Cand vine vorba despre mascarpone si diversificare, imi vin in minte cele mai frecvente intrebari puse de mamicile din grup: “cand pot sa-i ofer copilului mascarpone?”, “ce mascarpone folositi?”, “cat de ok este acidul citric/lactic din compozitia lui?”, etc. Toate intrebarile au un numitor comun: siguranta copilului.
Marturisesc ca, mascarpone fara acid citric sau acid lactic nu am gasit. Poate am fost eu mai ghinionista😊. Ok, nu-i o tragedie sa-l folosim ocazional. Insa, pic cu pic se aduna:). Si nu stiu cat “cantareste” pic-ul asta atunci cand vine vorba despre un copilas la inceput de diversificare. Cert este ca, nu merita sa aflam, avand in vedere faptul ca avem variante sigure, mai ales in aceasta perioada de “inceput”. Plus ca, odata ce ajungi sa afli cate ceva despre anumiti aditivi prezenti in diverse preparate, parca nu-ti mai vine sa le pui cu nonsalanta in cosul de cumparaturi, oricat de “blanzi” ar fi acestia cu cei mai mici ai casei. Dintre cei care-mi vin acum in minte, amintesc: acidul citric din mascarpone, monostearatul de sorbitan din drojdie, caragenanul din smantana dulce, etc. Apropo’ de “pic-uri” si de faptul ca unele dintre acestea “nu sunt utilizabile” la copii.
Asaaaa!! Revenind la oitele noastre, marturisesc cu drag ca, prima data am aflat despre posibilitatea prepararii lui in casa de la o mamica draga mie, din casuta #mybabyfood. Claudia draga, cu aceasta ocazie iti multumesc frumos!❤️. Asadar, niste smantana dulce si olecuta zeama de lamaie. Toate bune, pana la gasirea unei smantanici fara caragenan🤦♀️. Alt bai! Cand am aflat de cea din Billa, a disparut Billa din peisaj! Se mai vorbeste despre cea de la Sanlacta, pe care insa nu am gasit-o (Auchan). Personal, o varianta fara caragenan nu am gasit in Timisoara. Pana zilele trecute, cand cautarea a luat sfarsit! Si s-a oprit la Mega Image, la smantana dulce de la Laptaria cu caimac. Fara caragenan, incredibil de curata “etichetational” si neasteptat de gustoasa.
Care este principiul? Adaugarea unui “acid” in smantana dulce, proces asemanator prepararii ricottei, doar ca, in cazul ricottei se foloseste lapte in loc de smantana dulce. Am mai cautat diverse retete de mascarpone facut in casa, insa principiul e acelasi. Cantitatile difera. Si calitatea ingredientelor, cu siguranta:).
P.S. Nu incercati cu smantana fermentata:). In afara de o smantana calda si putin mai acrisoara decat era, nici vorba sa ajungeti la mascarpone.
Ingrediente (pentru a obtine 180 gr mascarpone):
- 250 gr smantana dulce Laptaria cu caimac
- 1 lingura suc/zeama de lamaie
Cum am procedat:
- am adus smantana la punctul de fierbere (apar niste margelute care “bolborosesc” ceva, pe marginea cratitei😀), moment in care am adaugat zeama de lamaie. Cu un mic tel, am amestecat continuu timp de 4-5’, perioada in care am constatat ingrosarea smantanii.
- am luat craticioara de pe aragaz si am turnat crema obtinuta intr-un saculet de branzica (puteti folosi si tifon), pe care l-am asezat deasupra unei strecuratorii, asezata la randu-i deasupra unui bol.

- Gemma Stafford pune bolul cu crema obtinuta intr-un vas cu gheata 10’, pentru a opri mai repede procesul de preparare termica. Eu l-am lasat la racorit 25’, intr-un loc mai racoros din casa. Merg ambele variante. Dupa ce s-a racit putin, am trasferat bolul la frigider, pana dimineata.

- dimineata, ta-daaa!! Iacata Cremozitatea Sa!😍 Am pus branzica intr-un recipient de sticla, unde o pastrez pana in momentul folosirii. Se poate pastra 5 zile la frigider, astfel. In bol s-a adunat putin zer, prin scurgerea branzicii. Puteti sa-l folositi la supe creme, de exemplu.

- gustul e woow! Iar faptul ca stiuuu exact ce contine, sau mai degraba ce NU contine, ma face sa o ofer cu incredere iubitilor mei😊
Sa avem copilasi sanatosi!❤️
11 Comments
Suuuuper:))imi poti spune de unde ai luat smantana? Intreb pt ca nu sunt din Bucuresti si sper sa se gaseasca si in vreun hypermarket! Eu folosesc smantana pt frisca de la Sanlacta, de asemenea fara caragenan..o fi buna ca si grasime? Cea de la Sanlacta are 32%, daca nu ma insel!multumim pt retete!!
O iau din Mega Image, Timisoara. Poti folosi si Sanlacta, la procentul acesta de grasime🤗
Si eu am gasit smantana foarte grasa..undeva la 38-40% grasime. E ok?
Da, sa fie dulce, nu fermentata. Si fara caragenan:)
4-5′ însemna 4-5 minute?
Da,da!
Buna, Simona! Multumim pentru toate retele!
Am facut mascarpone, dar a iesit tare, deoarece l-a vazut sotul saculetul la scurs si a zis sa stoarca si el putin :)) gustul e bun rau. Zi cu soare!
Si mie mi s-a intarit foarte tare, e ca untul :(. Oare ptc am fiert-o 10’? Dupa 5’ mi se parea prea lichida 🤷🏼♀️. Ce pot face sa o pot folosi? Zi cu soare!
Da, se poate folosi. Se mixeaza inainte de folosire🤗
Ce tare ma bucur ca am gasit acest site! 🤗🤗
Am facut aseara pt prima data mascarpone. E super.
Multumim de retete 🙏
Ieeei! Si ce tare ma bucur eu de feedback!🥳🥳🥳