E pentru prima data cand fac, dar cu siguranta nu ultima. Desi aluatul e complet diferit de al painii traditionale, mai greu de lucrat la prima vedere, e mult mai putin “pretentios”. Iar rezultatul? O paine care miroase imbietor!
Ingrediente (4 buc)
- 400gr faina pentru paine
- 330 gr apa
- 80 gr maia (hranita cu o seara inainte 1:2:2)
- 8 gr sare
- 15 gr ulei de masline
Cum am procedat
- Seara am hranit maiauau, 20 gr maia:40gr apa:40gr faina.
- A doua zi dinineata, am amestecat ingredientele, am facut 4 impaturiri in decurs de 3h. Aluatul este moale, lipicios la inceput, dar cu fiecare impaturire, desi ramane la fel de moale, devine elastic.
- Dupa cele 4 impaturiri, am mai lasat aluatul inca 2h la tc si l-am bagat la frigider direct in vasul in care am facut impaturirile. Am amestecat ingredientele la 7am si am bagat in frigider pe la 2pm.
- Seara, pe la 9pm, pe blatul bine infainat (e nevoie de faina la lucrul cu aluatul fiind moale), am impartit coca in 4.
- Cu ajutorul unei spatule, am transferat bucatile de aluat in tava deja infierbantata la 250gr, pe foaie de copt.
- Am bagat painea in cuptor, am adaugat apa in tava de sub tava cu painea si am copt timp de 10’ la 250gr. Apoi, am scazut la 230gr si am copt inca 15-17’, caldura sus-jos.
Pofta buna!
No Comments