Am ajuns la concluzia ca, putem adapta cam orice preparat din comert, astfel incat sa obtinem o varianta buna pentru intreaga familie, fara aditivi si alte chestii care pot fi nerecomandate celor mici.
Este si cazul budincii de vanilie😋. Cu putin laptic, oua si amidon incropim o budincuta prietenoasa si cu siguranta apreciata de cei mici.
Ingrediente:
- 200 ml lapte integral
- 2 galbenusuri
- o pastaie de vanilie
- 13 gr amidon natural
- 2-3 curmale mici, deshidratate (optional; daca folositi un topping din fructe proaspete, puteti renunta la ele)
- 1 lingurita smantana de cocos (sau unt)
Cum am procedat:
- am pus laptele impreuna cu fructele uscate si semintele pastaii de vanilie, la fiert (am mai pastrat 2-3 linguri din laptele rece).
- galbenusurile le-am amestecat cu amidonul si cu cele 2-3 lg lapte rece pastrat.
- cand a inceput laptele sa fiarba, l-am lasat 3-4’ doar cu vanilia si curmalele, apoi am adaugat amestecul din galbenusuri, amestecand incontinuu. Am mai fiert „budinca” inca 5′, cat sa ma asigur ca amidonul este bine preparat termic. Avantajul folosirii amidonului in defavoarea fainii este ca se gateste termic mult mai repede si este nevoie de o cantitate mai mica pentru ingrosare. Important este, sa alegem amidonul natural din porumb sau cartof.
- la sfarsit, am adaugat o lingurita smantana de cocos si am presarat niste scortisoara:)
📌 Budincuta o puteti servi ca atare sau ca ingredient al unei creme babyfriendly, alaturi de mascarpone, de exemplu. Eu am folosit-o si in tortul babyfriendly de 2 anisori al piticului. Reteta –aici.
📌 O alta varianta de servire este cea cu topping de fructe si nuci. Puteti amesteca capsuni cu banane si sa presarati deasupra nuci rasnite.
Sa aveti copilasi sanatosi!❤️
13 Comments
Buna, Simona!
Stiu ca e o reteta extrem de simpla, dar imi permit sa te deranjez cu 4 intrebari :
1. La 3 galbenusuri, care sunt celelalte cantitati de ingrediente?
2. Inlocuirea smantanii de cocos se face cu untul clasic, acelasi gramaj?
3. Untul se pune in compozitie dupa ce inchid flacara la aragaz sau cum?
4. Daca nu folosesc curmale in budinca si pun toping deasupra, e strict pt a da „gustul de dulce (in loc de zahar)?
Multumesc!
Anca, iti raspund cu drag:
1. Ia in calcul 1 galb/100 ml lapte. Asadar, pt 3 galb: 300 gr lapte si ~19-20 gr amidon. Restul, neschimbat.
2. Da
3. Da, imediat dupa ce stingi aragazul, cat e fierbinte budinca
4. Da. Poti folosi curmale saau poti pune topping de fructe deasupra. Curmale am folosit in budinca atunci cand am folosit-o in crema pt tort.
Pupici😘
Ce tip de amidon folosești ? Mulțu’ 🙂
Hey!
Amidon natural din porumb sau cartof,cu eticheta curata, fara nimic altceva. Gasesti in naturiste (Sanovita), DM😘
Se poate folosi lapte normal?
Da, Alexandra🤗
Se poate servi cu quinoa?
Raluca, daca te referi la inlocuirea amidonului cu quinoa, da – se poate inlocui😊
Salut Simona, in loc de amidon natural pot folosi tapioca boabe pe care sa o risnesc si fac in faina? Daca da ce cantitate de faina de tapioca ar inlocui 13 gr. amidon?
Multumesc.
Olesea, poti folosi direct perle de tapioca. Raportul tapioca:lichid este de 1:6😘
Sau putem inlocui cu quinoa dupa cum ai afirmat mai sus dar cit anume quinoa? Quinoa boabe sau fulgi? Eu am boabe!
Poti folosi linistita quinoa boabe. Raportul quinoa:lichid fiind ~ 1:2.
Nu uita sa hidratezi inainte quinoa in apa cu lamaie, apoi a o clatesti bine inainte de fierbere. De asemenea, aceasta se preteaza f bine si alaturi de un lactat vegetal (este o pseudocereala proteica).
Buna Simona, o intrebare..
Curmalele se maruntesc la cutit/macina, se blenduiesc sau se pun intregi? Multumesc!