Patiserie

Pâine cu maia și griș

decembrie 31, 2023

Am gasit gris macinat de doua ora, o varianta intre grisul clasic si faina de grau. Pe punga, fotografia de paine, am zis ca nu e bai daca incerc. Si nu imi pare rau. Am facut 2 paini, ca sa ne ajunga in seara dintre ani, cu prieteni buni.

Ingrediente

  • 700 gr faina tip Manitoba
  • 150 gr gris dublu macinat
  • 50 gr faina integrala
  • 585 gr apa
  • 180 gr maia salbatica
  • 18 gr sare (2ani+)

Cum am procedat

  • am inceput a pregati maiaua vineri dimineata si am hranit-o de 2 ori la 12h in proportie de 1:2:2 (vineri dimineata si vineri seara)
  • vineri seara, am amestecat faina si apa si am lasat aluatul la autoliza peste noapte, intr-un loc racoros, in bol acoperit cu o casca de dus
  • a doua zi dimineata, am adaugat maiaua si am framantat la robot, viteza 2, cam 3’
  • am lasat aluatul 30’ la odihnit cu casca de dus deasupra
  • dupa 30’, am adaugat sarea si am framantat inca 3’ la viteza 2
  • am acoperit cu casca si am lasat inca 30’
  • am asezat aluatul intr-un bol si in urmatoarele 3h am facut cate o impachetare a aluatului la fiecare 45’; ultimele 2 cu grija, aluatul deja prinde volum si creste frumos
  • dupa ultima impachetare, am lasat aluatul 2h in cuptor, fct bec
  • am pudrat blatul cu putina faina, am scos aluatul din bol si l-am impartit in parti egale carora le-am dat forma de bila
  • am asezat painile in doua cosuri “tapetate” cu cate un servet si le-am acoperit cu casca de dus
  • am lasat painile inca 3h in cuptor, pe fct bec, apoi, peste noapte, am bagat painile in frigider
  • a doua zi dimineata, am preincalzit cuptorul la 250gr, cu tot cu oala acoperita cu capac (cea in care coc painile) timp de 45’
  • am scoa painea de la frigider, am asezat-o pe o foaie de copt si am crestat-o cu o lama
  • am scos oala din cuptor cu grija (frige rau 😬), am asezat paine cu tot cu foaie de copt in oala si am copt cu capac, timp de 20’, la 250 gr
  • dupa, am scos capacul si am copt inca 25’ la 220 gr
  • am repetat pasii si cu a doua paine

Pofta buna!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.