Cereale, pseudocereale și derivate

Risotto cu rosii, ardei copt si mozzarella

august 6, 2021

Risotto inseamna in limba italiana „orez mic” si este una dintre cele mai cunoscute si mai gustoase mancaruri ale tarii lui Galileo Galilei. Exista numeroase variante de risotto, dar toate au la baza orezul specific, cel care asigura reusita acestei retete.

Orezul acesta a fost adus in Italia prin secolul al 14 lea si a gasit aici climatul ideal pentru a creste: pamanturi intinse, umiditate si ploi abundente, si, curand, a ajuns sa fie reprezentativ pentru bucataria italiana.

Risotto este o mancare simpla si hranitoare, dar mai ales usor de pregatit. Exista sute de feluri de risotto, variind felurile de condimente folosite pentru aroma, dar in toate retetele veti avea nevoie de cateva componente de baza: supa, condimente pentru aroma si orez italian.

Ingrediente (4 portii):

  • 80 gr parmezan ras
  • 400 gr rosii (am folosit un borcan de rosii fara coaja)
  • 150 gr pasta de ardei copt
  • 80 gr ceapa alba
  • 2 catei usturoi
  • 20 gr ulei de masline
  • 300 gr orez risotto
  • 400 gr supa (sau apa)
  • pentru servit: busuioc, mozzarella

Cum am procedat:

  • am inabusit ceapa tocata marunt si usturoiul ras in ulei si putina apa
  • intre timp, am pus orezul la fiert in multa apa, dupa ce in prealabil l-am spalat bine
  • odata ce orezul a dat in clocot, am scurs apa si l-am spalat din nou
  • am adaugat orezul peste ceapa si am inabusit 1-2 minute
  • am adaugat 100 ml de supa si 50 gr de pasta de ardei copt si am gatit 1-2′
  • am adaugat restul de supa, restul de pasta de ardei copt si rosiile pasate si am gatit la foc mic, amestecand din cand in cand
  • la final, am adaugat parmezanul si am lasat pe foc inca 2-3′
  • am servit cu busuioc proaspat si mozzarella

Se poate oferi sub varsta de 1 an, inlocuind parmezanul cu 1-2 lg de smantana fermentata si mozzarella cu varianta de branzica de casa, reteta aici.

Pofta buna!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.