Cereale, pseudocereale și derivate Rețete

Pâine împletită, cu lapte

decembrie 17, 2019

Nu suntem cei mai mari mancatori de paine de lume, dar atunci cand mancam, preferam sa fie una proaspata, moale, pufoasa ca un norisor, cu coaja usor crocanta, gust dulceag. De aceea, preferam sa o facem in casa, 1-2 dati pe saptamana.

Reteta painii acesteia cu lapte este una simpla, care nu da gres. O puteti imbogati cu ce seminte va plac, eu am pus mac si susan acum, dar am pus si seminte de floarea soarelui, dovleac sau canepa.

Ingrediente:

  • 550 gr faina tip 650
  • 7 gr drojdie uscata BIO
  • 1 lingurita miere pentru activarea drojdiei (1 an+)
  • 300 ml lapte integral (vegetal pentru copilasii cu aplv)
  • 50 gr unt (margarina Alsan pentru copilasii cu aplv)
  • 1 ou pentru uns (optional)
  • seminte pentru topping, la alegere

Cum am procedat:

  • am amestecat laptele caldut cu untul topit, drojdia si mierea si am lasat cateva minute sa se activeze drojdia – incepe sa faca “bulbuci” mici pe suprafata
  • dupa activare, am adaugat faina si am framantat pana am obtinut un aluat omogen si nelipicios pe care l-am acoperit cu un prosop si am lasat la dospit pana isi dubleaza volumul
  • dupa dospire, l-am impartit in 3 bile egale pe care le-am rulat asemenea unor funii de vreo 45 cm; am unit cele 3 funii la un capat si am impletit restul, dupa care, am unit si al doilea capat cu primul, asemenea unei coronite. Ii puteti da ce forma doriti
  • am asezat coronita in tava si am lasat inca 30’ pentru o noua dospire
  • am uns cu un ou, adaugat semintele deasupra si am copt painica in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 30’ sau pana cand devine aurie
  • dupa ce am scos din cuptor, am acoperit-o cu un prosop curat
  • am feliat paine doar dupa racirea completa


Pofta buna!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.