Exista zeci de tipuri de covrigi. Mai mari, mai mici, mai moi, mai uscati, cu mac, cu susan sau fara, cu 3 gauri, cu doua sau o gaura, polonezi, bavarezi, simpli, cu branza, cu masline…si exemplele pot continua la nesfarsit.
Reteta de covrigi de Buzau e de la noi, neaosa, micuti, gustosi, crocanti, perfect de rontait.
Reteta de covrigi de Buzau e una veche de vreo 200 de ani, de pe cand Buzaul era un mare oras targ
Sunt minunati si perfecti pentru manutele jucause si fara astampar.
Ingrediente
- 500 gr faina
- 300 ml apa
- 1 plic drojdie (8 gr)
- 1 lgita sare
- 50 ml ulei
- 3 l apa
- 3 lgite bircabonat de sodiu
Cum am procedat
- am pus drojdia in 2 lg de apa si am lasat recipientul acoperit cam 15’ pana cand drojdia s-a umflat.
- am amestecat faina, apa, sarea, uleiul si drojdia in robot pana cand aluatul se desprinde de pe peretii vasului.
- am acoperit vasul si l-am lasat cam 1h la dospit, timp in care si-a dublat volumul.
- dupa, am impartit aluatul in 8 bucati. Am rulat fiecare bucata sub forma cilindrica si din fiecare cilindru am format 2 covrigi, in total 16 covrigi.
- intre timp, am pus apa si bicarbonatul la fiert. Am pus cate 2 covrigi in oala cu apa fiebinte, am lasat apa sa fiarba la treapta mica. Dupa ce covrigii s-au ridicat la suprafata, a durat cam 5-10 secunde, i-am asezat in tava pregatita, tapetata cu foaie de copt.
- am pregatit 2 tavi.
- am adaugat semintele de mac deasupra cat timp inca erau umezi, imediat ce i-am scos din apa (optional)
- i-am copt 15-20’ la 200 grade, in cuptorul bine preincalzit.
- ii pastrez intr-o punga de hartie.
Pofta buna!
No Comments