Miss Brânzică, Mr Lăptic Patiserie

Tarta cu ricotta, spanac si leurda

noiembrie 20, 2021

Se apropie Sărbătorile de Iarna si simt nevoia sa exersez o tarta care poarta o hăinuta festivă. Asa ca, am renunțat la forma clasica de tarta si am facut o tarta “umplută”. Ah, cum suna!😃 O tarta plină de drag, ricotta si leurda! Si niste spanac! Si niste semințe de floarea soarelui! Si iar drag! Bine, bineee, scriu rețeta!😁

Ingrediente:

Pentru “aluat” avem nevoie de:

  • 200 gr faina 550
  • 100 gr unt gras rece
  • 50 ml apa rece

Pentru umplutura am folosit:

  • 200 gr ricotta scursa bine. Eu folosesc o ricotta de la Curtea Culorilor, care are o consistentă bine închegată, nu seamănă cu variantele “curgătoare” din Market-uri. In lipsa acesteia, puteti apela la o brânzica de vaci bine scursa
  • 50 gr feta
  • 2 oua
  • 100 gr spanac proaspat
  • 50 gr leurda
  • 2 lg semințe de floare, pentru a “sparge” textura cremoasa
  • un praf de sare (optional, 2+)
  • o lingura gris integral/gris dur

Cum am procedat:

  • am inceput cu aluatul. Am incorporat untul rece in faina, pana am obținut un aluat sfaramicios. Apoi am adaugat apa rece si am strâns aluatul intr-o bila. Nu frământati, nu ne dorim sa încălzim untul, respectiv aluatul. Am împărțit aluatul in 2 bile, le-am învelit in folie alimentara si le-am introdus in frigider 30-40’. Dacă va grăbiți, “aruncați-le” 10’ in congelator
  • cat timp se odihnește la rece aluatul, m-am ocupat de umplutura. Am amestecat brânza cu ouăle, semințele, spanacul si leurda. La sfarsit, grișul. Acesta are rolul de a mai absorbi din zerul lăsat de brânza la coacere. Am pus umplutura la frigider si am așteptat împlinirea timpului pentru aluat
  • dupa jumătate de ora, am scos aluatul din frigider si am întins pe rând bilele de aluat. Pentru aceasta am folosit 2 pătrate de hârtie de copt, între care am asezat aluatul. Cu ajutorul unui sucitor, am întins pe rand bilele de aluat in 2 cercuri subțirele. Pentru a avea o forma cat de cat rotundă, le-am decupat cu ajutorul unei farfurii.
  • am continuat cu distribuirea umpluturii astfel: am asezat un moț de umplutura in mijloc iar restul pe marginile primei foi de aluat. Am acoperit totul cu cea de-a doua foaie, am etanșat marginile si am apăsat cu o cana de sticla mijlocul, astfel încât acesta sa fie delimitat cu tot cu umplutura de marginile umplute ale tartei. Am secționat marginile umplute ale tartei si le-am răsucit, astfel încât umplutura sa fie deasupra.
  • e important sa lucrați cu atenție, astfel încât sa obtineți o forma frumoasa la final. Aluatul se înmoaie in timpul prelucrării sau dacă sta mai mult la temperatura camerei. De aceea este important sa ne mișcam rapid, sa sigilam bine marginile tartei (astfel încât acestea sa nu se desfacă la răsucire) si sa nu o ținem foarte mult la temperatura camerei. De asemenea, scoateți crema de brânza de la frigider exact inainte de a “monta” tarta. Temperatura rece a brânzicii vă va fi de ajutor in pastrarea unei temperaturi scăzute a aluatului.
  • odata montata tarta, o invitam din nou la rece, 20’. Apoi, o scoatem, o ungem cu ou bătut si o coacem in cuptorul preincalzit la 180/40’.
  • o serviți cu ce va place! Cu un pahar de lapte, cu un iaurt sau ca atare!

Sa avem copilași sanatosi!❤️

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.