Uncategorized

Manneles (omuleti de zapada)

decembrie 20, 2021

In zona aceasta, Belgia, Franta, Luxembourg, in perioada sarbatorilor se pregatesc acesti omuleti de zapada numiti Manneles/Mannelas sau Boxemännecher. Aluatul e asemanator celui de cozonac, pufos ca un norisor.

Ingrediente: (5bucati)

  • 310 faina Manitoba sau tip 650
  • 125 ml lapte caldut
  • 20 gr drojdie proaspata
  • 50 gr unt topit
  • 1 ou
  • 70 gr miere bio certificata (1an+) sau sirop de curmale
  • 2 lgite coaja de portocale bio
  • extra: 1 galbenus + 1 lg lapte

Cum am procedat:

  • am amestecat drojdia sfaramata in laptele caldut impreuna cu o lgita de miere
  • separat, am amestecat faina impreuna cu coaja de portocala
  • am turnat laptele peste faina, am adaugat oul, untul topit si restul de miere
  • cu un robot, am mixat cateva minute, pana cand aluatul se desprinde de pe peretii vasului si devine omogen si elastic (cca 8-10’)
  • am lasat aluatul la dosmit in loc caldut aprox 45’, pana cand si-a dublat volumul
  • dupa, l-am impartit in 5 bile egale; din fiecare bila am rupt cate o bila micuta pentru a forma capul omuletului
  • din restul aluatului ramas la fiecare bila, am format un cilindru – corpul – la care am atasat bila/cap
  • cu un cutit bine ascutit, am taiat partea de jos – picioarele – si in partile laterale, mainile
  • am lasat omuletii inca 30’ la dospit, timp in care am preincalzit cuptorul la 200 grade
  • dupa a doua dospire, am uns omuletii cu galbenusul amestecat cu lg de lapte si i-am copt 15-18’

Pofta buna!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.