Dulcegării

Krantz cake (cozonac însiropat)

martie 28, 2021

Desi eu am intrat la dieta, sotul si copilul, nu. Ca sa imi fac dieta mai ”usoara”, continui sa le pregatesc chestii la care sa salivez…macar am pregatit minunea asta cu o zi inainte de dieta, asa ca am apucat sa o gust…as fi putut amana inca vreo cateva zile, dar pantalonii mei au spus NU, NU, NU…In fine, se vor bucura doar ei de krantzul asta insiropat.

Ingrediente:

  • 60 gr apa
  • 15 gr drojdie proaspata
  • 1 lgita coaja de portocala BIO
  • 280 gr faina tip 550
  • 2 oua
  • 80 gr unt moale

Umplutura

  • 100 gr curmale Medjool
  • 150 gr nuci maruntite
  • 1 lg fistic maruntit
  • 1 lg pudra de roscove
  • 1 lg unt moale (sau margarina Alsan in caz de aplv)

Sirop

  • 125 gr apa
  • 2 lg sirop de curmale

Cum am procedat:

  • am amestecat apa calduta cu drojdia si am lasat 10’ sa se activeze drojdia
  • am amestecat faina impreuna cu coaja de portocala, am adaugat drojdia si am framantat cu malaxorul cateva minute
  • am adaugat oul, unul cate unul si am continuat sa amestec
  • dupa incorporarea oualelor, am adaugat untul moale, fara sa opresc malaxorul
  • am amestecat cam 10’, pana cand am obtinut un aluat moale, elastic, dar care nu ramane lipit de mana
  • am lasat aluatul la dospit in loc caldut pana cand isi dubleaza volumul
  • intre timp, am pregatit unplutura: am pus in chopper curmalele si le-am maruntit
  • am adaugat untul si carobul si le-am amestecat / omogenizat
  • odata dublat aluatul, l-am intins sub forma dreptunghiulara (30x40cm) pe masa infainata si l-am uns cu umplutura de curmale
  • am adaugat nucile deasupra si fisticul si am rulat
  • am bagat ruloul la congelator timp de 10’ sau la frigider 30’
  • dupa, am taiat ruloul in doua, pastrand unul dintre capete lipit si am impletit cele doua parti
  • am asezat aluatul in tava si l-am lasat din nou la dospit pana cand isi dubleaza volumul (cam 1h)
  • am copt krantz-ul timp de 28-30’ in cuptorul preincalzit la 180 gr, caldura sus-jos
  • intre timp, am pregatit siropul: am incalzit apa impreuna cu siropul de curmale
  • odata scos din cuptor, am insiropat prajitura si am lasat-o sa se raceasca in tava
  • am feliat dupa racire.

Pofta buna!

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Irina aprilie 18, 2021 at 11:16 am

    Buna. Pot folosi apa in loc de lapte, sau nu mai are aceeasi textura?

    • Reply Sorina aprilie 19, 2021 at 11:18 am

      Buna, reteta e cu apa, nu e nevoie sa inlocuiesti.

  • Reply Sârbu Adriana aprilie 28, 2021 at 12:07 pm

    Se poate lapte in loc de apa oare?

    Opusul primei întrebări 😁

    Iți mulțumesc anticipat pentru răspuns 🙏

    • Reply Sorina aprilie 29, 2021 at 2:21 pm

      Buna, banui ca se poate, nu at avea motive sa nu. Cu drag!

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.