Deși îmi place mult falafelul, nu l-am pregătit încă acasă, așadar, am apelat la cei de la Two hungry little brothers pentru o super rețetă pe care vă încurajez să o testați și voi. Mai multe rețete de la ei găsiți aici și aici.
„Mie imi place tare mult acest preparat si de fiecare data cand ma aflu intr-o tara orientala, nu ma linistesc pana nu mananc macar o portie de falafel, prajiti bine in baie de ulei si cu un sos tahini. Bomba calorica, but it’s worth it. Nu judecam escapadele culinare din concedii. Insa acasa e alta poveste. Acasa nu prajim, mai ales daca ne bucuram de aparatele de air fry. De data aceasta nu am facut un sos din tahini cum cere reteta clasica ci o “maioneza” din mei (o combinatie de 2 proteine vegetale inseamna mai multi aminoacizi esentiali) si o garnitura de cartof dulce la tigaie cu ardei si ceapa rosie.
O singura buba are reteta. Trebuie sa va organizati cu 24 h inainte. Dar merita.
Ingrediente pt aprox 30 buc
- 300g naut pus la hidratat in multa apa, pt 24 ore
- 70-80g faina de naut
- 1 ceapa
- 2 lgt chimen macinat
- 1/2 lgt turmeric
- 1 lgt coriandru boabe macinate
- Coriandru si patrunjel frunze, tocate
- 2 lg ulei de masline
- 1 lg bicarbonat de sodiu stins cu putina zeama de lamaie
Cum procedam:
- Dupa cele 24 h in care nautul a stat la hidratat, l-am scurs si limpezit si l-am pus cu restul ingredientelor in afara de faina si bicarbonat intr-un blender sau robot de bucatarie si am tocat totul fin fin.
- Am adaugat faina si bicarbonatul stins cu putina zeama de lamaie si am amestecat cu mana ca si atunci cand pregatesc chiftele.
- Cu mainile umede am format bilute de dimensiunea unor chiftele si le-am “prajit” la Ninja pe functia air crisp, 200grade, 9 min prima tura la aparatul neincins si 7 minute in aparatul incins
- Le puteti coace si la cuptor, la 200 grade, pana se rumenesc.
- Pt garnitura, am inabusit in apa cu ulei o ceapa rosie taiata solzisori impreuna cu un ardei taiat fasii dupa care am adaugat cartofii dulci fierti al dente
- Am mai lasat totul in tigaie si am amestecat din cand in cand pana s-au gatit bine cartofii.
‼️fiind neprajite in ulei, a doua zi devin mai seci asa ca recomand sa coaceti cat mancati odata si restul de falafel sa ii congelati pe o tava apoi ii puteti transfera in punga zip. Astfel aveti la indemana mereu falafel proaspat”
O altă rețetă de falafel, de data aceasta a Sorinei, găsiți aici.
No Comments