Bazele nutriției echilibrate

Fulgi de drojdie inactivă – o noutate proteică

ianuarie 23, 2018

În ultima perioadă, datorită modernizării tehnologiei alimentare și a disponibilității mari de produse noi, mămicile au început să introducă ingrediente noi în alimentația copiilor lor. Din această categorie fac parte și aceți minunați fulgi de drojdie inactivă!

Inactiv vs activ: fulgi de drojdie inactivă vs drojdie de patiserie

Voi insista pe aceste termen „inactiv” deoarece frecvent m-am lovit în practica medicală de îmbolnăviri ale copiiilor datorită consumului de drojdie activă pulbere. Astfel, articolul de astăzi se referă la varianta inactivă de drojdie.

La bază, atât drojdia activă, cât și cea inactivă, provin din aceeași rădăcină de Saccharomyces cerevisiae. Diferența este la modul de producție. Ulterior recoltării drojdiei, pentru a trasforma o drojdie activă, în varianta ei inactivă, aceasta se supune la temperaturi ridicate. Același lucru i se întâmplă și drojdiei active în momentul în care o încorporăm într-un aluat de pâine și o coacem la cuptor. Ulterior inactivării, drojdia este deshidratată (se evaporă apa) și se ambalează etanș. Valorile ei nutriționale variază foarte mult de la producător la producător. Această diferență este datorată condițiilor de cultivare dar și de depozitare.

Formă de prezentare

Aceasta se găsește în comerț sub formă de fulgi galbeni sau pudră galbenă. Se păstrează în recipiente închise etanș, ferite de umiditate, lumină și căldură. Fulgii de drojdie inactivă se pot folosi atât cruzi, presărați peste un preparat ca înlocuitor de parmezan, dar și gătiți. Fie că îi adăugați într-o supă sau într-un aluat, acești fulgi de drojdie inactivă aduc un plus de vitamine, minerale și proteine preparatului.

Doză zilnică recomandată

Deși în România nu a fost setată o doză zilnică permisă, SUA are o astfel de cantitate setată. Astfel, se recomandă 1-2 lingurițe/zi pentru adulți, și ½ linguriță/zi pentru copiii mai mari de 6 luni. Folosiți în exces, fulgii de drojdie pot duce la manifestări digestive nedorite: balonări, crampe abdominale, diaree sau constipație.

Valorile nutriționale

Valorile nutriționale arată impresionant. Astfel, în 100 grame fulgi de drojdie avem:

 • 400 calorii
 • 33 g proteine
 • 3 g grăsimi
 • 33 g carbohidrați
 • 20 g fibre
 • 16 mg fier
 • 263 mg vitamina B1
 • 33 mg vitamina B2
 • 22 mg vitamina B3
 • 33 mg B6

Aceasta nu conține colesterol, grăsimi saturate sau zaharuri simple. În privința conținutului de vitamina B12 și acid folic, cercetătorii încă nu au stabilit impact clar.

Potențial alergen

La fel ca și în cazul altor produse alimentare, drojdia poate produce reacții alergice. Nu consumați fulgi de drojdie inactivă dacă sunteți alergici la drojdia activă folosită în patiserie. De asemenea, ar trebui să evitați consumul de fulgi de drojdie inactivă în cazul în care aveți o problemă de sănătate asociată metabolizării defectoase a acidului folic.

 

În cadrul My babyfood, folosim și noi acest ingredient în unele dintre preparatele noastre. Câteva exemple de preparate cu fulgi de drojdie inactivă găsiți aici:

 

Surse bibliografice

 1. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/152432?manu=&fgcd=&ds=
 2. https://www.healthline.com/nutrition/nutritional-yeast#section8
 3. Gene B., Nutritional yeast&liver, Hunington College of Health Science, 800-290-4226, hchs.edu pag 1-3
 4. https://www.livestrong.com/article/263528-what-are-the-benefits-of-nutritional-yeast-flakes/
 5. Lopez Solis R., Duarte Venegas C., Meza-Candia M. Et al, Great diversity among commercial inactive dry-yeast based products, Food Chemistry, 2017, 219: 282-289
 6. Offenbacher EG, Pi-Sunyer FX., Beneficial effect of chromium-rich yeast on glucose tolerance and blood lipids in elderly subjects, Diabetes (1980) 29(11):919-25.

 

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Alexandra ianuarie 28, 2020 at 7:49 pm

  Bună seara!
  Se poate combina fulgi de drojdie inactivă cu carne de curcan sau alte tipuri de carne la copii?
  Vă mulțumesc pentru eventualele răspunsuri!

  • Reply Drd. nutriție pediatrică Hadmaș Roxana iunie 28, 2020 at 2:08 pm

   De preferat se păstrează pentru preparatele fără carne, aceștia venind să completeze o proteină incompletă (vegetală)

 • Reply Muntean Ioana ianuarie 27, 2021 at 4:34 pm

  Buna seara! Se poate oferi copiilor care sunt alergici la lapte si albus?

  • Reply Drd. nutriție pediatrică Hadmaș Roxana februarie 7, 2021 at 6:20 pm

   Da, se poate

  Leave a Reply

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.