Patiserie

Focaccia cu maia

octombrie 15, 2023

Incep sa ma bucur cu adevarat de beneficiile ei, incet, incet, ne descoperim si ii invat secretele. E deloc pretentioasa, dar are personalitate puternica. Clar, astazi, mic dejunul meu e cu focaccia si ulei de masline. ❤️

Ingrediente

Preferment

  • 10 gr maia mama
  • 25 gr faina tip 640
  • 25 gr faina Manitoba (o faina cu procent mare de proteina, Manitoba are 14gr)
  • 50gr apa

Aluat

  • 110 gr preferment (cel de mai sus)
  • 350 gr apa
  • 400 gr faina tip 650
  • 100 gr faina Manitoba
  • 1 lg sare de mare
  • Ulei de masline
  • Maslune kalamata
  • Rozmarin

Cum am procedat

  • cu o seara inainte, inainte de culcare, pe la 10pm, am pregatit prefermentul amestecand maiaua mama, apa si fainurile, in aceasta ordine.
  • am lasat maiaua pana dimineata la temperatura camerei in borcanul acoperit (nu ermetic), in jur de ora 6-6.30 
  • a doua zi dimineata, am amestecat prefermentul, apa si fainurile cat sa se incorporeze ingredientele si am lasat vasul acoperit 30’ pentru autoliza
  • dupa 30’ am adaugat sarea si am amestecat bine pana cand am obtinut o coca elastica
  • am acoperit cu o casca de dus si am lasat la dospit (bulk fermentation) cam 3-4h 
  • la fiecare aprox 45’, am efectuat o impaturire din toate cele 4 parti ale castronului. Puteti efectua 3-4 impaturiri. La ultimele impaturiri, am actionat cu grija, aluatul a inceput sa dospeasca si sa isi mareasca volumul. In ultima ora am lasat aluatul linistit. Puteti coace focaccia imediat sau o puteti lasa la dospit pana la 24h in frigider. Eu am lasat-o pana a doua zi dimineata din lipsa de timp, a trebuit sa plecam de acasa
  • a doua zi dimineata, am scos aluatul de la rece, am rasturnat aluatul pe blatul infainat bine si am format o bila pe care am lasat-o 30’ la odihnit, timp in care am preincalzit cuptorul la 230 gr
  • am tapetat un vas cu hartie de copt, am asezat bila si, cu palmele, am intins usor aluatul in tava ca sa nu scot aerul
  • cu degetele rasfirate, am facut gauri in aluat, am turnat uleiul de masline deasupra si am adaugat cateva masline.
  • am copt cam 40’-45’ si am taiat dupa ce s-a racit complet

In timpul acesta, am fost la serviciu, am dormit, m-am jucat, am fost plecati la activitati ale copilului, cumparaturi, cu trotineta afara, am pregatit pranz si cina…desi par multe etape, adunate, nu dureaza mai multe de 30’.

Pofta buna!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.