Cereale, pseudocereale și derivate

Granola cu nucă, semințe de dovleac, floarea soarelui și afine

mai 8, 2019

De ce sa facem granola in casa? Pentru ca, ne dorim sa stim ce papa copilasii nostri! Si restul familiei, de ce nu! Pregatita in casa, granola este un preparat sanatos, gustos si poate castiga de departe “lupta” cu anumite preparate din comert, aparent “healthy”, insa pline de tot felul de surse de zahar si de uleiuri procesate, care numa’ sanatoase nu sunt. Trebuie doar sa avem grija la pastrarea unui echilibru intre ingrediente, astfel incat sa nu exageram cu grasimile, fie ele si sanatoase, nesaturate sau cu “zaharul” din fructele uscate.

Atentie la ce varsta il oferiti! Nucile si semintele (fie ele si maruntite) dar si consistenta crocanta a fulgilor, recomanda preparatul pentru varsta de peste 3 anisori, datorita riscului de inec.

Ingrediente:

  • 150 gr fulgi ovaz (puteti folosi si fulgi de secara, alac, orz)*
  • 50 gr smantana cocos (solida)
  • 30 ml apa
  • 25 gr nuci**
  • 25 gr seminte floarea soarelui**
  • 25 gr seminte dovleac**
  • fructe uscate – o lingura de afine am folosit eu
  • optional: o lg pasta curmale (curmale hidratate sau blenduite)

*Daca va doriti o granola fara gluten, apelati la fulgii de ovaz fara gluten (cautati ambalajele pe care se specifica acest aspect)

**Pentru o mai buna absorbtie a nutrientilor – prin inlaturarea acidului fitic, hidratarea in prealabil a nucilor si semintelor este binevenita.

Cum am procedat:

  • am pus intr-o craticioara smantana de cocos (la temperatura camerei) impreuna cu apa. Am incalzit amestecul atat cat sa se omogenizeze. Daca optati pentru indulcitor (pasta de curmale), acum este momentul sa-l adaugati. Am turnat amestecul peste fulgi, framantand cu mana intreaga compozitie, pentru a ma asigura ca fulgii sunt bine acoperiti de crema de cocos.
  • am asezat fulgii intr-o tava acoperita cu hartie de copt, am adaugat nucile si semintele, apoi am introdus tava in cuptorul preincalzit la 180*/15’. Am mai amestecat de cateva ori pe parcusul coacerii, pentru a ma asigura ca voi avea o compozitie coapta uniform. Grija sa nu o ardeti! Cuptoarele sunt diferite, motiv pentru care este important ca cele 15’ sa le petreceti aproape de dumnealor🙈
  • dupa cele 15’, verificati daca fulgii sunt copti (crocanti). Daca mai e nevoie, mai lasati-i 2-3’ in cuptor. Dupa coacerea fulgilor, a nucilor si semintelor, am adaugat cateva afine deshidratate. Fructele uscate le adaug la sfarsit, nefiind necesara coacerea lor. Grija sa nu exagerati cu ele, nu ne dorim o bomba calorica!
  • aceasta este un exemplu de granola, voi puteti sa va alcatuiti propria combinatie, in functie de preferintele personale. Puteti opta pentru nucile si semintele preferate, adaugand scortisoara, vanilie, turmeric, carob sau anumite superalimente (spirulina, de exemplu). Acestea puteti sa le adaugati si in momentul servirii, daca aveti “baza” preferata deja pregatita.
  • granola se pastreaza in recipiente inchise ermetic, la temperatura camerei, 2 saptamani este o perioada rezonabila de pastrare, incurajandu-va astfel sa faceti cantitati mici, mai des.
  • pe langa consumul ca atare, alaturi de diverse lactate animale sau vegetale, granola poate fi folosita in diverse preparate. Voi reveni, in aceasta directie!

Sa avem copilasi sanatosi!❤️


You Might Also Like

6 Comments

  • Reply Ana mai 28, 2019 at 11:52 am

    Buna, multumesc pentru reteta! As vrea sa-i fac fiului meu de doi ani pt micul dejun. E ok daca inmoi granola in lapte? Inca de la începutul diversificarii am fiert fulgii de ovăz si celelalte cereale stiind ca asa e corect, de aceea nu sunt sigura cum sa procedez. Mulțumesc!

    • Reply Simona iunie 3, 2019 at 6:11 am

      Ati procedat f bine, fierband fulgii in lapte. Da, puteti inmuia granola in lapte, mai ales ca are sub 2 anisori. Pana la 3 anisori exista risc de inec, consumand-o ca atare

  • Reply Flori august 2, 2019 at 9:26 am

    Buna ziua. Cu ce as putea inlocui smantana de cocos (pt ca nu gasesc)? In schimb am unt /ulei de cocos. Multumesc frumos, sunt minunate retetele tale🤗.

    • Reply Simona august 9, 2019 at 6:59 pm

      Flori, tare iti multumesc!❤️
      Cu ulei de cocos!🎉😘

  • Reply Anda august 5, 2019 at 5:09 pm

    Buna, cu ce pot inlocui smantana de cocos? Mi se pare greu de gasit 🙁

    • Reply Simona august 9, 2019 at 6:36 pm

      Unt de cocos, ulei de cocos!🤗

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.