Bazele nutriției echilibrate

Acidul citric

mai 8, 2018

Haideți să povestim astăzi despre un bau bau: acidul citric, un cunoscut și răspândit aditiv alimentar.

Acidul citric

Acidul citric este de 2 tipuri: natural și de sinteză. În mod normal, acidul citric este un metabolit al organismului uman, format la nivelul mitocondriei. Tot acid citric natural regăsim și în unele alimente, cum ar fi fructele sau legumele. Acidul citric de sinteză (obținut pe cale bacteriană),  denumit la nivel de aditivi alimentari E330, este folosit de obicei pe post de conservant alimentar, regulator de aciditate și potențiator de gust.

Efecte adverse și reacții

Acesta nu este unul dintre cei mai periculoși aditivi pentru aduți, dar nu este recomandat pentru consum copiiilor. Acidul citric folosit drept aditiv, este încadrat în categoria iritanților, în special a pielii și ochilor. De asemenea, acesta are efecte nedorite și asupra dentiției, ducând la creșterea riscului de carie dentară.

În exces, acesta poate duce la modificări de ritm respirator, hipersalivație, vasodilatație, convulsii, cianoză și foarte rar deces. Din nefericire, dozele la care aceste simptome apar la copii nu sunt încă bine cunoscute.

În cazul adulților, raportările de caz prezintă risc crescut de deces la ingestia de 25 g acid citric  de sinteză.

Alte probleme care pot să apară din cauza aditivului ar fi dificultățile de respirație și apariția stopului cardiac. La nivelul mucoasei bucale, soluțiile cu acid citric pot duce la leziuni ulceroase.

În doze mici, administrate în mod repetat, apar modificări gastrointestinale de tip diaree, indigestie, grețuri, vărsături și pirozis.

Consumul regulat de acid citric influențează și creșterea în greutate, ducând la o ușoară pierdere ponderală. Prezența acidului citric în cantitate mare în intenstin, duce la creșterea absorbției aluminiului, nivelul seric crescut de aluminiu fiind periculos pentru sănătatea umană.

Idee de luat acasă

În cazul adulților, acidul citric este periculos numai în doze mari. În cazul copiiilor, încercați să evitați acest aditiv, nefiind cunoscută doza la care acesta devine periculos.

 

  1. Poerwono H., Kubo H., Ketut I. Et al, Analytical Profiles of Drug Substances and Excipients, 2001, 28: 1-76
  2. Featherstone S., 8 – Ingredients used in the preparation of canned foods, A Complete Course in Canning and Related Processes (Fourteenth Edition), 2015: 147-211
  3. https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/citric-acid
  4. Gruber C.M., Halbeisen w.A., A STUDY ON THE COMPARATIVE TOXIC EFFECTS OF CITRIC ACID AND ITS SODIUM SALTS, Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics , 94 (1): 65-67;
  5. Chen X., Lv Q., Liu Y et al, Effects of the food additive, citric acid, on kidney cells of mice, Biotech Histochem, 2015, 90(1): 38-44
  6. UNEP Publications, Citric acid, cas No: 77-92-9, 2001, 1-102

Sursă foto: internet

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.