E o reteta usoara, rapida si cam in 35’ aveti totul gata. Se numesc almoixavena, un aluat oparit, asezat frumos in tava, copt si bun de servit. Odata facute, le veti repeta, va asigur. Reteta mi-a intrat in cap cand am vazut-o prima data pe un grup de thermomix, dar e facuta in mod traditional, deci nu aveti nevoie de thermomix pentru a o pregati.
Daca va spun ca minunatia asta se face cu ingrediente care se gasesc in bucataria oricarei mamici, ce spuneti? Noi le servim la mic dejun cu iaurt. Miam-miam! 😍
Reteta originala e cu untura de porc sau gasca…not good! Dar varianta moderna, se pregateste cu ulei. Asta, da, e pentru noi, mamici! 😃
Ingrediente:
- 125 g apa
- 125 gr lapte (sau tot apa)
- 110 g ulei de rapita presat la rece (sau alt ulei de buna calitate, neutru)
- 175 g faina tip 550
- 2 lg sirop de curmale (sau miere 1 an+)
- 5 oua mari (sau 6 mici)
- topping: 3 linguri nuci macinate + 1 lg scortisoara (optional)
- 2 mere
Cum am procedat:
- am combinat apa cu laptele, uleiul si mierea sau siropul de curmale intr-o tigaie antiaderenta si am adus la punctul de fierbere
- am luat tigaia de pe foc si am adaugat imediat faina amestecand vanjos, rapid pentru a o incarpora
- am lasat amestecul nitel sa se racoreasca, dupa care am adaugat ouale, unul cate unul, amestecand dupa fiecare, pana amestecul devine omogen
- am pregatit o tava de copt (17x17cm) tapetata cu o foaie de copt peste care am presarat putin gris si am rasturnat aluatul deasupra
- am curatat merele si le-am taiat cubulete, dupa care le-am adaugat deasupra aluatului
- am presarat amestecul de scortisoara si nuci deasupra
- am copt gogosoaia timp de 30′ in cuptorul preincalzit la 190grade, caldura sus-jos, pana devine maronie deasupra; se va umfla, dar odata scoasa din cuptor, se va desumfla precum…o gogoasa 😛
Se lasa sa se raceasca – sau nu 🙂 – si se portioneaza cu un cutit – sau direct cu manuta.
Puteti folosi si alte fructe sau puteti sa nu folositi fructe deloc.
Pofta buna!
3 Comments
Am rugamintea saimi spuneți care anume sunt uleiurile neutre? Unul înțeleg ca este cel de rapita desi mi se pare ca are gust, chiar puternic. La magazinul naturist nu au stiut sa imi spuna. Merci mult. 🤗😇
Buna, mie rapita mi se pare ca ar avea cel mai putin nuantat gust dintre toate uleiurile presate la rece. Poate, cel care l-ar intrece ar fi cel din seminte de struguri, dar e mult mai scump si nu as folosi o cantitate atat de mare la o prajitura. Dupa rapita (canola), ar fi cel de floarea soarelui si cel arahide, dar, personal, mie acestea mi se par mult mai aromate, cu gust mai puternic. Probabil ca depinde de gusturi.
Ulei de floarea soarelui presat la rece, de exemplu.