Imi era dor de cuptorul încins, de un miros îmbietor de aluat fraged copt dar si de niste “mniom-uri” contagioase! Zi liberă pentru toți ai casei si cum altfel sa o sărbătorim decât împreuna. In timp ce copiii privesc parada militară cu tata, am scos o bucățica de aluat din frigider si le-am încropit rapid ceva bun care sigur le va aduce bucurie.
Ingrediente:
- 300 gr faina 550
- 150 gr unt
- 120 smântâna proaspăta (lichida, Laptaria cu caimac)
- 1 lg miere certificata
- un vârf de cuțit vanilie
- un vârf de cuțit praf de copt BIO
Cum am procedat:
- am amestecat faina cu praful de copt si vanilia, apoi am adaugat untul rece, tăiat cubulețe, pana am obținut un aluat nisipos. Puteti sa folosiți si un chopper pentru aceasta operatiune.
- am adaugat smântâna si mierea si le-am incorporat in aluat, rezultând o bila compacta, pe care am împărțit-o in 3, 2 la frigider, una la congelator. Asta, pentru ca am zis ca acum ne sunt suficiente 2 bile si voi lasă una pentru mai târziu, când suntem in criza de timp. Aluatul trebuie lăsat puțin la rece inainte de a-l transforma in cuiburi, aproximativ 1/2 ora. Puteti sa-l lăsați in frigider si o zi, doua. Pentru mai multe zile, il puteti depozita in congelator, cu condiția sa-l scoateți inainte de coacere cu cel puțin 1/2 ora inainte, astfel încât sa-l puteti manevra cu sucitorul.
- odata aluatul scos din frigider, l-am lăsat puțin sa se înmoaie, atat cat pot sa-l întind cu sucitorul. Am luat una din bile si am întins-o cat am putut de subțire. Nu uitați sa presarati faina pe blatul de lucru. Am ales sa dau aluatului o forma de dreptunghi, forma pe care am întins magiunul. Am rulat frumos bucata de aluat cu magiun si cu ajutorul unei fir de ața dentară, am secționat aluatul rulat in bucatele de aproximativ 1,5 cm, pe care le-am asezat in tava, cu secțiunea in sus.
- am uns melcisorii cu albus si i-am introdus in cuptorul preincalzit la 180*/20-25’. Am folosit si funcția de ventilație.
- partea frumoasa este ca puteti folosi aluatul pentru a-i da mai multe forme, de la melcisori la cornulețe, trăistuțe, etc. Pe lângă avantajul ca merge si congelat. Cum este vorba despre un aluat cu unt, aveti grija sa nu il manevrați cu mâna foarte mult pentru ca se înmoaie si se va rupe. De aceea e important sa il păstrați rece, însă nici foarte rece pentru ca nu-l veți putea întinde si se va crapa. Scriu aceste rânduri pentru mămicile la început de drum, convinsă fiind ca cele cu puțin experiența in ale bucataritului, cunosc aceste aspecte. Va imbratisez cu drag pe toate!
- odata scosi din cuptor si racoriti putin, pot fi serviti la micul dejun, alături de un pahar de lapte, un iaurt.
Sa avem copilași sanatosi!❤️
No Comments