Bazele nutriției echilibrate Povesti, întâmplări, experiențe

Sesiune de întrebări – 2

martie 26, 2019

Răspunsurile pentru întrebările adresate în cadrul ultimei sesiuni de întrebări din grupul asociat acestui blog sunt acum publice.

1.S.L., Copil 2 ani si 2 luni: Se poate oferi maca ocazional si cat? Multumesc

Da, sunt ½ linguriță pe zi. Atenție, consumul este recomandat doar în prima parte a zilei, provocând agitație și insomnii dacă este consumată în a 2-a parte a zilei.

2. A.R., copil 2 ani si 5 l: Incepand cu ce varsta pot oferi ciuperci champignon crude?

Nu pot să spun că există o vârsta la care ele devin mai sigure. Dacă sunt dintr-o sursă controlată, le puteți deja oferi.

3. MS, copil 3 ani si 2 luni: Merge la grădinița. Dimineata ii ofer ciocolata bebelușului/ budinca din iaurt, ou, banana, fructe de pădure/ paine cu unt si mozzarela sau o picătura de miere. După grădinița ii ofer legume cu carne si fructe. E corect?

Depinde ce consumă la grădiniță și care este programul de acolo. Există program scurt și program prelungit. Dacă e vorba despre un program prelungit și copilul deja consumă carne la grădiniță, vă recomand să nu îi mai oferiți și acasă.

4. D.S, copil 1 an și 1 luna : ce legume se pot oferi în stare cruda și în ce cantitate? Mulțumesc!

Castravete, ridichi, roșii, ceapă verde, ardei, păstrunjel verde, țelină, busuioc ș.a. Lista este lungă, nu există contraindicații în acest sens.

5. B.L., copil 9 luni si 2 saptamani: cam care ar fi greutatea normala pentru baietei la aceasta varsta?

Depinde de greutatea de la naștere și vârsta gestațională. Deși există grafice de creștere, acestea ar trebui interpretate în context clinic, fiind analizată evoluția, nu doar greutatea la un moment dat. Orientativ, între 8 și 10 kg.

6. M.C., copil 3 ani: Cere broccoli crud! Se recomanda sau cum este mai bine recomandat si cat de tratat este? De obicei scrie ca este din Italia.

Nu sunt contraindicații – poate consuma broccoli crud. Dacă sunteți îngrijorată din cauza pesticidelor, puteți ține leguma în apă cu bicarbonat de sodiu pentru 2 ore și veți reduce considerabil cantitatea de pesticide de la suprafața vegetalei.

7. E.T., copil 2 ani si 2 luni: Cat trebuie fierte legumele pentru a nu isi pierde proprietatile? In ciorba de exemplu. Multumesc

Cu cât sunt fierte mai puțin, cu atât își păstrează mai mulți nutrienți. Fiecare legumă are un alt timp de fierbere, deci la nivel de ciorbe/supe nu prea vă pot da un timp. În plus contează foarte mult dimensiunea vegetalelor.

8. F.N., copil 8 luni: Pot să îi dau fructe de pădure cu semințe? Zmeură, mure, coacăze. Multumesc

Da.

9. G.H., copil 1 an și 9 luni: Uneori la prânz este prea obosita și abia ciuguleste ceva. Apoi somn ~2 h, timp în care mai mănâncă san. Pot sa ii ofer din nou prânzul la trezire sau trec direct la gustare?

Oferiți masa de prânz direct la trezire. Mesele principale se oferă când copilul este odihnit, dispus să accepte acele preparate. Oferiți înainte de somn o gustare.

10. A.F: urmeaza sa incep a doua tura de diversificare. De ce pe acest grup se recomanda fructele ca fiind o masa, cand de fapt la o masa se ofera mai multe grupe alimentare si fructele se ofera ca gustare?

La început de diversificare, dacă faceți testări de toleranță, vă este imposibil să oferiți de la început mai multe grupe de alimente la fiecare masă. Nu se recomandă nici aici numai fructe, ci fructe+oleaginoase (2 grupe de alimente), urmând ca ulterior, la celelalte 2 mese principale să fie asigurate celelalte grupe. În plus, mereu am susținut că diversificarea se adaptează în funcție de copil și dezvoltarea acestuia. Țineți totuși cont de faptul că timp de 6 luni copilul a fost alimentat doar cu lapte (mereu același gust, aceeași textură, aceeași culoare) – nu îl debusolați cu mese complexe de la început de diversificare. Va avea o viață întreagă pentru asta.

