Una dintre întrebările exprimate ale mămicii care pășește prima oară pe Tãrâmul Diversificãrii este „ce brânzeturi pot oferi piticului?”. Primul răspuns care-mi va veni mereu în minte, influențat pozitiv de propria experiență, va fi „brânzica făcută în casă”😊. Motivul este unul simplu😊. Pentru că, este important să știu ce papă copilul meu❣️. Lipsa crocobaurilor „aditivo-ționali” este astfel o realitate dulce, nu un basm. Iar faptul că nu-mi ia mai mult de 5′ pe ceas, avănd posibilitatea să i-o ofer mereu proaspăta ,nu face decât să rotunjească motivul.
Folosesc lapte integral pentru prepararea ei, lactatele integrale fiind de altfel recomandate în alimentația celor mici, contribuind la o buna dezvoltare a creierului. O prepar cu iaurt, brânzica obținută astfel fiind una cremoasă, deloc acră și cu multiple utilizări în preparatele celor mici.
Ingrediente pentru ~ 85 gr brânzică:
- 300 ml lapte integral
- 90- 100 ml iaurt (~3 linguri)
Cum am procedat:
- am încălzit laptele până la punctul de fierbere, moment în care am început să adaug câte o lingură de iaurt până în momentul în care se formează bulgărașii de brânză și se separă zerul.
- se pot lăsa bulgarașii in zerul format inca 5′, după oprirea flăcării. Rezultă astfel o brânzică moale.
- se pune brânzica la scurs într-o strecurătoare 2-3′ (să nu o uitați acolo pentru că o să obțineți o brânzică mai aspră), după care se depozitează într-un vas închis ermetic, la frigider, dacă nu se folosește imediat.
Rețete cu brânza făcută în casă, cu iaurt, găsiți aici
S-veți copii păpăcioși!
11 Comments
Buna ! Vroiam sa te intreb de care iaurt folosești pentru preparata branzicii? Grăsime cât % ? Mersi
Hey!🤗
Iaurt integral, 3,8% grasime, atunci cand apelez la varianta din comert.
Fac frecvent in casa, din lapte integral de la tara si prin urmare il folosesc pe acesta in prepararea branzicii.
Cu drag😘
Buna seara Simona:) te deranjez si aici cu o intrebare 🙈😬 este in regula daca folosesc lapte de capra de la sat?? Sau e de preferat sa cumpar din comert la cutie? 🙄 personal, sunt fan produse de la tara, oamenii sunt muncitori si cinstiti, au alimente bune, dar am citit ceva scris de niste doamne, vorbeau de lapte si spuneau ca cel pasteurizat din comert este cel mai sigur. Na, eu ce sa mai cred ? Ideea este ca nu inteleg de ce ar dauna laptele proaspat muls??🙄
Draga Bianca, e perfect! Sigur ca poti. Ideea este ca trebuie fiert 15’, pentru a nu risca nimic. Da, mai pierde din proprietati, insa e sigur pt copilasi, fara risc de contaminare cu bacterii.
Odata fiert, il poti folosi pt a face branzica sau iaurt. Sau, in orice preparat doresti🤗😘
Sarut mana mult de tot !!! 🙏🏼🙏🏼🙏🏼
Buna, atunci când pun lingurile de iaurt in lapte le pun cate una si amestec conținutul său pur si simplu le adaug inauntru fara sa „deranjez” 👀? Laptele este oprit când adaug? Mersi acum incerc si eu sa fac prima dată bulgarasii cu lapte de capra
Alexandra, cum doresti. Va iesi oricum🤗
Buna Simona, pentru un bebelus de 9 luni este safe sa folosesc si iaurt grecesc cu grasime mai mare pt preparea branzicii ( 10%)?
Multumesc frumos!
Hey Florina. Foloseste un iaurt cu grasime 3,8%, nu e nevoie de unul grecesc. Cu drag!
P.S. Exista si un articol referitor la iaurturi pe site, iaurtul grecesc e de preferat sa-l pregatesti in casa, adaugand putina smantana
https://mybabyfood.ro/2017/09/26/smantana-iaurt-iaurt-grecesc-ce-sa-fie-ce-sa-fie/
Bună ziua, Simona! Cum se numește laptele integral pe care l-ai folosit pentru brânzica „homemade”?
Hey, Larisa!🤗 Folosesc lapte cumparat de la o ferma din judet. Doamna vine sambata cu lactate in piata volanta din Tm.
Insa poti apela si la variantele din comert, cu grasime de cel putin 3,5%. Eu il prefer pe cel “de casa”/ferma, pt ca mi se pare ca e cu adevarat integral. Smantana formata pe suprafata lui dupa fierbere indica acest lucru.
🤗🤗