Decisesem sa nu fac cozonac anul acesta, dar m-au convins zecile de cozonaci pe care i-am tot vazut peste tot. Inclusiv la mama. 🙂 Am facut cu maia anul acesta, mai ales ca nu m-am grabit, nu am gatit mai nimic, asa ca, am zis, macar un cozonac sa fac. Si a iesit un cozonac cu etaj si mansarda. 🙂
Ingrediente
Maia
- 50 gr maia
- 100 gr faina tip Manitoba
- 100 gr lapte caldut
- 1 lgita zahar de cocos
Cum am procedat
- am amestecat ingredientele si am lasat amestecul peste noapte la tc.
Maia cu drojdie
- 100 gr faina
- 100 ml lapte caldut
- 1 lgita zahar de cocos
- 20 gr drojdie proaspata / 7gr drojdie uscata
Cum am procedat
- amestecate ingredientele si lasate in loc caldut pana cand isi dubleaza volumul
Aluat
- 230 gr maia
- 500 gr faina (am folosit o faina cu procent mare de proteina – Manitoba)
- 200 ml lapte caldut
- 100 gr unt moale
- 60 gr zahar de cocos
- 4 galbenusuri
- Coaja de portocala (1 pliculet marca DM)
- Un praf de sare
Umplutura
- 250 gr nuci maruntite
- 50 gr zahar de cocos
- 2 lg cacao / roscova
- 2 albusuri
- 50 ml lapte caldut
Cum am procedat (in varianta cu maia salbatica)
- am asezat in bolul robotului faina, maiaua, laptele, galbenusurile, zaharul de cocos, sarea, coaja de portocala si am framantat cca 15’ la viteza 2 a robotului (viteza mica), cu pauza de 5’.
- am adaugat untul moale, cate putin, nu tot deodata, si am continuat framantarea inca 20’.
- am asezat aluatul intr-un bol uns cu putin ulei si am l-am lasat sa dospeasca la tc cca 5h, timp in care, in primele 2h, am efectuat 3 impaturiri.
- am lasat aluatul la rece pana a doua zi dimineata cand l-am scos si l-am lasat la tc inca 3h.
- intre timp, am pregatit umplutura din nuci, zaharul de cocos, cacao, albusuri si laptele caldut.
- am uns masa cu putin ulei, am impartit aluatul in 2 parti egale pe care le-am intins cu mana sub forma de dreptunghi.
- am asezat umplutura pe toata suprafata, lasand marginile libere (cam 2cm) si am rulat cele doua dreptunghiuri.
- am impletit cele doua rulouri in spirala si am asezat cozonacul in forma de copt (30x12cm).
- am lasat cozonacul la dospit inca vreo 10h la tc.
- am preincalzit cuptorul la 200 gr, timp de 20’.
- am uns cozonacul cu galbenus de ou, am bagat tava in cuptor si am redus imediat temperatura la 180 gr.
- am copt cozonacul timp de 20-25’, am redus temperatura la 170gr si am copt inca 40’.
- in ultima jumatate de ora, am acoperit cu o foaie de hartie cozonacul.
- dupa ce l-am scos din cuptor, l-am lasat cateva minute in tava, apoi l-am scos pe un gratar sa se racoreasca.
- eu l-am imbracat in ciocolata topita de la Govinda.
In varianta cu drojdie
- In varianta cu drojdie, nu sunt necesare impaturirile, iar aluatul se lasa la dospit cca 50’ inainte de a pune umplutura, apoi alte 30’ dupa ce e asezat in tava de copt, pana creste pana la marginea tavei.
Pofta buna!

No Comments