Știți momentul acela când vrei un tort frumos, delicios, impresionant, pentru o persoană specială, dar nu te lasă sufletul să cumperi unul cu zahăr, aditivi, margarină și alți croco-boco-bauri? Ei, eu știu sentimentul, mă lovesc de el la fiecare aniversare. Anul acesta mi-am propus să nu mai cumpăr și să încerc să fac minunățiile acasă și a ieșit…asta.
De ce aveți nevoie:
Pentru blat:
- 5 ouă
- 6 linguri de făină 550
- 1 lingură pudră de roșcove (sau cacao neagră în varianta de adulți)
- 1 lingură pastă de curmale
- 1 lingură ulei (eu am folosit un ulei de cocos)
- 2 linguri iaurt
- ½ linguriță bicarbonat de sodiu
Pentru cremă:
- 200 g mascarpone (dacă vreți varianta de casă, aici este rețeta)
- 150 ml smântână (eu am folosit smântână lichidă de la Lăptăria cu caimac)
- arome naturale la alegere (eu am folosit 1 lingură de miere)
Pentru umplutură și decor:
- 100 g afine
- 100 g zmeură
- alte fructe în funcție de preferințe (eu am folosit câteva căpșuni și câteva coacăze roșii)
Cum am procedat:
Pentru blat:
- am amestecat ingredientele uscate într-un bol
- într-un alt bol, am amestecat cu un mixer ouăle, pasta de curmale, uleiul și iaurtul
- când amestecul lichid era omogen, am adăugat treptat câte o lingură din amestecul uscat, continuând să amestec cu mixerul
- când aluatul a fost omogen, am pus compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt
- am ținut aluatul la cuptor, la 175 g, cu ventilație, până când a trecut testul scobitorii (aproximativ 30 de minute în cazul meu)
- tava mea este de 22 cm
- când blatul a fost copt, l-am lăsat la răcit în tavă și ulterior l-am feliat. Dacă vă doriți blat mai gros decât al meu, puteți să faceți 2 blaturi diferite
Pentru cremă:
- am pus într-un bol mascarponele și mierea, amestecând cu mixerul
- când amestecul a fost omogen, am adăugat treptat smântâna lichidă, folosind mixerul până când am avut o cremă omogenă, care nu curge
- atenție, atât brânza, cât și smântâna trebuie să fie reci
Montaj:
- am pus o parte din blat pe farfuria dorită și cu ajutorul unui poș am pus din loc în loc cremă de brânză (cât de des doriți voi)
- când am terminat de pus crema de brânză, am pus din loc în loc afine și zmeură
- am pus deasupra cealaltă jumătate de blat și am repetat procesul
*Înainte de consum am ținut tortul la frigider 2 ore
No Comments