Supe și ciorbe

Supa de galuste cu branza

iulie 10, 2024

Fix asa ii zicea mami! Supa de galuste cu branza! Venea de multe ori pe fuga din gradina sau de la munca campului si rapid “inmuia” (vorba ei) un aluat din oua si faina, intindea o “patura” dintr-însul, presara niste cuiburi de branza (branza “scocata” in casa), impatura cercul de aluat in doua si decupa ceea ce noi numim astazi ravioli!😃 Fara radacini de prin bella Italia si fara cunostinte despre gastronomia prietenilor nostri, iubitori de paste.

Ingrediente:

  • o ceapa mica, intreaga
  • 1/2 ardei capia
  • 5-6 frunze patrunjel (1/2 se pun la inceput si se scot, 1/2 la sfarsit, maruntite)
  • o lingura ulei floarea soarelui/masline
  • o lingurita boia de ardei dulce
  • 2-3 lg iaurt
  • o lingura smantana
  • un praf de sare (2+), piper (optional)

Pentru galuste se face un aluat din 2 oua si faina cat cuprinde.

Cum am procedat:

  • se pune intr-o cratita de 3 litri: o lingura ulei, o lingurita boia de ardei dulce si 2 l de apa. Se da la fiert si intre timp se curata ceapa, se spala si se adauga in cratita, impreuna cu ardeiul spalat la randul lui si cu 2-3 frunze de patrunjel, care se vor scoate ulterior. Frunzele de patrunjel adaugate in timpul gatirii vor da un gust prospat, deosebit mancarii. Se adauga si un praf de sare (2+).
  • cat fierbe supa, pregatim galustele: se face un aluat din 2 oua mici si faina cat cuprinde. Aluatul se framanta bine, se lasa 5’ la odihnit si apoi se intinde cu un sucitor intr-o forma rotunda. Se pudreaza blatul de lucru pentru a nu se lipi aluatul. Odata intins aluatul, pe jumatate din el se presara din loc in loc branza de vaci. Se acopera cu cealalata jumatate, se apasa cu dosul palmii si cu ajutorul unui pinten se decupeaza galustele, romburi sau patrate.
  • dupa aproximativ 10’ de la inceputul fierberii supei, se scot afara ceapa, ardeiul si patrunjelul si se adauga galustele. Cand acestea se ridica la suprafata, inseamna ca sunt gatite. Mami obisnui sa mai “arunce” in cratita si cateva perle de branza. Scriu perle pt ca mami folosea branza facuta in casa, lasata la scurs intr-un tifon, agata de manerul cuptorului.
  • cat timp fierb galustele se amesteca intr-o farfurie 2-3 lg de iaurt cu o lingura de smantana grasa. Din supa fierbinte se adauga treptat cateva linguri peste amestecul de iaurt cu smantana, dupa care acesta se va turna usurel in cratita cu supa insa nu inainte de a opri focul (pt a nu se “branzi” supa)
  • la final, se presara si 2-3 frunze de patrunjel, maruntite in cratita.

Sa avem copilasi sanatosi!❤️

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.