Dulcegării

Cozonac cu maia

decembrie 28, 2023

Decisesem sa nu fac cozonac anul acesta, dar m-au convins zecile de cozonaci pe care i-am tot vazut peste tot. Inclusiv la mama. 🙂 Am facut cu maia anul acesta, mai ales ca nu m-am grabit, nu am gatit mai nimic, asa ca, am zis, macar un cozonac sa fac. Si a iesit un cozonac cu etaj si mansarda. 🙂

Ingrediente

Maia

  • 50 gr maia 
  • 100 gr faina tip Manitoba
  • 100 gr lapte caldut
  • 1 lgita zahar de cocos

Cum am procedat

  • am amestecat ingredientele si am lasat amestecul peste noapte la tc.

Maia cu drojdie

  • 100 gr faina
  • 100 ml lapte caldut 
  • 1 lgita zahar de cocos
  • 20 gr drojdie proaspata / 7gr drojdie uscata

Cum am procedat

  • amestecate ingredientele si lasate in loc caldut pana cand isi dubleaza volumul

Aluat

  • 230 gr maia
  • 500 gr faina (am folosit o faina cu procent mare de proteina – Manitoba)
  • 200 ml lapte caldut
  • 100 gr unt moale
  • 60 gr zahar de cocos
  • 4 galbenusuri
  • Coaja de portocala (1 pliculet marca DM)
  • Un praf de sare 

Umplutura

  • 250 gr nuci maruntite
  • 50 gr zahar de cocos
  • 2 lg cacao / roscova
  • 2 albusuri
  • 50 ml lapte caldut

Cum am procedat (in varianta cu maia salbatica)

  • am asezat in bolul robotului faina, maiaua, laptele, galbenusurile, zaharul de cocos, sarea, coaja de portocala si am framantat cca 15’ la viteza 2 a robotului (viteza mica), cu pauza de 5’.
  • am adaugat untul moale, cate putin, nu tot deodata, si am continuat framantarea inca 20’.
  • am asezat aluatul intr-un bol uns cu putin ulei si am l-am lasat sa dospeasca la tc cca 5h, timp in care, in primele 2h, am efectuat 3 impaturiri.
  • am lasat aluatul la rece pana a doua zi dimineata cand l-am scos si l-am lasat la tc inca 3h.
  • intre timp, am pregatit umplutura din nuci, zaharul de cocos, cacao, albusuri si laptele caldut.
  • am uns masa cu putin ulei, am impartit aluatul in 2 parti egale pe care le-am intins cu mana sub forma de dreptunghi.
  • am asezat umplutura pe toata suprafata, lasand marginile libere (cam 2cm) si am rulat cele doua dreptunghiuri.
  • am impletit cele doua rulouri in spirala si am asezat cozonacul in forma de copt (30x12cm). 
  • am lasat cozonacul la dospit inca vreo 10h la tc. 
  • am preincalzit cuptorul la 200 gr, timp de 20’.
  • am uns cozonacul cu galbenus de ou, am bagat tava in cuptor si am redus imediat temperatura la 180 gr. 
  • am copt cozonacul timp de 20-25’, am redus temperatura la 170gr si am copt inca 40’.
  • in ultima jumatate de ora, am acoperit cu o foaie de hartie cozonacul. 
  • dupa ce l-am scos din cuptor, l-am lasat cateva minute in tava, apoi l-am scos pe un gratar sa se racoreasca. 
  • eu l-am imbracat in ciocolata topita de la Govinda. 

In varianta cu drojdie

  • In varianta cu drojdie, nu sunt necesare impaturirile, iar aluatul se lasa la dospit cca 50’ inainte de a pune umplutura, apoi alte 30’ dupa ce e asezat in tava de copt, pana creste pana la marginea tavei. 

Pofta buna!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.