Cheesecake-ul babyfriendly fara coacere a fost mereu o provocare, avand in vedere foile de gelatina, care imi dadeau cu virgula. Am incercat sa folosesc smantana de cocos in compozitia acestuia, insa e nevoie de o cantitate prea mare de smantana, ceea ce nu imi doresc, intrucat prefer totusi un cheesecake cu branza, nu unul cu smantana de cocos si branza (cel putin nu in varianta cu lactate animale)
Agar-agarul reprezenta o varianta ok, doar ca el trebuie gatit 3-4’ si parca nu-mi venea sa folosesc apa sau lapte. Asa ca, descoperirea smantanii dulci fara caragenan a fost solutia salvatoare. O parte am batut-o frisca iar o parte am preparat-o termic cu agar-agar. Rezultatul? Ceva bun-bun, sanatos si usor de facut!
Ingrediente (pentru o forma de cheesecake reglata 15 cm, in diametru, inaltime standard=10 cm)
Blat:
- 260 gr granola (reteta aici)
- 80 – 85 gr unt gras
Crema:
- 300 gr crema de branza (peste 20% grasime)*. Cititi cu atentie ingredientele.
- 250 ml smantana lichida (Laptaria cu caimac sau Sanlacta, ambele fara caragenan)
- 1 lingura coaja rasa de lamaie
- optional: o lingura cu varf unt de cocos
- 1 lingura coaja rasa de lamaie (spalata anterior in apa cu bicarbonat de sodiu) + optional, 1 picatura ulei esential lamaie
- 1/2 lingurita pudra de vanilie
- 1 lg miere certificata (1+) sau pasta de curmale
- 1 lingurita cu varf agar-agar bio
*Branza de vaci nu este potrivita pentru acest cheesecake, datorita faptului ca nu este suficient de grasa. Plus, contine zer.
Cum am procedat:
- am inceput cu blatul. Am rasnit granola si am amestecat-o cu untul topit si racit. Am asezat o bucata de hartie de copt pe o farfurie plata iar deasupra acesteia am fixat forma reglabila de cheesecake (e vorba de acel cerc, de dimensiuni reglabile, folosit pentru cheesecake-urile fara coacere). Am uns forma cu ulei de cocos, astfel incat in momentul desprinderii, compozitia sa nu adere la forma. Am turnat compozitia de granola si unt in interiorul formei si am nivelat-o cu dosul unei linguri, tasand usor. Firesc, se introduce la frigider si se asteapta intarirea untului. Ultima data cand am preparat cheesecake-ul, am apelat la introducerea “blatului” in cuptor, 10’. Pentru acesta, am scos forma si am introdus in cuptor doar foaia de copt cu compozitia (foaia asezata pe o tava, bineinteles). Am lasat la racit 10’ si am montat din nou cercul peste compozitie. Asadar, ambele variante merg.
- pentru pregatirea cremei, am folosit 3 vase: intr-unul am pus branza, in altul 150 ml smantana si intr-o craticioara, restul de 100 ml smantana lichida. Am inceput cu mixarea celor 150 ml smantana lichida, pana am obtinut o frisca. Smantana sa fie rece.
- am mixat si crema de branza. Apoi, cu miscari usoare, am incorporat frisca in crema de branza.
- cu primele doua vase am terminat, asa ca trec la craticioara cu restul de smantana lichida, in care am adaugat o lingurita cu varf agar-agar (conform instructiunilor de pe ambalaj, o lingurita agar-agar ar inchega ~ 500 ml lichid). Am amestecat bine si am asezat craticioara pe foc. Din momentul in care a dat in clocot, am mai lasat compozitia pe foc inca 2-3’, amestecand continuu. Aceasta se va ingrosa frumos. Am stins aragazul si am turnat compozitia cu agar-agar peste cea din branza si smantana. Tot acum am adaugat vanilia, lamaia si indulcitorul. Ca indulcitor, puteti folosi miere sau pasta de curmale (aceasta va modifica culoarea cremei). Eu am folosit miere certificata, 1 lingura. Am amestecat usor si am turnat crema obtinuta deasupra blatului de granola. Siiii, la frigider cu bunatatea! Eu am lasat-o peste noapte.
- a doua zi, am presarat niste nuci taiate marunt (rasnite<3 ani) si o lingura pasta de curmale, pe care am nivelat-o peste nuci
📌 In cazul in care ati dori sa pregatiti un “cheesecake” fara lactate animale, varianta de mai jos s-ar putea sa va convina. Reteta aici
📌 Daca va doriti o varianta fara lactate, fara ou si gluten, va invit sa luati in considerare “domnisorica” de mai jos. Reteta, aici.
Sa avem copilasi sanatos!❤️
No Comments