Un lucru este cert! Piticii adora “fainoasele”!😁 Bine, nu doar ei🙈. Asa ca, suflecam mainile si ne apucam de treaba. Ce nu fac mamicile, ca odraslele lor sa le zambeasca multumite, din spatele uneeeei….CHIFLE, de exemplu😃.
De ce “chifle surpriza”? Pentru caaa, sunt ataat de bune incat nu poti sa te hotaresti cu ce anume sa le umpli. Le-ai manca cu “de toate”. Asa ca, sa fie cu de toate!!!🎉🎉
Stiti ca nu-mi place sa bat campii cand nu am mare lucru de scris, asa ca – haideti sa vedem despre ce fel de chifle o fi vorba:).
Ingrediente (9-10 chifle):
- 300 gr faina 650
- 90 ml lapte
- 90 ml apa
- 35 gr unt
- 1/2 pachetel drojdie proaspata (25 gr)
Umpluturi:
- branza cu marar, cepsoara si smantana. Pentru piticii mai mari, puteti folosi telemea desarata amestecata cu branzica de vaci.
- legume gatite/aburite (le puteti „lega” cu o lingura de smantana sau ou)
- magiun de prune (fara zahar)
- unt de alune de padure
- piept de pui (gatit) cu ardei rosu, cepsoara, patrunjel
Pentru uns: un ou batut cu putin lapte.
Deasupra am presarat seminte si nuci rasnite (optional).
Cum am procedat:
- am pregatit maiaua astfel: drojdia proaspata am amestecat-o cu 3-4 lg lapte caldut si o lingurita faina (puteti adauga si 1/2 lingurita miere, pentru activarea mai rapida a drojdiei). Am lasat maiaua 10′ -15′ la crescut.
- am amestecat laptele cu apa si l-am pus la incalzit (lichidul trebuie sa fie caldut, cat sa poti tine degetul in el). Am adaugat untul si am amestecat, pana cand acesta s-a topit.
- am pus cele 300 gr de faina intr-un vas, iar in mijlocul fainii am turnat maiaua si lichidul caldut (treptat). Am framantat aluatul aproximativ 10′ (nu scurtati aceasta etapa, de ea depinde pufosenia viitoarelor chifle), dupa care l-am lasat la dospit pentru 1/2 ora
- aluatul crescut l-am impartit in mai multe bilute, de marimea unor prune😀. Apoi, cu un sucitor, am intins fiecare biluta, asezand in mijlocul lor cate o lingura sanatoasa de „umplutura”.
- am adunat marginile aluatului peste umplutura, refacand forma de bila, initiala. Am asezat gogoasa astfel formata cu partea „stransa” in jos. Le-am asezat in tavita Tupperware si le-am mai lasat 15′ la temperatura camerei , pentru a mai creste putin. Apoi, le-am uns cu ou batut si le-am presarat cu seminte (susan – pe cele cu branzica, migdale rasnite – pe cele cu magiun, migdale fulgi – pe cele cu unt de alune, canepa – pe cele cu legume). Le-am introdus in cuptorul preincalzit la 180*/40′.
- dupa ce le-am scos din cuptor, le-am invelit intr-un stergar (curat😃) si le-am lasat la “odihnit”. Bine, cat am rezistat🙈. Pentru ca, simtul olfactiv te impinge la tot felul de lucruri “necugetate”:)). Este important sa le pastrati si ulterior, invelite sau acoperite cu un stergar (pentru a ramane moi).
- se pot servi atat ca atare, cat si alaturi de un iaurt, kefir sau un pahar de lapte. Perfecte si pentru pachetelul de gradi sau scoala. Ideale pentru mamici de pitici voinici😍.
Sa aveti copilasi sanatosi si papaciosi!❤️
6 Comments
Salutare! Vreau sa incerc reteta…am inteles bine: folosesc 25 gr de drojdie proaspata sau jumatate din aceasta cantitate?
Mihaela, la 500 gr faina se pune un pachetel drojdie proaspata -25 gr. La 300 gr faina, pui doar 1/2 pachetel, 12-13 gr😘
Multumesc tare mult pentru lamuriri! 😘
Buna, Simona! Ar fi in regula sa fac coca la masina de paine?
Da, Cristina! Sau, la robot😘
Super, multumesc!