11. G.T., copil 1 an și 2 luni: Este gresit sa ii ofer zilnic ciorbă/supa la masa de prânz?Incerc sa ii diversific,de pui,de perisoare,de galuste.Am incercat si cu altceva dar fără succes.

Dacă nu oferiți și lichidul din supă/ciorbă nu este o problemă. Totuși, țineți cont de faptul că aceleași legume, gătite la abur sau fierte individual (fiind respectat timpul de gătire potrivit pentru fiecare) ar fi mult mai nutritive decât o supă/ciorbă.

12. E.B., Copil 2 ani si 10 luni: adora salata de vinete. Cu ce frecventa si care e limita cantitativ vorbind ? Care sunt riscurile in caz de exces? Multumesc

Vânăta este o legumă ca oricare alta. Poate consuma cât dorește pe perioada acestei fixații. Pot să apară ușoare modificări de scaun datorită semințelor din compoziție, dar modificările sunt tranzitorii.

13. T.S., copil 2 ani și 5 luni: Cât de des și ce cantitate de semințe/oleaginoase poate consuma dacă nu mănâncă pește?

Zilnic, 1-2 lingurițe semințe sau 5-6 bucăți de nuci.

14. C.C., 2 ani și 6 luni : Locuim in Germania si aici apa este foarte calcaroasa, când fierb un ou spre exemplu se aduna destul de mult calcar , in mâncare nu se observa dar dăunează in vreun fel? Dacă da, ce alternativa am? Mulțumesc!

Achiziționați un filtru pentru dedurizarea apei.

15. R.A., copil 6 luni: Am inceput diversificarea acum 3 zile(cu supa de morcov,pastarnac,dovlecel).Este in regula ca incepand din a2a saptamana sa introduc carnea in supa/piure pt masa de pranz si fructe cu cereale/biscuiti pt micul dejun?

Eu vă recomand să introduceți câte un aliment nou/zi (nu câte 3). Este în regulă să introduceți carnea/ou/brânza de casă alături de legume. Cu fructele aș mai aștepta puțin, să îi ofer copilului timp să se adapteze cu aceste proteine nou introduse. Ulterior puteți introduce și fructele la mic dejun. Cu biscuiții vă recomand să mai așteptați – momentan nu are nevoie de ei.

16. C.M., 1 an 1 luna: cat si cum se pastreaza briosele/biscuitii/fursecurile daca nu se consuma in aceeasi zi.

Dacă conțin ou/lactate se păstrează la frigider, în caserole. Dacă sunt fără proteine animale, se pot păstra la temperatura camerei, ferite de umiditate.

17. L.V., copil 1an și 4 luni: Care este necesarul proteic pe zi și din ce alimente, in afara de carne și ouă, își poate lua cel mai mult fier? Mulțumesc!

11-13 grame proteine/zi. Se poate asigura din produse de origine animală (carne, ou, lactate și derivate) sau din produse de origine vegetală (linte, năut, mazăre, nuci etc). Sursele importante de fier cu rată bună de absorbție sunt carnea și oul. Și sursele vegetale conțin fier, dar rata de absorbție este mică.

18. L.V., copil 1 an 7 luni: De ce zaharul de cocos nu e bun? Am vazut ca se foloseste des in preparatele copiilor pentru ca are un indice glicemic mic.

Deși are un indice glicemic mai mic decât zahărul (datorită conținutului de fibre), are în continuare o valoare calorică mare și valoare nutritivă scăzută – aspecte care îl fac contraindicat pentru copiii mici.

19. E.P., copil 1 an si 9 luni: De cand l-am intarcat manaca exagerat de mult.Cum as putea sa ii fac meniul incat sa se sature si sa nu mai ceara atata mancare? Va multumesc

Depinde ce înseamnă că mănâncă prea mult. Dacă e vorba de cantitate mare la o masă, probabil își dorește mai mult volum și atunci puteți apela la alimente mai lichide, care să îi ofere volum mai mare, dar valoare calorică normală. Dacă e vorba despre frecvența meselor, îi oferiți mai multe mese, slab calorice, păstrând totuși 2 ore libere între mese.

