Aluaturi dospite nu am mai facut de mult. Nici timp, nici chef, nici soare pe cer…dar imi expira bucatica de drojdie si Mara a vrut ceva bun. M-am activat precum drojdia la cald si am produs “ceva bun”, niste melci, placintele, placinte sau cum s-or mai numi cu emmental. Zic eu ca mi-au iesit, chiar peste asteptari.
Ingrediente:
- 250 gr faina 550
- 1 ou separat
- 100 gr lapte caldut
- 50 gr apa calduta
- 10 gr drojdie proaspata sau 1/2 pachetel drojdie uscata
- 1 lg miere (1an+)
- 50 gr unt moale
- 25 gr ulei de rapita presat la rece
- 120 gr cascaval emmental ras
- Seminte, ierburi de Provence pentru topping
Cum am procedat:
- am amestecat jumatate din apa si lapte (caldute) impreuna cu mierea, drojdia si o lg de faina si am lasat 10-15’ sa se activeze drojdia (in caz ca folositi drojdie uscata, pasul nu e necesar, se amesteca impreuna cu celelalte ingrediente)
- dupa, am adaugat peste drojdia activata: faina, restul de apa si lapte (caldute), uleiul, jumatate din unt, 100 gr casaval ras, albusul
- am framantat aluatul la robot vreo 10’, e nevoie de mult framantat pentru a activa glutenul, e un aluat moale si lipicios; dupa, ramane un aluat foarte moale, elastic, dar nu ramane lipit, se dezlipeste usor de maini
- am lasat aluatul 45-60’ sa isi dubleze volumul, dupa care, l-am impartit in 7 bucati aproximativ egale
- am intins cu mainile fiecare bucata de aluat sub forma dreptunghiulara si le-am uns cu restul de unt, apoi am rulat si am incolacit sub forma unui melc
- am lasat melcii inca 15-20’ pentru o noua dospire, i-am uns cu galbenus, am adaugat deasupra semintele, restul de emmental si ierburi de Provence
- am copt melcii in cuptorul preincalzit la 180 grade, caldura sus-jos, timp de 30’
- am servit cu salata la cina
Pofta buna!
No Comments