasesc pastai de vanilie ca sa pot face budinca de vanilie! Poate mai ai vreo reteta de tort babyfriendly? Multumesc mult.
Hey, Olesea!🤗
Poti face linistita tortul:
– la crema 2, renunta la smantana de cocos cu totul – e strict pt un plus de gust. Nu o inlocui cu unt, ai deja un lactat animal acolo care e suficient
– poti razui linistita alunele
– poti renunta la vanilia pastaie. Exista si pudra de vanilie. Daca nu gasesti, nu e o problema. Poti pune in schimb o lingurita carob si faci budinca de “ciocolata”. Daca nu, ramai pe varianta de “vanilie”, fara vanilie. Vei avea destule arome in tort, deci va fi ok
– alt tort aniversar nu am facut, doar tarte, briose, placinte:)
Pupicei!😘
Olesea, intra si pe grupul my babyfood, mai sunt acolo retete de torturi prietenoase postate de mamici.
Il gasesti aici: https://www.facebook.com/groups/544930365878284/
Sau, intri pe pagina mybabyfood iar acolo, in prima postare “agatata”, gasesti adresa grupului😘
Multumesc din suflet Simona pentru sfaturi!
Cu drag!😘
Salut Simona, am mari emotii caci simbata fetita mea implineste doi anisori si tare vreau sa ii pregatesc tortul tau: smintina de cocos din blat o pot inlocui cu unt de 83% grasime? Multumesc mult! Astept raspunsul tau!
Hey, Olesea🤗
Da, poti pune o lingura unt topit si racit.
2 anisori!!❤️ Ce frumooos! Sa iasa tortul! Sa revii cu feedback, rogu-te!😘
Imi puteti spune ce cantitate de bicarbonat sau praf de copt ati folosit?
Am urmat reteta si blatul nu a crescut deloc.
Multumesc!
Buna Andreea! Am editat: 1/2 lingurita. Sa nu fi fost prea multa banana (mai ales daca ai folosit banane f coapte). In al doilea rand, calitatea prafului de copt. Sa fie unul cu care mergi la sigur. Eu am patit sa nu-mi creasca cu un anumit praf de copt bio, fara gluten
De unde luati smantana de cocos?
Buna! Biona, Rapunzel, Coccomi – din naturiste sau online🤗