20. O.R., copil 8 luni: Apetit scazut, banuiesc ca urmeaza sa iasa un dinte, desi nu se vede inca. Pot sa-l ajut cumva sa manance mai bine sau sunt suficienti nutrientii din laptele matern?

La vârsta aceasta trebuie să îi oferiți timp să treacă peste erupția dentară fără să insistați. Baza alimentației este în continuare laptele matern, deci nu este o tragedie dacă are un consum redus de solide.

21. E.CT., copil 12 luni: care sunt timpii corecti de hidratare a cerealelor si pseudocerealelor? Multumesc!

Ideal ar fi să hidratați pseudocerealele peste noapte (mei, quinoa) în apă cu suc de lămâie. Cerealele nu necesită hidratare. Hrișca și leguminoasele uscate (năut, linte, mazăre uscată, fasole boabe etc) se hidratează peste noapte în apă curată.

22. A.G., copil 8 luni: Ce sunt mai indicate, produsele din lapte de capra sau vaca(iaurt, branza făcută în casa)? Mulțumesc.

Produsele din lapte capră sunt mai nutritive, laptele de capră fiind mai apropiat ca și compoziție de laptele matern.

23. M.B., fetita 1 an si 2 luni: Cat de gresit e ca ii ofer hrisca, mei, quinoa numai sub forma de fulgi (fierti in lapte, nehidratati in prealabil)? Multumesc

Fulgii nu necesită hidratare, deci nu este greșit.

24. A.T.M., copil 10 luni, alaptat: 90% din solidele pe care le accepta sunt doar fructe crude si ou în diferite budinci cu fructe, uneori si cereale/pseudocereale. Altceva nu prea mănâncă, doar gusta si apoi refuză. Este posibil să aibă probleme de sanatate in viitor din aceasta cauza? Multumesc!

Dacă dezvoltarea este normală, nu ar trebui să fie probleme. Totuși, după vârsta de un an ar fi recomandat să faceți analize de sânge pentru a analiza statusul fierului (hemoleucogramă, sideremie, feritină) și a proteinelor totale.

25. M.I., copil 10 luni: Oleaginoasele hidratate si rasnite pentru cat timp pot fi pastrate la frigider? Multumesc!

O zi. Râncezesc foarte ușor după hidratare.

26. P.C-R., copil 10 luni: care este maximul de apa pe zi? Intreb de maxim pentru ca mi s-a spus ca mai mult de 240ml/zi la aceasta varsta ar putea duce la probleme de sanatate. Multumesc!

Intoxicația cu apă apare la consum exagerat (peste 1 l la copii, peste 4-5 l la adulți) – deci din punct de vedere al excesului nu aveți de ce să vă îngrijorați. Va urina mai mult și atât.

27. L. M., copil 7 luni și doua sapt: Ce legume/cereale pot sa ii dau sa o ajute la reglarea scaunului? Este mai mereu constipata, nu accepta fructele deocamdată…(doar dovleacul plăcintar) Mulțumesc.

Fulgii de ovăz vor ajuta în aceste condiții. Restul cerealelor pot avea efect invers față de cel dorit.

28. A., copil 2ani si 3 luni: Produsele apicole: polen, pastura, laptisor matca in ce cantitate se pot consuma si de la ce varsta ? 

După vârsta de 1 an se pot folosi cu moderație pentru a ajuta în cazul unor boli virale. În amestec cu miere, maxim 1 linguriță/zi, timp de maxim 10 zile consecutive.

29. S.A., copil 1 an si 3 zile: care este maximul de banane pe care il poate manca intr-o saptamana?

Aș spune maxim 4 banane/săptămână, orientativ: o banană/zi, consumată la o frecvență de 2 zile (într-o zi da, într-o zi nu).

30. R.D., copil 1 an si 7 luni: are 3 mese principale, iar intre mese ar manca intr-una fructe. Banane mananca aproape zilnic. Cat e de grav?

