Cereale, pseudocereale și derivate

Chiftelute de quinoa cu dovlecel si ardei gras

octombrie 5, 2017

Quinoa este o pseudocereală „gluten free”, din ce în ce mai folosită în alimentația piticilor. Proteică, bogată în vitamine și minerale, o găsim în diverse forme (semințe, făină, fulgi, paste) si culori (alba, roșie, neagră, etc).

Quinoa albă merge perfect în pilafuri, cea roșie își păstrează bine forma la gătire – fiind ideală pentru salate, în timp ce quinoa neagră are un gust aromat si dulceag – prin urmare o putem integra foarte bine în „dulcegării” sănătoase. Asta nu înseamnă că ne putem juca în bucătărie cu texturi și culori, atunci când o preparăm. Asta am făcut si eu în varianta de mai jos🙈.

Obișnuiesc să o hidratez inainte de preparare în apă cu lămâie, pentru a mai îndepărta din acidul fitic și a facilita astfel absorbția mineralelor (minim 2h). Mai multe informatii despre cereale si pseudocereale –aici. De asemenea, ulterior o clătesc foarte bine pentru a scăpa de saponina care poate sa-i confere un usor gust amărui.

Astea fiind spuse, să ne apucăm de treaba☺️.

Ingrediente (pentru 6 bucăți):

  • 2 lg quinoa roșie: 40-50 gr
  • 100 -120 gr dovelcel (1/2 dintr-un dovlecel mic)
  • 50 gr ardei gras (1/2 ardei gras)
  • 1 fir ceapă verde
  • 1 lingură de parmezan- 10 gr (sau o lingurita parmezan de caju/fulgi de drojdie inactiva )
  • 1 gălbenuș
  • 1 linguriță pesmet sau fulgi de ovăz măcinați

Cum am procedat:

  • am hidratat quinoa (min 2h), am spălat-o foarte bine și am pus-o la fiert, 15′. Veți realiza când este fiartă, semintele deschizându-se usor
  • am dat dovlecelul prin răzătoare și l-am scurs foarte bine
  • am mărunțit ardeiul gras si ceapa verde
  • într-un bol am amestecat quinoa fiartă cu legumele, gălbenusul, parmezanul și pesmetul. Am format chifteluțe, pe care le-am așezat pe o tava tapetata cu hârtie de copt. Am introdus tava in cuptorul preîncălzit la 160* cu ventilator sau 180*, fără ventilator. In ~25′ vor fi gata. Dupa 10-15′, puteți să le întoarceți cu „fața in jos”:). Se vor rumeni tare frumos.

📌 In cazul copilașilor cu intoleranță la gluten, pesmetul poate fi înlocuit cu fulgi din orice altă pseudocereală gluten free.

📌 In cazul copilașilor cu aplv, aplc, il, parmezanul poate fi eliminat din preparat sau înlocuit cu fulgi de drojdie inactivă sau  parmezan de caju

Pofta bunuță!❤️

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply Anisa decembrie 8, 2017 at 6:13 pm

    Buna! Nu se poate pune un ou intreg? Multumesc!

    • Reply Simona decembrie 8, 2017 at 7:54 pm

      Hey, Anisa. Poti pune si un ou intreg, daca faci o cantitate mai mare.
      La cantitatea de mai sus, galbenusul a fost suficient pentru a lega compozitia
      Pofta buna😘

  • Reply Herry februarie 6, 2018 at 4:39 pm

    Buna! Ma intrebam daca este o solutie buna de cina pentru un bebe de 8l. Nu ii voi pune parmezan caci are sare dar in rest pare ok, nu? De asemenea avant in vedere ca are ou si quinoua ar trebui sa ii diminuez cantitatea de proteina de la pranz? Multumesc

    • Reply Simona februarie 7, 2018 at 9:06 am

      Hey!
      La 8 lunite, fara parmezan, intr-adevar. De asemenea, sun 1 anisor, se are in vedere cantitatea de proteina primita pe zi. Daca i le oferiti seara, la pranz poate primi o cantitate mai mica de proteina, astfel incat finisul proteic/zi sa fie ok.
      Pofta mare!😘

  • Reply Mihaela februarie 27, 2018 at 12:51 pm

    Pot folosi quinoa alba? Mulțumesc!

    • Reply Simona februarie 27, 2018 at 4:11 pm

      De mers ar merge insa nu e acelasi lucru, deoarece quinoa alba infloreste mai tare la fiert decat quinoa rosie, care isi pastreaza mai bine forma. Iar acest lucru ajuta la modelarea unor chiftelute care-si vor pastra mai bine forma,dupa coacere. Plus, gustul – care este diferit, mai bun din punctul meu de vedere (aroma de nuca).
      Tu decizi:)
      De bune, sunt mega gustoase, te asigur:)

  • Reply Ingrid ianuarie 6, 2020 at 11:04 am

    Buna Simona. As putea folosi amarant in loc de quinoa rosie? Eu am un mix de quinoa alb, rosu si negru, nu cred ca s-ar potrivi. Multumesc

    • Reply Simona ianuarie 6, 2020 at 11:35 am

      Hey!Poti folosi linistita fie mixul, fie amarantul. In cazul in care, din cauza modificarii, constati ca le modelezi mai greu, coace-le in forme de briose, punand compozitia pana la jumatatea formelor. In caz de orice:)
      Pofta!

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.