Focaccia e focaccia, dar habar nu aveam ca poate fi si dulce pana nu am vazut. Asa bine arata, era musai sa incerc si eu.
Am vazut focaccia cu fructe, cu ciocolata, cu fructe deshidratate. Am incercat prima data cu ciocolata. A fost de vis!
Ingrediente
- 50 gr maia activa
- 10 gr cacao (5ani+)
- 10 gr ulei de cocos (alt ulei)
- 20 gr zahar de cocos (3ani+)
- 210 gr apa
- 5 gr sare (2ani+)
- 250 gr faina pentru paine (eu am folosit Manitoba)
- 70 gr fulgi de ciocolata fara zahar (5ani+)
- Topping: nuci, fulgi de ciocolata, unt (5ani+)
Cum am procedat
- cu o seara inainte, am pregatit maiaua (prefermentul), amestecand 10 gr maia, 20 gr apa si 20 gr faina; am lasat prefermentul la tc peste noapte
- a doua zi dimineata, am amestecat apa impreuna cu maiaua, am adaugat restul de ingrediente exceptie fulgii de ciocolata, si am omogenizat. In urmoarele 2-3 ore, am efectuat 5-6 impaturiri ale aluatului. La fiecare dintre impaturir am adaugat o parte din fulgii de ciocolata pe care i-am incorporat in aluat tot prin metoda de impaturire. Am lasat aluatul la final sa dospeasca inca 2h dupa ultima impaturire.
- am pregatit o tava micuta, a mea nu are nevoie de foaie de copt, am uns-o putin cu ulei si am adaugat aluatul.
- am acoperit si am lasat in frigider la dospit peste noapte.
- a treia zi, dimineata, am scos focaccia si aam lasat-o la dospit vreo 2 ore la tc, timp in care eu mi-am facut treburile prin casa.
- am preincalzit cuptorul la 230 gr, am adaugat deasupra focacciei fulgi de ciocolata, nuci, bucatele de unt si am copt-o timp de 25’.
Note:
Maiaua o puteti inlocui cu un amestec de drojdie si faina: un bob de drojdie proaspata, 30 gr faina si 30 gr apa.
Focaccia se poate coace in aceeasi zi.
Pofta buna!
3 Comments
Am incercat deja aceasta reteta si pot spune ca a fost o adevarata surpriza placuta! Nu am mai mancat niciodata focaccia dulce si era curiozitatea mea sa o incerc. Rezultatul a fost unul delicios, iar combinatia de ciocolata cu nucile si untul deasupra a fost absolut divina. Ma bucur sa aflu ca focaccia poate fi adaptata si ca desert. Multumesc pentru reteta si voi incerca si cu fructe data viitoare. Pofta buna tuturor!
Si eu am avut o surpriza placuta. Nici nu stiam ca exista si varianta dulce…🫣
Ce delicioasa este aceasta reteta de focaccia cu ciocolata! Nu imi imaginezam ca o prajitura poate fi atat de buna si cu ciocolata. Am incercat si eu si a fost un adevarat succes! Am adaugat si eu fulgi de ciocolata, nuci si unt deasupra si a iesit o adevarata bunatate. Recomand cu caldura aceasta reteta, mai ales ca poate fi coapta atat cu maia, cat si cu drojdie. Pofta buna!