De cand cu nazdravanu’ in viata noastra, caut sa babyfriendly- uiesc👀 cat mai multe mâncăruri si sa caut variantele sanatoase ale acestora. Cum eu iubesc dulceața de zmeura si cu siguranta ce naște din pisica, dulceața sigur mananca😀 – deschid frigiderul cu gândul la o caserola plictisita cu zmeurică, care nu prea a avut succes …..siiii hotarasc sa o transform intr-o „dulceața” numa’ buna de deschis gurite pretențioase.
In retetele tradiționale, licitația „indulcirii” era din start câștigată de bătrânul „zahar”. Eh, e cazul sa împrospătăm putin lista participanților la licitație. Doua variante imi vin in minte : fructele uscate, cu care n-as vrea sa exagerez sau alt fruct proaspat de prin cos. Mărul e primul care-mi cade in mana si merg pe mana lui🙈.
Nu intenționez sa fac o dulceața fiarta mult, întrucât vreau sa se mai păstreze o parte din nutrientii, aroma si gustul zmeurei. Ca sa nu mai vorbesc de culoare, care se cam pierde in cazul dulceții tradiționale, datorita fierberii îndelungate si a caramelizarii zaharului. Tocmai de aceea, fac si o cantitate mică, destinată consumului imediat (sapt urmatoare), pe care o voi pastra in frigider.
Nu incurajez oferirea preparatelor “dulci” la copilasi, cu atat mai mult cu cat au sub 2 anisori. Cu toate acestea, sunt ocazii in care sunt sarbatoriti, de exemplu si vrem sa le oferim un tort prietenos. Astfel ca, in aceste situatii prefer sa apelez la fructe proaspete si uscate, in cantitati rezonabile – care sa ma conduca la preparate gustoase si care sa inlocuiasca cu succes variantele cu zahar din comert. O astfel de “situatie” a fost aniversarea de 2 anisori a piticului meu, in care am folosit “dulceata” de mai jos:)
O astfel de „dulceata” o mai puteti folosi pentru a prepara iaurt cu „fructe”, ca topping pentru diverse budinci, terciuri, etc.
Ingrediente:
- 100 zmeura
- 2 mere rase (sa fie dulci)
- zeama de la 1/4 lamaie
- optional: 1 lingurita smantana de cocos, la final
- optional: 1-2 curmale maruntite – in cazul in care folositi dulceata drept componenta a cremei cu mascarpone.
Cum am procedat:
- am pus zmeura stropita cu zeama din 1/4 lamaie (pentru a preveni oxidarea si a pastra o culoare frumoasa), impreuna cu merele rase si 2-3 lg de apa – la fiert, 10-15′. Ulterior, am adaugat o lingurita smantana de cocos. Atat:)
📌 Dulceata de zmeura mai poate fi facuta din zmeura+curmale maruntite (3-4, in functie de dimensiunile acestora si de cat de „dulce” o doriti) – puse la fiert 10′.
Nu uitati, „dulcele” il oferim cu masura:)
Sa avem copilasi sanatosi!❤️
1 Comment
Se poate pastra dulceata pt.o perioada mai lunga? Pt cat timp?
Multumesc