Suntem la tara. Aer curat, oameni faini, timp lenes – care se scurge parca mai incet. Si activitati simple, menite sa incarce baterii. De aseara mi-am propus ca, dimineata sa vina cu miros de paine coapta-n casa. Asa ca, la ora 7.30, aluatul era deja la dospit. Doar ca, socoteala de acasa nu se potriveste intotdeauna cu cea din targ…
Aveam chef si de niste covrigi, iar cum aveam la indemana niste cheddar, mi-am zis ca sigur fac casa buna, impreuna. Aluatul era deja la dospit, asa ca nu aveam cum sa-l incorporez in aluat. Plus ca, avem deja pe site o astfel de reteta😋. Iaca aici

Asa ca, am improvizat! Dupa o discutie recenta cu prietenele mele, pe chat, aveam in plan niste covrigi polonezi. De retete dulci e plin mediul online, asa ca numa’ bine pot face “altfel” de polonezi😋. Unii sarati:)
Reteta aluatului este cea de painea impletita, cu lapte, apartinand Sorinei noastre. Am mai adaugat putin lapte. Atat:)

Ingrediente:
- 550 gr faina 550
- 320 ml lapte
- 50 gr unt
- 7 gr drojdie uscata
- o lingurita miere certificata
- un praf de sare (2+)
Modul exact de preparare il gasiti aici
“Umplutura”: 30 gr unt (moale, la temperatura camerei) + 30 gr cheddar ras + 1 -2 catei de usturoi + 4-5 fire patrunjel (maruntit)
Pentru uns: galbenus amestecat cu o lingura de lapte. Ungerea este optionala. Daca aveti pitici alergici la ou, renuntati la el.
Cum am procedat:
- dupa ce aluatul a dospit, l-am impartit in doua. O jumatate am transformat-o in paine iar cealalta jumatate, in covrigi🙈
- raman la covrigi si va impartasesc cum am procedat. Am intins aluatul, cu ajutorul unui sucitor. Am obtinut un patrat, pe care l-am uns cu amestecul de unt, cheddar, usturoi si patrunjel. Ulterior, l-am impaturit ca in imaginile de mai jos: initial in doua, apoi am unit capetele dreptunghiului pe mijlocul acestuia. Am intors patratul obtinut cu linia de sutura in jos, l-am intins cu sucitorul si l-am sectionat in fasii de 1,5 cm, latime. Apoi, fiecare fasie am mai sectionat-o in doua, insa nu pana la capat, dupa cum se vede si in imagine. Am impletit jumatatile fiecarei fasii, am unit capetele si gata covrigul. Scuzati calitatea imaginilor, insa aici m-am descurcat cu ce am avut la indemana:)

- i-am mai lasat 20’ la dospit, in tava, apoi i-am uns cu ou si i-am copt in cuptorul preincalzit la 180*/40’

- nu am uita nici de painica😋⤵️

- daca va place painica cu cheddar, puteti merge pe varianta de pull apart bread. Reteta aici

- i-am papat cu lapte, iaurt sau ca atare. Fiecare cum a dorit. La micul dejun😋
Sa avem pitici sanatosi!❤️
3 Comments
Buna dimineata,
Daca nu vrem sa facem si painea, putem pune jumatate din aluat la congelator, dupa ce e crescut bine bine? Sa mai facem o tura peste cateva zile? Tot citesc de aluat pus la congelator insa nu stiu ce tip de aluat se poate congela si cate zile poate ramane la congelator?
Multumesc
Reteta este incompleta: am urmarit pasii intocmai ca in reteta pentru – Covrigi “polonezi” – cu cheddar, unt, usturoi si patrunjel – si au iest foarte tari (au stat 40 de minute la cuptor), nu pufosi cum arata in poze!
Imi pare rău ca nu ai ieșit cum ar fi trebuit. Eu bănuiesc drojdia si timpii de dospit, foarte importanți pentru a obține covrigi pufoși. Nicidecum nu trebuie sa iasă tari. Mai revizuiește odata pașii. Țin pumnii sa iasă pufoși!