Se apropie inceputul de an scolar si cu siguranta batoanele de mai jos vor fi in atentia mamicilor de pitici voinici. Iar gustul ii va convinge pe micii exploratori sa ramana la dulciurile sanatoase pregatite in casa si sa nu cada prada dulcegariilor pline de zahar si aditivi, din comert. Leg batoanele de anul scolar, intrucat sunt destul de calorice si sunt potrivite pentru copilasii mai maricei, in cantitati rezonabile, bineinteles.
Ingrediente:
- 100 gr granola* (fara gluten, in caz de intoleranta la gluten)
- 100 gr curmale Medjool
- 100 gr unt de alune de padure
- 1 lg carob (sau cacao, pentru piticii 5+)
- 2 lg sirop miere certificata (1+) sau sirop curmale
- 15 alune de padure coapte
Am ales granola, intrucat fulgii de ovaz sunt deja preparati termic. Puteti sa o pregatiti in casa, personificata dupa bunul plac (reteta o aveti aici) sau puteti sa apelati la o varianta din comert, cat mai sanatoasa. Eu am apelat la o varianta cu fulgi de ovaz, fulgi de hrisca, Goji, seminte de dovleac, cumparata de la Minunea Naturii.
Cum am procedat:
- am scos samburii din Medjool si le-am invitat respectuos sa paseasca intr-un chopper. Ah, de cand asteptau sa le dau un alt sens vietii lor monotone de curmale!:)) Am adaugat untul de alune si am mai apasat de doua ori pe clapeta chopper-ulei, cat sa se omogenizeze bine amestecul.
- Intr-un bol am rasturnat granola, carobul si alunele (macinate in cazul piticilor sub 3 ani) maruntite, altele mai mult, altele mai putin. Peste, am turnat amestecul de curmale si unt , apoi mierea si am amestecat pana am obtinut o pasta lipicioasa
- am pregatit un vas de 15/7 cm, pe care l-am tapetat cu hartie de copt (pentru a nu se lipi de vas si a putea scoate compozitia cu usurinta, la sfarsit), in care am asezat compozitia si am tasat-o cu dosul unei linguri. Apasati insitent, astfel incat sa nu existe bule de aer in compozitie. Ulterior am acoperit compozitia cu foaia de copt cu care am tapetat vasul si am introdus vasul in frigider, pentru minim 2 ore sau ideal, peste noapte.
- odata inchegata, compozitia se portioneaza in batoane si se pastreaza la frigider. Invelite frumos in hartie de copt, pot fi puse in pachetelul de scoala a celor mici.
Sa avem copilasi sanatosi!
No Comments