Sistemul digestiv are nevoie de repaus. Vă recomand să păstrați minim 2 ore libere între mese (fie ele și slab calorice). În timp, cu un program neregulat de masă pot să apară dezechilibre la nivel de greutate și crește riscul de gastrită și ulcer.

31. P.: noi adultii avem o regula, nu amestecam la o masa mai multe feluri de proteine( de ex carne si branza). Este ok sa folosesc aceasta regula si in alimentatia copilului? Mulțumesc

Da, este în regulă și chiar recomandat.

32. C.S.copil 1an 11 luni: Nu i-am dat pana acum carne de porc.Credeti ca ar fi indicat sa-i dau sau sa mai astept?Multumesc!

Puteți să o introduceți. Carne cât mai slabă, maxim 1 dată/săptămână.

33. F.R., copil 1a si 5 luni. As dori sa stiu ce alimente ( nu lactate) sunt bogate in calciu si fier. Multumesc

Calciu: semințe de susan negru/integral, semințe de dovleac, curry, alune, caju, migdale, nuci

Fier: carne, ou, pește, fructe de mare, turmeric (curcuma), spirulină, ciuperci, fasole uscată, mazăre, semințe decorticate de cânepă, semințe de chia, teff, amaranth, praz, linte

34. R.S., copil  1an și 8luni: Inca mananca gatit la aburi, refuza stufatul sau mancarurile gen tocanita, ii dau piept de curcan cu legume la abur, e gresit? Carnea de vita am evitat’o din cauza aplv’ului, la indemnul dr alergolog. Sunt zile in care are doar 2 mese, pentru ca suge f mult. Si gustari, fructe sau covrig, e ok?
E corect să îi oferiți legume la abur. Ele sunt foarte nutritive. Vă recomand să puneți accentul pe mesele principale, iar gustările să fie folosite doar atunci când programul permite asta.

35. D.V., copil 2 ani 1 luna: A fost diagnosticat cu candidoza intestinala, cu ce alimente il pot ajuta sa isi refacă flora si sistemul digestiv ? Ce alimente trebuie evitate in urmatoarea perioada. 
Trebuie să evitați alimentele dulci (chiar dacă vorbim despre un dulce natural din fructe) și glutenul. Ajută alimentele cu un conținut foarte scăzut de amidon: sparanghel, broccoli, spanac, kale, varză, conopidă, usturoi, vinete, țelină, castravete, avocado, mei, quinoa, teff. Ca și proteine: carne, ouă, pește, iaurt cu probiotice, kefir. Nuci/semințe recomandate: in, migdale, cocos, floarea soarelui.

36. S.P., copil 6 luni: Pentru inceput de diversificare este ok prepararea mancarii (legume) pentru 2-3 zile si tinuta in frigider sau se gateste in fiecare zi?

Ideal ar fi la început de diversificare să se gătească zilnic.

37. L.M., copil 22 luni: Cate oua (de gaina si/sau prepelita) pe saptamana poate consuma un copil de 2 ani?

Orientativ (nu există o limită maximă oficială): 4 ouă de găină/săptămână: 2 ca atare, 2 în preparate. Ca și ouă de prepeliță, 16 ouă/săptămână.

38. A., copil 14 luni: Cat de des e ok sa consume grăsimi de tipul smântână, unt, ulei de cocos? Primele doua de vaca. Smântână mai ales folosesc destul de des… Ulei de cocos (nu doar de cocos folosesc) ii mai pun în cerealele cu lapte… Mulțumesc 

Până la vârsta de 2 ani nu există limită de colesterol, deci pot fi consumate în cantități mici zilnic. Totuși, pentru un stil de viață sănătos pe viitor, vă recomand să vă axați mai mult de grăsimi vegetale, nesaturate.

39. M.M, copil 8 luni: Care sunt combinatiile potrivite de grupe alimentare pe fiecare masa in parte?
Orientativ: Mic dejun: fructe+oleaginoase, Prânz: proteine (carne/ouă/proteine vegetale)+legume, Cină: cereale/pseudocereale+legume+lactate

40. A.S, copil 2 ani: cat de ok e combinația intre mai multe cereale/pseudocereale (ex: cuscus cu quinoa, hrisca cu arpacaș). Și dacă e vorba de faina de hrisca+faina de grâu într-un preparat se aplica la fel?

