E ziua ta, copile, copil frumos si bland! Da, azi, 1 iunie, e ziua ta, e o zi care sarbatoreste puritatea, naivitatea si curatenia sufleteasca si trupeasca a copilului. Cat ne-am dori sa ii pastram asa toata viata! Cat?! De am avea puterea asta…Dar, nu! Nu asta e menirea lor, menirea lor e sa creasca, sa fie tot mai puternici, mai siguri pe ei, sa schimbe lumea sa o faca mai frumoasa, sa o imbuneze si sa isi implineasca visele! Sa le dam aripi sa poata zbura si sa fim mereu acolo, langa ei pentru a-i prinde de cate ori e nevoie. Sa nu ii lasam sa inceteze sa fie copii! E dreptul lor sa avem grija de asta!
Cum nu voiam sa las ziua aceasta sa treaca fara sa o sarbatorim, am pregatit fetitei mele un tortulet, caci ne gasim mereu motive de a o sarbatori. Chiar daca in zarile albastea unde ne-a purtat viata, astazi e doar o zi obisnuita. Caci, nu stiu daca stiati, ziua de 1 iunie e sarbatorita ca ziua copilului in tarile comuniste si post comuniste, cel mai adesea. In Luxemburg, aceasta este pe 20 noiembrie, atunci cand este Ziua drepturilor copilului.
Ingrediente:
Blat
- 4 oua la temperatura camerei
- 2 lg faina tip 550
- 2 lg pudra de roscove
- 4 lg ulei de rapita presat la rece
- 2 lg pudra de curmale
- 2 lgite praf de copt BIO
Crema interior
- 300 gr mascapone la temperatura camerei
- 200 gr smantana fara caraghenan (Laptaria cu caimac)
- 1 lg unt de caju moale
- 3 lg sirop de curmale
- 2 lg pudra de roscove
- 200 gr zmeura
Crema exterior
- 250 gr smantana fara caraghenan (Laptaria cu caimac)
- 2 lg sirop de curmale
Decor:
- fructe
- pudra de afine
Cum am procedat:
- prima data, am preincalzit cuptorul la 180gr, caldura sus-jos si am pregatit forma de copt, 20 cm dia
- in bolul robotului, am mixat cele 4 oua pana cand si-au triplat volumul si au devenit o spuma cremoasa, la viteza mare
- am adaugat adaugat restul de ingrediente si am omogenizat cu o spatula, cu miscari usoare
- am turnat compozitia in forma pregatita, tapetata cu o forma de copt, si am copt blatul timp de 35′
- dupa, l-am lasat sa se raceasca bine si doar apoi l-am feliat (eu am ales sa il feliez subtire, in 3)
- intre timp, am ”batut” smantana pana cand am obtinut frisca,; separat, am amestecat untul de caju cu roscova, siropul de curmale si mascarponele moale; am adaugat frisca peste aceasta compozitia si am amestecat, dupa care am dat la rece 30′
- am uns foile de tort cu crema si am adaugat zmeura bucatele peste cele doua blaturi, deasupra cremei
- pentru crema de deasupra, am pregatit frisca folosind mixerul, apoi am adaugat siropul de curmale
- am imbracat tortuletul si l-am decorat cu pudra de afine si fructe (la alegere)
Pentru frisca: smantana sa fie foarte rece, de la frigider, iar paletele mixerului tinute 15′ in congelator.
Pofta buna si LA MULTI ANI, copii!

No Comments