Patiserie

Melci cu emmental

martie 6, 2021

Aluaturi dospite nu am mai facut de mult. Nici timp, nici chef, nici soare pe cer…dar imi expira bucatica de drojdie si Mara a vrut ceva bun. M-am activat precum drojdia la cald si am produs “ceva bun”, niste melci, placintele, placinte sau cum s-or mai numi cu emmental. Zic eu ca mi-au iesit, chiar peste asteptari.

Ingrediente:

  • 250 gr faina 550
  • 1 ou separat
  • 100 gr lapte caldut
  • 50 gr apa calduta
  • 10 gr drojdie proaspata sau 1/2 pachetel drojdie uscata
  • 1 lg miere (1an+)
  • 50 gr unt moale
  • 25 gr ulei de rapita presat la rece
  • 120 gr cascaval emmental ras
  • Seminte, ierburi de Provence pentru topping

Cum am procedat:

  • am amestecat jumatate din apa si lapte (caldute) impreuna cu mierea, drojdia si o lg de faina si am lasat 10-15’ sa se activeze drojdia (in caz ca folositi drojdie uscata, pasul nu e necesar, se amesteca impreuna cu celelalte ingrediente)
  • dupa, am adaugat peste drojdia activata: faina, restul de apa si lapte (caldute), uleiul, jumatate din unt, 100 gr casaval ras, albusul
  • am framantat aluatul la robot vreo 10’, e nevoie de mult framantat pentru a activa glutenul, e un aluat moale si lipicios; dupa, ramane un aluat foarte moale, elastic, dar nu ramane lipit, se dezlipeste usor de maini
  • am lasat aluatul 45-60’ sa isi dubleze volumul, dupa care, l-am impartit in 7 bucati aproximativ egale
  • am intins cu mainile fiecare bucata de aluat sub forma dreptunghiulara si le-am uns cu restul de unt, apoi am rulat si am incolacit sub forma unui melc
  • am lasat melcii inca 15-20’ pentru o noua dospire, i-am uns cu galbenus, am adaugat deasupra semintele, restul de emmental si ierburi de Provence
  • am copt melcii in cuptorul preincalzit la 180 grade, caldura sus-jos, timp de 30’
  • am servit cu salata la cina

Pofta buna!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.