Ieri, mi-a fost pofta de turte. Din alea facute pe plita, din alea cu multa ceapa verde care miroseau a bun, cald, obraji rosii si respiratie accelerata de atata alergatura, abia coborati din parul inalt.
Au fost atat de bune, dar a lipsit ceva, a lipsit parul, a lipsit plita si au lipsit sclipirile alea de atunci. Dar au fost respiratia accelerata, obrajii rosii, altcineva sper ca peste ani sa aiba asemenea amintiri placute.
Imi era o pofta de ceva fainos, mmm, as fi mancat o paine 😉 ca doar nu oi fi eu diferita de copilasii care iubesc painea. Asa ca, suflecat manecile, infainat mainile si facut turtele. Deeeeliciozitate! Nu ma credeti pe cuvant, trebuie incercate!
Ingrediente:
- 235 ml apa
- 245 ml lapte
- 4 lg ulei presat la rece (am folosit de rapita, e neutru)
- 10 gr drojdie uscata BIO
- 600 gr faina 550 (+extra pentru infainat blatul si mainile)
- 5-6 cozi de ceapa verde
- 100 gr branza feta sfaramata
Extra:
- 50 gr unt moale, la temperatura camerei
- 2 catei usturoi rasi
- 2-3 fire de ceapa verde
- 2 lg ulei presat la rece (am folosit de rapita, e neutru)
Cum am procedat:
- in vasul robotului, am combinat prima data apa, laptele, uleiul si drojdia
- am adaugat faina, branza si cozile de ceapa tocate marunt si am framantat cu robotul pana cand am obtinut un aluat omogen si nelipicios
- am lasat aluatul in loc caldut pentru dospire, cca 1h, pana cand isi dubleaza volumul
- dupa dospire, am impartit aluatul in 12 bile egale pe care le-am modelat sub forma unui cerc, cu un sucitor, pe blatul infainat
- am copt turtele pe ambele parti, pana cand sunt bine coapte, la foc mediu
- intre timp, am tocat fin ceapa verde si am amestecat-o cu o cele doua lg de ulei si cu usturoiul ras
- odata coapte, am uns turtele (imediat ce le-am scos din tigaie) cu untul moale si cu amestecul de ceapa/usturoi/ulei
- le-am servit dupa racire cu pesto de busuioc, aici
Pofta buna!
2 Comments
Am facut azi aceste turte, care imi amintesc de copilarie, desi mama mea le prajea in ulei si erau simple (le mancam cu dulceata sau su branza). Am mai facut pana acum, dar abia asta este cantitatea corecta :))) O parte le-am umplut cu branza, marar si ceapa verde + extra branza la servire. Am mancat 3 dintr-o lovitura si ma tot gandesc la ele! Multumesc pentru idei, am testat multe din retetele tale!
Mamaia le facea pe plita…Of 😞…