Ei bine, in zilele acestea am constatat, pe grup, e cerere de torturi babyfriendly😀. Or fi multe aniversari? O fi din cauza statului acasa, alaturi de micii papaciosi? Sau nevoia de dopamine ne indeamna la consumul de “dulce”?🙈 Bine ca avem “dulcegariile” babyfriendly!
Weekend fiind, nu zic nu provocarii! Inspirata de o mamica de pe grup (Diana Iulia, multumesc!), am luat checul ciocolatos (reteta aici), i-am pus crema preferata de branza, un mot crocant, niste bilute si l-am transformat in ce vedeti!😋
Ingrediente, portie baby (pentru o tava rotunda cu 19 cm, diametru)
- 50 gr unt gras, moale – la T* camerei
- 1 lg pasta curmale* (sau 2 curmale uscate)
- 1 ou – la T* camerei
- 100 gr faina 650
- 60 ml lapte (75 ml lapte daca folositi curmale uscate**) – la T* camerei
- 1 lg pudra de roscove
- bicarbonat de sodiu stins cu lamaie/praf de copt bio
- 1 lingurita faina de cocos (faina 650) – pt a absorbi sucul lasat de cirese in timpul prepararii termice
- seminte pastaie vanilie (vanilie pudra) – 1 varf de cutit
- optional: coaja lamaie bio (spalata bine cu apa + bicarbonat de sodiu)
* Pasta de curmale se obtine lasand curmalele la hidratat, in apa cat sa le acopere de doua degete (cateva ore sau peste noapte), dupa care se blenduiesc.
** In cazul in care folositi curmale uscate, acestea se maruntesc si se adauga in laptele care, se da in clocot pentru 3-5’. Se formeaza astfel un sos dulce. E nevoie de o cantitate putin mai mare de lapte in acest caz, deoarece cantitatea finala va fi usor scazuta in urma fierberii. Ideea este, sa aveti 60-65 ml lapte “indulcit” de folosit, la final. A da, si racit:)
Crema:
- 200 gr mascapone
- 70 ml smantana dulce Laptaria cu caimac
- 30 gr unt – la temperatura camerei (moale)
- o lingura de zmeura infuzata in suc de mar
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie bio (spalata anterior in apa cu bicarbonat de sodiu)
- o lingurita miere certificata (1+) sau pasta de curmale (aceasta va modifica usor culoarea cremei)
Cum am procedat:
- am scos untul din frigider, lasand cantitatea masurata necesara checului afara intr-un bol, pentru a se inmuia.
- dupa ce untul a devenit moale, am adaugat pasta de curmale, amestecand usor cu un tel
- ulterior, am incorporat oul in amestecul de mai sus, urmat de vanilie si pudra de roscove. Tot acum adaugati si bicarbonatul de sodiu stins cu lamaie – daca mergeti pe varianta aceasta. Daca alegeti praful de copt bio, acesta il amestecati cu faina.
- mai am doua ingrediente de adaugat: faina si laptele. Cele doua se adauga alternativ, peste amestecul de mai sus, incorporandu-le usor cu telul
- se toarna compozitia rezultata intr-o tavita (a mea a fost rotunda, cu 19 cm diametru) Se introduce in cuptorul preincalzit la 180*/25-30’.
Cat timp s-a copt blatul, m-am ocupt de crema. Mai precis, am mixat smantana lichida (foarte rece, scoasa direct din frigider) pana am obtinut frisca (3-4’). Apoi, cu un tel, am amestecat branza mascarpone impreuna cu untul (la temperatura camerei). Am adaugat treptat frisca, iar la sfarsit mierea, zmeura si coaja rasa de lamaie bio. Gata crema!
- revenim la blat. Odata copt se lasa la racit 1/2 ora – 1 ora. Apoi, se taie in doua. Se pastreaza jumatatea de jos, peste care urmam sa punem crema. Jumatatea superioara se faramiteaza si se imparte in doua: jumatate se amesteca cu 1-2 lg ulei de cocos presat la rece, se repartizeaza pe o tava si se introduce in cuptorul preincalzit la 180*/10’. Cealalata jumatate se amesteca cu o lingura de crema si se modeleaza sub forma de bilute, care se vor aranja frumos deasupra.
- asadar, pe jumatatea inferioara a blatului asezam crema de branza, niveland frumos marginile. Deasupra ei, asezam “crumble-ul” facut din blatul superior, dat la cuptor 10’. Iar de jur-imprejur, bilutele formate cu crema de branza.

- daca e bun? Ramane sa va convingeti singuri:)
Sa avem copilasi sanatosi!❤️
1 Comment
Buna! As vrea sa pregatesc si eu aceast tort pentru ziua baietelului meu insa nu inteleg unde se foloseste faina de cocos. Multumesc frumos pentru reteta si pentru raspuns.