Am gasit gris macinat de doua ora, o varianta intre grisul clasic si faina de grau. Pe punga, fotografia de paine, am zis ca nu e bai daca incerc. Si nu imi pare rau. Am facut 2 paini, ca sa ne ajunga in seara dintre ani, cu prieteni buni.
Ingrediente
- 700 gr faina tip Manitoba
- 150 gr gris dublu macinat
- 50 gr faina integrala
- 585 gr apa
- 180 gr maia salbatica
- 18 gr sare (2ani+)
Cum am procedat
- am inceput a pregati maiaua vineri dimineata si am hranit-o de 2 ori la 12h in proportie de 1:2:2 (vineri dimineata si vineri seara)
- vineri seara, am amestecat faina si apa si am lasat aluatul la autoliza peste noapte, intr-un loc racoros, in bol acoperit cu o casca de dus
- a doua zi dimineata, am adaugat maiaua si am framantat la robot, viteza 2, cam 3’
- am lasat aluatul 30’ la odihnit cu casca de dus deasupra
- dupa 30’, am adaugat sarea si am framantat inca 3’ la viteza 2
- am acoperit cu casca si am lasat inca 30’
- am asezat aluatul intr-un bol si in urmatoarele 3h am facut cate o impachetare a aluatului la fiecare 45’; ultimele 2 cu grija, aluatul deja prinde volum si creste frumos
- dupa ultima impachetare, am lasat aluatul 2h in cuptor, fct bec
- am pudrat blatul cu putina faina, am scos aluatul din bol si l-am impartit in parti egale carora le-am dat forma de bila
- am asezat painile in doua cosuri “tapetate” cu cate un servet si le-am acoperit cu casca de dus
- am lasat painile inca 3h in cuptor, pe fct bec, apoi, peste noapte, am bagat painile in frigider
- a doua zi dimineata, am preincalzit cuptorul la 250gr, cu tot cu oala acoperita cu capac (cea in care coc painile) timp de 45’
- am scoa painea de la frigider, am asezat-o pe o foaie de copt si am crestat-o cu o lama
- am scos oala din cuptor cu grija (frige rau 😬), am asezat paine cu tot cu foaie de copt in oala si am copt cu capac, timp de 20’, la 250 gr
- dupa, am scos capacul si am copt inca 25’ la 220 gr
- am repetat pasii si cu a doua paine
Pofta buna!
No Comments