Cate dintre noi nu ne-am luat cu mainile de cap cand, in locul chiftelutelor moi si prietenoase la care am aspirat, ne-am trezit fata in fata cu niste mici bolovanei, cu miros imbietor – proaspat scosi din cuptor?🙈
Oare am pus prea multa carne? Prea mult pesmet? A, da – stiu! Nu-i bun cuptorul!! E vechi, trebuie schimbat! Plus ca, nici ouale nu mai sunt ce au fost candva!👀 Daca ma gandesc bine, sunt si nedormita iar faptul ca azi e… joi, cu 2-3 ceasuri nu tocmai bune – sigur m-a influentat.. negativ.
Va regasiti?:)
Vrem sa gatim bland si prietenos copilasilor nostri. Insa, cateodata avem impresia ca oricat am tine degetul pe butonul “ON” al modului prietenos de gatit, parca gustul nu seamana cu cel stiut de noi -cel rezultat din modul “traditional” de gatit. “Nu-s ca cele prajite, clar! Nici nu vor fi! Dar pt copii sunt bune! Adica….sanatoase, cel putin. Atat doar ca, uite dom’le – nu-i plac chiftelele!” 😜
Gustul “bun” al chiftelelor prajite este de fapt un gust cu care ne-am obisnuit:). El poate fi pastrat, cu mici tips&tricks-uri in ceea ce priveste modul de preparare al celor care-l declanseaza iar rezultatul va fi unul simplu: il eliberam de traditionalele ghilimele si-i trantim un adjectiv. Unul la moda si babyfriendly, pe deasupra: sanatos!😋
Impreuna cu mymoms, minunatele mamici din familia MyBabyfood, am strans laolalta niste tips&tricks-uri, menite sa fie de ajutor mamicilor care vor sa pastreze gustul traditional al chiftelelor, folosind insa metode babyfriendly de a ajunge la el:)
Hai sa le parcurgem impreuna!
📌LEGUMELE – incorporate in compozitia chiftelelor le vor face moi😊, plus ca le vor da o savoare aparte. Daca nu va doriti modificarea gustului, puteti folosi DOVLECEL sau CARTOF. Daca va doriti sa fie putin dulci, puteti adauga MORCOV sau ARDEI. O varianta cu cartofi, gasiti aici. Cea cu ardei, aici.
📌 CARNEA din compozitia lor trebuie sa fie de buna calitate, daca este posibil macinata acasa. O combinatie reusita o reprezinta amestecul de vita:porc (2:1), carnea de porc fiind usor mai grasa, dand suculenta chiftelelor. Cu toate acestea, din carnea se porc se aleg partile mai putin grase (muschiuletul, de exemplu).
Carnea se macina – pentru a obtine chiftelute compacte, nu se marunteste la cutit:)
📌 Fiti generoase cu FRUNZELE verzi:). Patrunjelul tocat, mararul si coriandrul dau o savoare aparte chiftelutelor. Inclusiv cepsoara (chives) se “asorteaza” perfect viitoarelor “gustoase”:)
Frunzele de ceapa sau de usturoi verde (functie de preferinte), sunt si ele binevenite:)
📌 Compozitiei moi de chiftele i se poate adauga FULGI de ovaz rasniti/PESMET (1+, poate contine sare)/PAINE babyfriendly uscata sau inmuiata in apa/lapte si stoarsa in maini (1+).
📌 Nu va grabiti. Lasati compozitia de chiftele la ODIHNIT 15-20’in frigider, astfel incat sa se intrepatrunda aromele iar fulgii sau pesmetul sa absoarba lichidul lasat.
📌 Nu este deloc necesar adaugarea de ulei in compozitia de chiftelute. Daca nu puteti sa le modelati ca atare, puteti sa va umeziti mainile cu apa.
📌 Prietenos cu cel mic inseamna ca, molcutele chiftelute vor fi coapte in cuptor, pe o tava tapetata cu hartie de copt. Atat:). Fara a fi unsa cu ulei. Ele pot fi intoarse pe cealalta parte la jumatatea perioadei de coacere.
Functia potrivita de coacere – difera in functie de modelul cuptorului, asa cum am constatat si in duscutiile de pe grup, cu mamicile. La mine functioneaza asa: 170*, cu incalzire sus-jos si ventilatie sau 180*, fara ventilatie.
📌 Dupa ce ati scos tava din cuptor, asezati chiftelutele pe servetele absorbante. Dupa 5’, depozitati-le intr-un vas acoperit (le va pastra moi).
📌 Nu aveti chef sa modelati chiftelute? Asezati compozitia intr-un vas de chec si veti obtine un aperitiv din carne foarte gustos:)
📌 Ati ramas cu carnita preparata deja de la ultima masa? Nu o aruncati! O puteti recicla in niste chiftelute de toata frumusetea:)
Cam astea au fost principalele tips&tricks-uri:).
Multumesc frumos mamicilor care au participat la dezvaluirea lor si le imbratisez cu drag❤️
Iar voua, cititoarelor – va doresc sa aveti parte de chiftelute moi, suculente si prietenoase:)
Sa fiti sanatoase!
No Comments