Patiserie

Lipii strengărești

septembrie 22, 2018

Ieri am dat startul unei noi provocari, al carei obiectiv este acela de a descoperi cat mai multe idei si retete destinate usurarii muncii mamicilor, atunci cand vine vorba despre „ce-i mai pun piticului la pachet „. Dincolo de acest aspect, „pachetel cu sufletel” se doreste a deveni o campanie, de-a lungul careia accentul sa se puna pe SANATATE! „Sanatatea” pachetelului, care isi va aduce cu siguranta aportul la sanatatea prichindelului. Si cine stie, poate si la drumul spre sanatatea sistemului:). Pentru ca, daca o mamica poate, sigur si o insitutie, respectiv un sistem ar putea😊. Cu drag, impartasim si punem umarul si noi, #fortamami!❤️

Cum de cele mai multe ori, sandwich-urile sunt cele mai la indemana, astazi punem baza unui soi de sandwich😀, mai degraba a unui wrap. Lipia e vedeta in acest serial, asadar e firesc sa-i dedicam episodul pilot😋.

✔️Ce-mi doresc de la o lipie? Ei bine, in primul rand imi doresc sa fie „curata”, din punct de vedere al ingredientelor. Acesta este si motivul pentru care o fac in casa, variantele din comert fiind „imbogatite” frecvent cu mici capcauni din familia „E”. Asadar, imi aleg ingredientele si bifez acest aspect.

✔️Imi mai doresc sa obtin o lipie moale, usor de impaturat. Am testat mai multe variante in acest sens, iar varianta de mai jos bifeaza si acest aspect.

✔️Imi mai doresc sa se pregateasca rapid iar odata facute, sa se pastreze mai mult timp (daca se poate la fel de moi ca cele aditivate). Da, se fac rapid. Aluatul se face in maxim 5’, coacerea dureaza ~ 7’ si  pastrate corespunzator (acoperite cu stergar dupa coacere, apoi pastrate in punga cu clips), tin cateva zile.

Ingrediente (6 lipii):

  • 275 gr faina 650
  • 25 gr faina integrala spelta
  • 50 gr unt gras (margarina vegetala bio Alsan – in caz de aplv)
  • 1 lg ulei masline
  • 130 ml apa calda
  • 1 lingurita rasa praf de copt bio
  • optional: ierburi
  • optional, 2+: un praf de sare

Cum am procedat:

  • am amestecat faina cu praful de copt bio
  • am incalzit apa, cat sa poti tine degetul in ea si am adaugat untul, amestecand continuu pana la topirea acestuia. Am adaugat-o peste faina, impreuna cu lingura de ulei de masline
  • am amestecat cu lingura iar in momentul in care a fost incorporat intreg lichidul, am turnat aluatul pe masa si l-am framantat 1 minut.
  • am acoperit aluatul cu folie alimentara, lasandu-l la odihnit jumatate de ora.
  • dupa jumatate de ora, am impartit aluatul in 5 bile. Cu ajutorul unui sucitor, am intins subtire (pe rand) fiecare bila de aluat. Pentru a avea o forma rotunda, puteti sa folositi o farfurie adanca, pe care sa o puneti deasupra aluatului deja intins si sa decupati aluatul dupa forma farfuriei (cu ajutorul unui pinten). Nu e obligatoriu:)
  • coacerea e foarte importanta, la fel ca si odihnirea aluatului. Intrucat se coc foarte rapid, se pun intr-o tigaie antiaderenta (fara ulei/unt) – la foc mediu, se lasa pana apar bule la suprafata aluatului (40″-1′), dupa care se intorc pe cealalta parte, pana se rumenesc usor.

  • in cazul in care le lasati prea mult in tigaie (sau daca sariti peste timpul de odihna a aluatului), riscati sa obtineti niste lipii mai putin elastice, care se vor crapa la rulare. Daca totusi se intampla asta, nu-i nici un bai. Le taiati in forma de triunghi si le consumati pe post de paine, „crackersi” impreuna cu diverse pateuri.

Personal, mi se par geniale!🤪 Rapide, gustoase si pretabile pentru foarte multe umpluturi, sunt convinsa ca va salva multe pachetele:).

Stati aproape! Urmeaza cateva variante de wrap delicioaaase! Promit!🙈

📌 In cazul copilasilor cu aplv, puteti inlocui untul cu margarina vegetala bio, Aslan. Se respecta cantitatile.

Sa avem copilasi sanatosi!❤️

You Might Also Like

3 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.