Dulcegării Patiserie

Briosă belgiană

ianuarie 30, 2021

Cramique sau, in flamanda, kramiek este o paine briosa, dulceaga, de origine belgiana, seamana foarte mult cu cozonacul nostru. Este o reteta destul de simpla, o reteta specifica in trei regiuni din Belgia: Flandra, Wallonia si regiunea capitalei Bruxelles. Dar eu am descoperit-o aici, in Luxembourg, unde locuiesc de mai multi ani.

Painica aceasta briosa se serveste la mic dejun, alaturi de lapte, in cazul celor mici, sau cafea, pentru parinti. Se poate servi simpla sau cu un unt de oleaginoase, cu fructe. E o combinatie delicioasa, indiferent de cum ati alege sa o serviti.

Ingrediente:

  • 200 gr lapte caldut (da, grame 🙂)
  • 10 gr drojdie proaspata
  • 500 gr faina grau spelt 630 (sau grau 650)
  • 2 oua
  • 3 lg miere BIO, certificata (1 an+)
  • 100 gr unt moale
  • 100 gr fructe uscate (eu am folosit merisoare infuzate in suc de ananas, de obicei, se folosesc stafide)
  • pentru uns (optional): un galbenus
  • fulgi de migdale si nuci pentru topping (optional)

Cum am procedat:

  • am amestecat laptele caldut cu drojdia sfaramata in bolul malaxorului si am lasat 15’ sa se activeze drojdia
  • am adaugat faina, ouale si mierea si am framantat aprox 5’, sa se amestece bine ingredientele
  • am adaugat untul moale si am continuat sa amestec cu malaxorul inca vreo 5’
  • apoi, am lasat aluatul 60’ la dospit, pana cand isi dubleaza volumul
  • dupa dospire, am intins aluatul sub forma unui patrat de 20×20 si am adaugat merisoarele pe toata suprafata
  • am asezat aluatul in tava de copt si l-am lasat la o noua dospire 30’, timp in care am preincalzit cuptorul la 180 gr
  • am uns briosa cu galbenus si am adaugat deasupra nuci maruntite si fulgi de migdale (optional)
  • am copt briosa 45’; urmariti cuptorul, timpul de coacere poate varia cu +/- 10’
  • dupa coacere, am lasat briosa sa se raceasca pe un gratar

In caz de aplv, inlocuiti laptele cu unul vegetal si untul cu margarina Alsan.

Pofta buna!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.