In zona aceasta, Belgia, Franta, Luxembourg, in perioada sarbatorilor se pregatesc acesti omuleti de zapada numiti Manneles/Mannelas sau Boxemännecher. Aluatul e asemanator celui de cozonac, pufos ca un norisor.
Ingrediente: (5bucati)
- 310 faina Manitoba sau tip 650
- 125 ml lapte caldut
- 20 gr drojdie proaspata
- 50 gr unt topit
- 1 ou
- 70 gr miere bio certificata (1an+) sau sirop de curmale
- 2 lgite coaja de portocale bio
- extra: 1 galbenus + 1 lg lapte
Cum am procedat:
- am amestecat drojdia sfaramata in laptele caldut impreuna cu o lgita de miere
- separat, am amestecat faina impreuna cu coaja de portocala
- am turnat laptele peste faina, am adaugat oul, untul topit si restul de miere
- cu un robot, am mixat cateva minute, pana cand aluatul se desprinde de pe peretii vasului si devine omogen si elastic (cca 8-10’)
- am lasat aluatul la dosmit in loc caldut aprox 45’, pana cand si-a dublat volumul
- dupa, l-am impartit in 5 bile egale; din fiecare bila am rupt cate o bila micuta pentru a forma capul omuletului
- din restul aluatului ramas la fiecare bila, am format un cilindru – corpul – la care am atasat bila/cap
- cu un cutit bine ascutit, am taiat partea de jos – picioarele – si in partile laterale, mainile
- am lasat omuletii inca 30’ la dospit, timp in care am preincalzit cuptorul la 200 grade
- dupa a doua dospire, am uns omuletii cu galbenusul amestecat cu lg de lapte si i-am copt 15-18’
Pofta buna!
No Comments