Nu pot să spun că e contraindicat. Mai degrabă ar fi de evitat combinația amidon+gluten.

41. P.R.D., copil 6 luni: De la ce varsta putem introduce carne de ied in alimentatie, lapte, iaurt si branzica proaspata – toate de capra?

Lactatele, dacă sunt pasteurizate, se pot introduce de la început de diversificare. Ca și carne, vă recomand să mai așteptați 2-3 luni cu cea de ied deoarece este puțin mai greu de digerat decât carnea de pui/curcan/pește.

42. I.S. , copil 2 a 3l: Este in regula sa dam copilului carne in fiecare zi ,sau este necesar 1 zi fără carne,doar cu legume? Multumesc!

Nu este necesar și nici recomandat să oferiți carne în fiecare zi. Este importantă diversitatea inclusiv la nivel de proteine, fiecare sursă alimentară de proteine având un raport diferit al aminoacizilor. Proteine trebuie să asigurați în fiecare zi, deci în zilele fără carne, veți avea alte surse de proteine: linte, năut, mazăre , fasole, ou, lactate ș.a.

43. A.M.S., copil 7 luni: Se poate adauga colagen in mancarea copiilor?

Nu este interzis, dar suplimentarea la un copil cu alimentație echilibrată nu este justificată.

44. M.B., copil 8l: Dacă a avut reacții la iaurt, pete in jurul gurii dar la branzica preparată în casă nu a avut,sa ii dau lactate preparate termic sau mai astept?

Depinde când a avut aceste reacții și care au fost mai exact. În mod normal, după 6 săptămâni de excludere, în cazul unor reacții ușoare, se poate încerca o reintroducere a lactatelor preparate termic.

45. A.A., copil 9 luni: Bebe are în jur de 11kg, alăptat, iar pediatrul mi-a recomandat sa nu îi prea dau cereale. Pana acum seara mai mult a primit iaurt, sana și de câteva ori terci de ovaz și de secara. Ar trebui sa ofer în cantitate mai mica cerealele?

Cerealele sunt principala sursă de vitamine din grup B. Nu trebuie excluse în totalitate din alimentație, dar vă recomand să folosiți cantități mici.

46. M.S., copil 1an 7luni: Cat de des se poate folosi pasta de curmale in preparate (cam ce cantitate pe saptamana) si cat timp se poate pastra la frigider intr-un recipient?

Se poate păstra la frigider pentru 3 zile, în recipient închis ermetic. Se poate folosi de 2-3 ori/săptămână, maxim 1 linguriță/zi.

47. G.B., copil 2ani și 2 luni,lp: ce alimente trebuie urmărite pentru a nu depăși doza zilnica de fenilalanina?

Un procentaj mare de alimente conțin fenilalanină, dar cele mai bogate în acest aminoacid sunt: ou, soia, spirulină, susan, pește (în special cod), brânzeturi (în special parmezan), semințe de dovleac, carne, nuci, semințe decorticate de cânepă etc.

48. R.P.O., 4 luni ++, nascuta cu 2600g, SGA la termen. Acum are 5200g. Alaptata, foarte energica, ar trebui sa incepem intr-un mod diferit diversificarea la 6L pt a castiga mai mult in greutate? Multumesc!

Se va stabili asta când va avea 6 luni, în funcție de greutatea la momentul respectiv. Dacă are o evoluție bună până atunci, nu e nevoie de o diversificare specială.

49. C.D, 13 luni, aplv: Ce aport nutritiv aduce iaurtul de cocos si cat este de indicat? Deoarece pe cel de capra nu il accepta…

Este nutritiv și recomandat pentru consum în cazul copiilor cu aplv sau într-o alimentație echilibrată. Conține/100 grame: 167 mg calciu (cel de vacă 127 mg), 0.67 g proteine (cel de vacă 3.38 g), 13.33 g carbohidrați (cel de vacă 8.86 g), 80 calorii (cel de vacă 68 calorii), 2.33 g grăsimi saturate (cel de vacă 1.48 g).

 

Să aveți o zi plină de zâmbete!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.